ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΑΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πυκνώνουν με ραγδαίο ρυθμό οι εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, καθώς οι δανειστές της χώρας δημιουργούν συνεχώς νέα προσκόμματα και θέτουν νέες προϋποθέσεις για την εκταμίευση του δανείου, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι σενάρια, που φτάνουν μέχρι και στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τεχνοκράτες, συνόδευσαν την αναγγελία του ...
συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου το μόνο που απέκλειαν χθες το βράδυ έπειτα από σύσκεψη στη Βουλή του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη ήταν η προσφυγή στις κάλπες. Ελεγαν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και πάλι συνεννόηση για την πολιτική, που πρέπει να υλοποιηθεί με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, και θα αποκλείσει τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, έλεγαν, είναι ανοιχτός να υιοθετήσει και προτάσεις της αντιπολίτευσης, ιδίως της Ν.Δ., όπως είναι στον τομέα των φορολογικών εσόδων, αρκεί να εξυπηρετούν τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και τους χρέους. Αυτή θα είναι και η μόνη προϋπόθεση που θα θέσει, έλεγαν.
«Θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θα ζητήσει πολιτική συνεννόηση. Αν θέσει κάποιος θέμα κυβέρνησης συνεργασίας με οποιαδήποτε μορφή, θα συζητήσει το ενδεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση ήδη έχει κατατεθεί από τον Γ. Καρατζαφέρη.
Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές τής χώρας για την επιτάχυνση υλοποίησης των μέτρων (αποκρατικοποιήσεις, δημόσια περιουσία κ.λπ.) και για την παροχή εγγυήσεων ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα χωρίς αλλαγές και ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Για να τα εξασφαλίσουν όλα αυτά, οι δανειστές θέλουν πάση θυσία η υλοποίηση να γίνει με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την οποία απαιτούν εδώ και τώρα. Αυτές είναι και οι προϋποθέσεις που θέτουν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η οποία είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιάν Κεες ντε Γιάνγκερ, με δήλωσή του, πίεσε τον κ. Σαμαρά να εγγυηθεί τη στήριξη του πακέτου των μέτρων και τις αποκρατικοποιήσεις. Ο ίδιος επίσης προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας ότι αν το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει τη δανειακή συμμετοχή του, η Ολλανδία δεν θα καλύψει το κενό. Νωρίτερα, το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι δεν θα εκταμιεύσει τη συμμετοχή του, αν δεν εξασφαλιστεί 12μηνη δανειακή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζ.-Κ. Γιουνγκέρ υποστήριξε ότι επιπρόσθετο βάρος σε χώρες που δανείζουν την Ελλάδα μπορεί να μην εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους, σε περίπτωση που το ΔΝΤ μπλοκάρει τη συμμετοχή του.
Εκτός του πρωθυπουργού, πρόσωπο-κλειδί στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά και στις πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι αυτός που δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, δηλαδή από την κυβέρνηση αλλά και από το εξωτερικό, όπως είναι οι δανειστές και οι ιδεολογικοί του σύμμαχοι (π.χ οι Ολλανδοί κυβερνώντες), να συναινέσει στην εφαρμογή της πολιτικής που θέλει να επιβάλει η τρόικα. Το συμβούλιο θα ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναμένεται να κρατηθούν αναλυτικά πρακτικά.
Η σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού και οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί μόλις ο Γ. Παπανδρέου πληροφορήθηκε ότι το ΔΝΤ μπορεί να μην εκταμιεύσει τη συμμετοχή του. Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, εν όψει της σημερινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Φ. Πετσάλνικος, ο Δ. Ρέππας, ο Γ. Ραγκούσης, ο Π. Γερουλάνος, ο Δημ. Δρούτσας και άλλοι συνεργάτες του.
Στο μεταξύ, κομμάτι όλου αυτού του σκηνικού των πιέσεων είναι και η παρέμβαση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ότι μεθοδεύεται από κύκλους των δανειστών της χώρας η έξοδός της από την ευρωζώνη. Μια παρέμβαση που συνάντησε χθες την αντίδραση υπουργών, όπως του Κ. Σκανδαλίδη, που δήλωσε ότι δεν βοήθησε τη χώρα αυτή η δήλωση, αλλά και της βουλευτού Κατερίνας Μπατζελή που κι αυτή είπε πως η δήλωση της επιτρόπου πήγε «πολλά κλικ πίσω τις διαπραγματεύσεις της χώρας».
Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η ένταξη στο ευρώ είναι κορυφαία κατάκτηση για τη χώρα, η οποία έχει τις δυνάμεις να την υποστηρίξει, ενώ ζήτησε συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου