Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ηχηρό μήνυμα από την τεράστια συγκέντρωση

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, βιώνει σήμερα η Αθήνα. Ορμητικό αλλά ειρηνικό πλήθος πολιτών κατακλύζει την καρδιά της πρωτεύουσας.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν πλημμρίσει το Σύνταγμα φθάνοντας σε πυκνή διάταξη έως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, "βουλιάζοντας" τη Φιλελλήνων και γεμίζοντας ασφυκτικά την Ερμού, τη Μητροπόλεως και τους άλλους κάθετους στο Σύνταγμα δρόμους.

Η αστυνομία, στις 9.00 το βράδυ, και ενώ η προσέλευση του κόσμου συνεχιζόταν αμείωτη φρακάροντας σε πολλές περιπτώσεις τις εισόδους και τις αποβάθρες του Μετρό, μιλούσε για 50.000 διαδηλωτές.
Και είναι μία από τις σπάνιες φορές που η ΕΛΑΣ προχωράει σε τέτοια εκτίμηση. Ακόμη και αν ...
πρόκειται για κομματικές συγκεντρώσεις.

Αυθόρμητη, ορμητική και... οργανωτικώς ανοργάνωτη η συγκέντρωση της Κυριακής δεν μπορεί παρά να συγκριθεί μόνο με τα οργανωμένα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ δεν έχει καμία σχέση με τις αλήστου μνήμης εκκλησιαστικές (και παραεκκλησιαστικές) συγκεντρώσεις για το θέμα των ταυτοτήτων. Παρεμπιπτόντως, στη σημερινή εκδήλωση εκτός από τα πράσινα λέιζερ που μαζικά στόχευαν τις κάμερες των καναλιών, ένα από τα νέα στοιχεία ήταν και η εμφάνιση μίας ομάδας περίπου 25 ιερέων που προκάλεσαν πάντως ποικίλες αντιδράσεις.

Συγκρινόμενη με κομματικές συγκεντρώσεις, θα πρέπει κανείς να ανατρέξει όχι στην πολιτικά ταραγμένη περίοδο του "89 για να βρει συγκρίσιμα μεγέθη, αλλά ακόμη πιο πίσω.

Σοφά πράττουσα, η αστυνομία φρόντισε να έχει διακριτική παρουσία, άλλωστε έως τις 9.00 το βράδυ όλα κυλούσαν ειρηνικά και σε σχεδόν φεστιβαλική ατμόσφαιρα.
Οι "επικεφαλής" του κινήματος ανέμεναν από το πρωί –και φαίνεται να επιβεβαιώνονται- ότι η σημερινή διαδήλωση θα ξεπεράσει τις 100.000 κόσμου αφήνοντας πίσω της κάθε άλλη συγκέντρωση αγανακτισμένων σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η εικόνα της σημερινής διαμαρτυρίας φθάνει ζωντανή (με διαδικτυακά μέσα) και στην Ισπανία, ως απόδειξη ίσως ότι τα δηκτικά σχόλια των Indignados, πέτυχαν τελικά το αφυπνιστικό αποτέλεσμα.
Τα κλισέ των ημερών κατέρρευσαν υπό το βάρος του πλήθους, όπως και κάθε δειλή απόπειρα να καπελωθεί η διαμαρτυρία. Δεν ήταν ούτε ετερόκλητο, ούτε πολύχρωμο το πλήθος. Ηταν απλά ένα τεράστιο και αντιπροσωπευτικό κομμάτι του ελληνικού λαού με όλα τα χαρακτηριστικά που το συνθέτουν.
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι κλπ.

"Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Δεν έχω ξαναδιαδηλώσει ποτέ, αλλά βλέπω ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική, το μέλλον των παιδιών μου είναι αβέβαιο" είναι μία από τις αντιπροσωπευτικότερες δηλώσεις.
Η προσέλευση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο άρχισε πριν την επίσημη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, στις 18.00, με αποτέλεσμα από νωρίς το κέντρο να είναι απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών και στις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων της χώρας. Χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και μοτοσικλετιστές, διαδηλώνουν στην καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων" και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Λευκού Πύργου.
Στις συγκεντρώσεις κυριαρχούν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπάρχουν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Διαρκώς αυξάνεται ο κόσμος και στην Πάτρα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ανάλογη είναι η εiκόνα και στη Λαμία, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο. Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριαρχούν ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες.

Από το ΕΘΝΟΣ