Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Εικόνα διάλυσης στο «βομβαρδισμένο» κέντρο της Αθήνας


Ολονύχτιες συγκρούσεις με εκτεταμένη χρήση χημικών
Κομμάτια από μάρμαρο, πέτρες και μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, συνθέτουν το πάζλ της πλατείας Συντάγματος, αυτή την ώρα, μετά τα χθεσινά επεισόδια. Από συνεργεία του δήμου Αθηναίων επιχειρείται ο καθαρισμός του χώρου της πλατείας, αλλά και των γύρω δρόμων, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Πρωτοφανείς σκηνές άνευ προηγουμένου εκτυλίχθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο κέντρο της Αθήνας με εκτεταμένα επεισόδια, χημικό πόλεμο, τραυματισμούς και συγκρούσεις. Τα έκτροπα ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και συνεχίστηκαν μέχρι και τις πρώτες... πρωινές ώρες σήμερα. Μέσα σε όλα αυτά -δηλαδή μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων- και οι Αγανακτισμένοι που μάταια προσπαθούσαν να διαδηλώσουν ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος, αντίθετα έπεσαν και οι ίδιοι θύματα υπέρμετρης αστυνομικής βίας και της βροχής χημικών που έπεφτε κατά ριπάς κατά δικαίων και αδίκων. Απλός κόσμος μάλιστα έριχνε λουλούδια στους Αγανακτισμένους βγαίνοντας από τα μπαλκόνια, επευφημώντας με τον τρόπο του την προσπάθεια τους να επανέλθουν στην πλατεία Συντάγματος, έπειτα από την πρωτοφανή επίδειξη βίας των αστυνομικών δυνάμεων. Οι κουκουλοφόροι πάντως δεν άφησαν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους: διέλυσαν στην κυριολεξία την πλατεία Συντάγματος, ενώ εισέβαλαν και σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και αποσπώντας ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ώστε να βρουν χρήματα εντός του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Η αστυνομία προχώρησε σε 43 προσαγωγές και 17 (!) συλλήψεις. Συνολικά 31 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί, τραυματίες, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Από την άλλη πλευρά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».

Ομάδα Αγανακτισμένων, στη διάρκεια πορείας, λίγο μετά τα μεσάνυκτα από το Γκάζι προς το Σύνταγμα, προχώρησε σε εικονική κατάληψη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84.

Καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία και σκηνές πολέμου στο Μετρό

Συνεχής ήταν η χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και της νύχτας που μας πέρασε για τις οποίες δεκάδες είναι οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας και χημικών.

Σκηνικό τρόμου εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μετρό του Συντάγματος, όπου στήθηκε ιατρείο με μόλις ένα γιατρό και με τη βοήθεια των ανθρώπων του σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις περίπου 500 ανθρώπων με τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αναζήτησαν καταφύγιο στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, προκειμένου να ξεφύγουν από τα χημικά και την ανυπόφορη ατμόσφαιρα. Κάποια στιγμή, στο σημείο ήταν συγκεντρωμένα περί τα 2.000 άτομα.

Τελικά, με μεσολάβηση υπαλλήλων του Μετρό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ άφησαν τους εγκλωβισμένους να αποχωρήσουν, ενώ περί τους 400 ανθρώπους με προβλήματα και τραυματισμούς αποχώρησαν με συρμούς του Μετρό. Εντός του σταθμού παρέμειναν περίπου 100 τραυματίες, για τους οποίους γινόταν έκκληση για την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού, αλλά και για την αποστολή ασθενοφόρων, προκειμένου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αργότερα το βράδυ αποχώρησαν και αυτοί.


Πρώτο Θέμα