Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Δόση - δηλητήριο

Επώδυνες και γρήγορες αποκρατικοποιήσεις συμφωνούνται πριν την καταβολή
Χαλαρώνει η διεθνής πίεση. Ο Ρεν απορρίπτει έξοδο από το ευρώ
ΜΕ δεδομένη τη συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για γρήγορες και μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, χαλαρώνει προς στιγμήν η διεθνής «μέγκενη» για την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου. Ετσι, η συνολική συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για τη δημόσια περιουσία, τους φόρους και τις δαπάνες αναμένεται να κλείσει σήμερα ή αύριο. Στις Βρυξέλλες, ενώ ετοιμάζεται η έκθεση προόδου της τρόικας για την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με «ομοβροντία» ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων προωθείται νέο δάνειο μέχρι το τέλος Ιουνίου και με προϋπόθεση τη...
λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων και ασφυκτικό έλεγχο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Χθες ο Ολι Ρεν δήλωσε για την Ελλάδα: Δεν αποδεχόμαστε έξοδο από το ευρώ.

Διαρροές για πακέτο διάσωσης, όπως το 1893, με διεθνή οικονομικό έλεγχο
ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 65 ΔΙΣ., ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΥΡΩΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ • «FINANCIAL TIMES»: ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΟΡΩΝ * ΜΕΙΓΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ετοιμάζει η Ε.Ε., σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο «Ρόιτερ», με όρους που θα θυμίζουν διεθνή οικονομικό έλεγχο μετά την πτώχευση του 1893.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο «Ρόιτερ» ότι δίνεται μάχη με το χρόνο για τη χορήγηση νέων δανείων από τον επόμενο μήνα (Ιούνιο) και την αποτροπή μια χώρα της ευρωζώνης να κηρύξει πτώχευση. Σύμφωνα με δήλωση πηγής της Ε.Ε., υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν έκτακτες, επείγουσες και μη ανακοινώσιμες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ύψους 65 δισ. ευρώ νέο πακέτο θα περιλαμβάνει μείγμα από δάνεια που θα δοθούν με βάση εγγυήσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση νέων μέτρων που θα αφορούν τα έσοδα, καθώς και πρωτοφανή ενδελεχή εξωτερική εποπτεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Θα απαιτεί εγγυήσεις για νέα δάνεια και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. -ανάμειξη της Ε.Ε. στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει αξιωματούχος της Ε.Ε., υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Οι «Financial Times»

Στο ίδιο μήκος κύματος, χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Financial Times» υποστηρίζει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, στην οποία θα περιλαμβάνεται διεθνής ανάμειξη στη συλλογή φόρων και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με αντάλλαγμα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα». Τύφλα να 'χει ο διεθνής οικονομικός έλεγχος του 1898 (!).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πακέτο θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να προχωρήσουν σε εθελούσια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και νέο γύρο λιτότητας. Κατά τους «F.Τ.», οι χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να δανείσουν 30-35 δισ. ευρώ, πέραν των 110 δισ. ευρώ του αρχικού πακέτου.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Ιταλός τραπεζίτης, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, χαρακτηρίζει «παραμύθια» τα περί συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κόβοντας με το μαχαίρι τη σχετική συζήτηση.

«Μια "συντεταγμένη" αναδιάρθρωση χρέους είναι "παραμύθια"», δηλώνει ο Σμάγκι. «Ακόμη και για μια χώρα που περιφρονούσε επί μια δεκαετία τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, μια αναδιάρθρωση χρέους ή έξοδος από το ευρώ θα ήταν σαν τη θανατική ποινή -η οποία έχει καταργηθεί στην Ε.Ε.», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός τραπεζίτης.

«Αν η Ελλάδα πτωχεύσει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Θα χρειαζόταν τότε μια τεράστια κεφαλαιακή ενίσχυση -αλλά από πού θα προέρχονταν τα λεφτά;», αναρωτιέται ο Σμάγκι σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Μοναδική... λύτρωση για την Ελλάδα, το ξεπούλημα...

Και ενώ από επιτρόπους μέχρι κεντρικούς τραπεζίτες εποφθαλμιούν την ελληνική περιουσία, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς θυμήθηκε ξανά την ιδέα του ευρωομολόγου, τασσόμενος με προχθεσινές δηλώσεις του υπέρ της «ξεχασμένης» λύσης για να βοηθηθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.