Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ληστεία στις αντλίες βενζίνης

Ενα στα δέκα πρατήρια κλέβει τους καταναλωτές, σύµφωνα µε µελέτη του Πολυτεχνείου ∆ιαστάσεις έχει πάρει η χρήση των ληστρικών µηχανισµών κλοπής στη βενζίνη ενώ, σύµφωνα µε µελέτη του Πολυτεχνείου, τουλάχιστον 10%των αντλιών στα πρατήρια είναιπειραγµένες.

Οσο µάλιστα αυξάνεται η τιµή της βενζίνης, η οποία σε ορισµένες περιοχές της χώρας έφτασε να πωλείται στα επίπεδα των 1,80 ευρώ το λίτρο το Σαββατοκύριακο, τόσο µεγαλώνει και το κίνητρο για τη χρήση από πρατηριούχους µηχανισµών που κλέβουν τους ...
ανυποψίαστους οδηγούς στην αντλία.

∆ύο τέτοιους µηχανισµούς, µε τους οποίους αλλοίωνε τις ενδείξεις και των τεσσάρων αντλιών του πρατηρίου του, εντόπισαν το Σάββατο σε βενζινάδικο επί της οδούΒάρης - Κορωπίου ελεγκτές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

ΤΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ και ο ιδιοκτήτης προφυλακίστηκε, ενώ πέραν τουπροστίµου 8.000 ευρώ που του επιβλήθηκε άµεσα, ο φάκελός τουπαραπέµφθηκεστη διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής προκειµένου να του αφαιρέσει οριστικά την άδειαλειτουργίας, µεβάση το νέο, πιο αυστηρό θεσµικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο.

Ο παραβάτης αντιµετωπίζει επιπλέον πρόστιµο, ίσο µετο διπλάσιο του ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας επί του συνολικού κύκλου εργασιών του πρατηρίου του, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη σχετικά µε τα ευρήµατα των ελέγχων.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ. Παράλληλα, οιΑρχές διεξάγουν προανάκριση προκειµένου να εντοπιστεί και ο εγκαταστάτης του µηχανισµού, για τον οποίοο νέος νόµος προβλέπειεπιβολή προστίµου από 50.000 έως 500.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, 10% των αντλιών όλης της αγοράς είναι πειραγµένο. Αυτό ανέφερε, µεταξύ των άλλων, χθες και ο γενικός γραµµατέας Καταναλωτή Στέφανος Κοµνηνός.

ΕΚΑΤΟΝΤΑ∆ΕΣ ΒΕΝΖΙΝΑ∆ΙΚΑ πωλούν στους καταναλωτές λιγότερα καύσιµα σε κάθε γέµισµα.

Η κλοπή του καταναλωτή γίνεται ως εξής: ένας παράνοµος ηλεκτρονικός µηχανισµός που κοστίζει γύρω στα 5.000 ευρώ προσαρµόζεται στην αντλία καιαλλοιώνει την ένδειξη της ποσότητας του καυσίµου που παραδίδεται, βάσει της οποίας τιµολογείται τελικά ο οδηγός.

Για παράδειγµα, αν οµηχανισµός αυτός έχειρυθµιστεί νακλέβει το 5% της παραδοτέας ποσότητας, τότε ο οδηγός πουθα παραγγείλει 20 λίτραβενζίνηςθα πάρειτελικά 19 λίτρα.

Αν είναι ρυθµισµένος στο 10%, τό τε η κλοπή θα αφορά 2 λίτρα κ.ο.κ. ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ Η ΒΕΝΖΙΝΗ. Στο µεταξύ, µέχρι και το 1,84 ευρώ έφτασε να πωλείται το λίτρο της αµόλυβδης σε κάποιους νοµούς της χώρας το Σαββατοκύριακο, ενώπλέον σε κανένα νοµό η µέση τιµή δεν είναι χαµηλότερη από 1,60 ευρώ.

Και αυτό παρότι µέχρι την περασµένη Πέµπτη, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,κυµαινόταν σε 1,58-1,59 ευρώ το λίτρο. Χθες η µέση τιµή στην Αθήνα είχεανέβει σε 1,61 ευρώ, ενώ πανελλαδικά ξεπερνούσε το 1,65 ευρώ.

Συνάντησηµε εκπροσώπους της αγοράς καυσίµων, µε αντικείµενο την εκτίναξη των τιµών στα καύσιµα, θα έχει εκτός απροόπτου σήµερα η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Πάνω από 1,80 ευρώ το λίτρο η τιµή της αµόλυβδης σε Κρήτη, Κυκλάδες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ από ΤΑ ΝΕΑ