Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Λούφα και Παραλλαγή» ξανά μαζί

Ο Νίκος Περάκης επιστρέφει με μια τρίτη στρατιωτική κωμωδία

Εικοσιεπτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης με τη «Λούφα και παραλλαγή» έγραψε ένα από τα πιο πρόσφατα κεφάλαια της ελληνικής κινηματογραφικής Ιστορίας. Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της δεκαετίας του 1980, ήταν το απολαυστικό χρονικό της στρατιωτικής θητείας μιας παρέας στην ΤΕΔ (Τηλεόραση Ελληνικών Δυνάμεων) κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Το 2005, ο ίδιος σκηνοθέτης επέστρεψε στον... στρατό με τις «Σειρήνες στο Αιγαίο» σχολιάζοντας τη στρατιωτική πραγματικότητα εκείνης της εποχής: βραχονησίδες, ελληνοτουρκικά, η ...
ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η «αλλαγή» του εχθρού. Η «Λούφα» έσπασε ταμεία σε Ελλάδα και Κύπρο (πάνω από 1 εκατ. εισιτήρια) και μια σειρά βασισμένη πάνω της την ακολούθησε.

Και να που σήμερα ο Περάκης ξαναχτυπά. Επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη και επιστρατεύει τους ίδιους ηθοποιούς της δεύτερης ταινίας για μια συνέχειά της. Συνεπώς, οι Ορφέας Αυγουστίδης, Βίκη Καγιά, Στέλιο Ξανθουδάκη, Ιωάννη Παπαζήση, Σωκράτη Πατσίκα, Γιώργο Σεϊταρίδη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, και Ρένος Χαραλαμπίδης θα παίζουν στην ταινία η οποία θα αρχίσει να γυρίζεται τον Μάιο και προβλέπεται να διανεμηθεί στις αίθουσες τον προσεχή Οκτώβριο. Θα συμπρωταγωνιστούν οι Τζένη Θεωνά, Ελευθερία Κόμη, Δέποινα Μαυροειδή και Ράσμι Σούκουλη.

Τι να περιμένουμε λοιπόν από μια τρίτη «Λούφα»; Σύμφωνα με την σύνοψη της ταινίας, έτσι όπως τη δίνει η εταιρεία παραγωγής της, η ODEON, εδώ ο Σταυρακομαθιακάκης (Αυγουστίδης), μετά τη μυστηριώδη απαγωγή της προστατευομένης του 12χρονης ορφανής Πακιστανής, εγκαταλείπει τον Ψηλορείτη και ακολουθώντας τα ίχνη της εισβάλει εν μέσω κρίσης στην πρωτεύουσα. Εκεί ο Παρλαβάντζας (Σεϊταρίδης) και ο σεφ του αγωνίζονται να περισώσουν την αλυσίδα ανατολίτικων ταχυφαγείων Sevdali.

Ο χακεράς και Ρομπέν των Ραφιών, Νάκος (Πατσίκας) προσπαθεί να αφυπνίσει το περί δικαίου αίσθημα των συμπολιτών του, ενώ ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Καλούρης (Παπαζήσης) αγωνίζεται να αναβαθμίσει την αισθητική της πόλης. Τέλος, ο περιζήτητος γκουρού Τζιμπιτζίδης (Τσιμιτσέλης) πασχίζει να ανεβάσει την αυτοεκτίμηση των οπαδών του και του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλος του οποίου είναι η «πρώην» του και νυν υφυπουργός Μαριαλένα (Καγιά).

Το (πολύ αστείο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς) σενάριο της ταινία υπογράφει ο ίδιος ο Περάκης, η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κλάουντιο Μπολιβάρ και η μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου.
Από το ΒΗΜΑ