Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μαχαίρι έως 50% στα επιδόματα

Με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου
Με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η περικοπή σειράς επιδομάτων και παροχών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δήμων. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σε ετήσια βάση από τις περικοπές αυτές θα προκύπτει όφελος 351 εκατ. ευρώ.

Απώλειες που μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 ευρώ τον μήνα σημαίνει για όλους τους υπαλλήλους η περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης που καταβάλλεται σήμερα στο Δημόσιο. Σε συνδυασμό με τα λοιπά μέτρα όπως πάγωμα μισθολογικής ωρίμασης, εισφορά 3% υπέρ ταμείου ανεργίας, αλλά και με τα μέτρα που...
είχαν ληφθεί το προηγούμενο έτος, συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου μιλούν για συνολικές μειώσεις αποδοχών έως και 40%.

Ειδικότερα, με τη χθεσινή τροπολογία το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία κάθε υπαλλήλου, θα περιοριστεί στα 28,5 ευρώ για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα φτάνει τα 32 ευρώ για υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 45 ευρώ για υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τα 50 ευρώ για υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Μειωμένο κατά 30% θα είναι και το κίνητρο απόδοσης των 208 ευρώ για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, το επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών.

Μηνιαία απώλεια από 71 έως 90 ευρώ περιμένει και τους γιατρούς του ΕΣΥ μετά την απόφαση για ψαλίδι κατά 20% στο επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, από 355 ευρώ έως και 450 ευρώ. Κατά 20% περικόπτεται επίσης το επίδομα ειδικής απασχόλησης των 179 έως 464 ευρώ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το ερευνητικό επίδομα των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού ΤΕΙ, το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 316 έως 426 ευρώ και από 136 έως 385 ευρώ αντιστοίχως και θα περισταλεί κατά 20%. Ανάλογη μείωση προωθήθηκε και για το ερευνητικό επίδομα 172 έως 394 ευρώ που παίρνουν οι σύμβουλοι και οι πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και για το επίδομα ταχύτερης προώθησης των ερευνητικών προγραμμάτων του ερευνητικού προσωπικού του ΚΕΠΕ.

Μειώσεις 20% προβλέπει η τροπολογία για το επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, το ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ, των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ.

Αντιθέτως, μικρότερο ψαλίδι προβλέπεται για ειδικά, υψηλά επιδόματα που χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού όπως δικαστικοί, ιατροδικαστές και το καλλιτεχνικό προσωπικό σε κρατικές ορχήστρες. Ειδικότερα, 15% μειώνεται το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης που δίνεται στους δικαστικούς λειτουργούς και στο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το επίδομα κυμαίνεται από 475 έως 880 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό, και η μείωση θα σημάνει απώλεια από 71,25 έως 264 ευρώ. Περιορισμένο κατά 97 ευρώ θα είναι πλέον και το ειδικό μουσικό επίδομα των 647 ευρώ που λαμβάνει το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής, ενώ στα 362 ευρώ από 426 ευρώ που είναι σήμερα θα περιοριστεί το επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Από TA NEA