Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΖΗΤΗΣΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ * ΑΝ ΔΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ * ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Την απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών επέσεισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αν από την εκλογική αναμέτρηση για τις περιφέρειες στις 7 Νοεμβρίου προκύψει τέτοιο αποτέλεσμα, που, κατά την κρίση του, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου.
Επί της ουσίας ο κ. Παπανδρέου: ...
**Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, εκτός ....
από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και κάθε αποδυνάμωσή της θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Οπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, στην οικονομία αλλά και τη χώρα θα επικρατήσει αποσταθεροποίηση, που θα οδηγήσει την τρόικα στην ακύρωση του προγράμματος διάσωσης.
**Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης εν όψει ενός δύσκολου 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εφαρμοστεί ένας σκληρός προϋπολογισμός και θα ληφθούν μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο και τα οποία θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις, ανεξαρτήτως αν αυτά αφορούν ή όχι τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.
**Επιχείρησε να θέσει τους ψηφοφόρους με σκληρό τρόπο προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας επί της ουσίας σε αυτούς το μπαλάκι της ευθύνης για το αν η χώρα θα βγει ή όχι από την κρίση. Υπό αυτή την έννοια επιχείρησε να προκαλέσει ένα σοκ στους ψηφοφόρους, να χειραγωγήσει την ψήφο τους κι από τη άλλη να στείλει μήνυμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι «η διαμαρτυρία κάνει κακό στη χώρα».
**Στην πιο δύσκολη φάση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση έθεσε επί της ουσίας τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του.
Θέλει προβάδισμα
Ο κ. Παπανδρέου, αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας, ζήτησε από τους πολίτες να μην αποδυναμώσουν την κυβέρνηση εν όψει του 2011 γιατί, όπως τόνισε δεν θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μεταξύ άλλων με την τρόικα την αλλαγή των «επαχθών όρων» του Μνημονίου. Προσδιορίζοντας τι ο ίδιος θα θεωρήσει ως θετική ψήφο, είπε οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο, αλλά αν έχει σταθερό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. κι αυτό μπορεί να προκύψει μονο από την πρώτη Κυριακή, που η ψήφος είναι πρωτίστως κομματική.
Ο πρωθυπουργός, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του ήταν φλύαρος, χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά στην πρώτη του απάντηση για να προσδιορίσει με σαφήνεια γιατί έδωσε χθες αυτή τη διακαναλική συνέντευξη.
«Ο στόχος μου είναι να πάει ο τόπος μπροστά και όχι οι εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μας δώσει μια νέα δυναμική ή να δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών και αν δω ότι υπάρχουν αδιέξοδα στη χώρα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σημείωσε αμέσως μετά ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι αποδυναμώνοντας την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα». «Μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία γιατί θα θεωρηθεί ότι διαπραγματεύεται υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος, όμως μόνο μια δυνατή κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και να κάνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου» είπε.
Ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνει στις αγορές με αυτή την απειλή των πρόωρων εκλογών, είπε ότι οι αγορές αξιολογούν από μόνες τους την κάθε κίνηση, θα αξιολογήσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα και θα το ερμηνεύσουν πολιτικά ως ψήφο διαμαρτυρίας, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση...
Κατηγορώ σε Ν.Δ.
Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του ακόμα:
**Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα αλλά μόνο να πάει μπροστά ο τόπος, γι' αυτό μίλησε για προκλητήριο ευθύνης. «Απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας να δώσουμε ψήφο ευθύνης, γιατί η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προσπάθεια δεν ανακόπτεται» είπε.
**Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση και έκανε λόγο για δυνάμεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία των αλλαγών, οι οποίες θα ανατρέψουν κατεστημένα. «Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα ο λαός όμως θα πρέπει να γνωρίζει τα παιχνίδια της αντιπολίτευσης που θέλει να ανακόψει την πορεία» είπε.
**Τόνισε ότι η κυβέρνησή του έκανε και κάνει κάθε τι για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, σε αντίθεση, όπως είπε, με τη Ν.Δ που λιποτάκτησε από τις ευθύνες της για να μην σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια της. Ο κ. Παπανδρέου:
**Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το 2011 δεν θα πάρει μέτρα κατά των συνταξιούχων και των μισθωτών και αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» της απέναντι σε όσα λέει ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν. Τόνισε ότι το 2011 η προσπάθεια της κυβέρνησης θα έχει στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής.
**Δικαιολόγησε τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και στο γεγονός, όπως είπε, ότι είχε χαθεί η αξιοπιστία της χώρας και οι Ευρωπαίοι δεν πίστευαν την κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι «δεν είχαμε χρόνο να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική και γι' αυτό κόψαμε μισθούς και συντάξεις». «Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα ξεχάσαμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, όταν τον Μάρτιο όλοι άκουγαν το Νομισματοκοπείο να τυπώνει δραχμές και ήθελαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό» είπε. Ο κ. Παπανδρέου πάντως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι άργησε να συγκροτήσει το μηχανισμό στήριξης και αν το έκανε νωρίτερα, η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση. *
Σωστή η πολιτική, λάθος η συνέντευξη λέει ο επίτιμος
Με νέα παρέμβασή του ο Κ. Μητσοτάκης στήριξε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου για την προσφυγή στην τρόικα, το Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα.
Τον προέτρεψε μάλιστα να προχωρήσει με αποφασιστικότητα. Σε συνέντευξή του στον «Σκάι» (Αλ. Παπαχελάς) υποστήριξε ότι η πολιτική του πρωθυπουργού είναι η σωστή και του Α. Σαμαρά η λανθασμένη, αφού έχει ταχθεί κατά του Μνημονίου.
Σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, είπε ότι έβλαψε και τον εαυτό του και τη χώρα και δεν είχε λόγο να τη δώσει, «εκτός εάν επεδίωκε κάποιο μικροκομματικό όφελος κραδαίνοντας την απειλή των πρόωρων εκλογών». Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, διότι η κοινή γνώμη στηρίζει την κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε ξεπερασμένα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά που «αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση», γιατί «τόσα χρόνια μιλούν ξύλινη γλώσσα», ανοίγοντας τον δρόμο για το κόμμα της κόρης του, Ντόρας Μπακογιάννη...
Ν.Δ.: Πανικόβλητος
Για «εμπόριο του φόβου», κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τον Γ. Παπανδρέου. «Ενας πανικόβλητος πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει τον πανικό του στο εκλογικό σώμα», δήλωσε. «Η Ν.Δ. τον καλεί να εγκαταλείψει το εμπόριο του φόβου και να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί, για να αποφύγουμε ως χώρα το ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εργαστεί γι' αυτό και να μην εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό σώμα».
Για το θέμα των πρόωρων εκλογών, διαφοροποιούμενος από στελέχη που έλεγαν ότι η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη, τόνισε ότι «η Ν.Δ. είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα δεχθεί ποτέ τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο. Και οι τελευταίοι αναποφάσιστοι πολίτες αποφάσισαν οριστικά τι είδους μήνυμα θα στείλουν στις 7 και 14 Νοεμβρίου».
ΣΥΝ: Κενά διλήμματα
«Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου», αναφέρει ο ΣΥΝ στο σχόλιό του για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου.
Και συνεχίζει: «Τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν. Μίλησε τη γλώσσα των αγορών και δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι μπορεί να αλλάξει η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα γιατί φοβάται την οργή του λαού από την πολιτική του. Τα νέα μέτρα, ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο Μνημόνιο». Σ' ό,τι αφορά «το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι συμφωνήσει με την τρόικα».
Και καταλήγει: «Ο λαός θα δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα που της αξίζει».
* Το ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση, παραπέμποντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα.
Δ.Α.: Οξεία πόλωση
«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τώρα πια από κοινού να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Και προσθέτει: «Το πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεοκοπίας, διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ, μετά από τη Ν.Δ., αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος. Επιπλέον, η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητεί δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο».
Τσίπρας: Ζητά σύγκληση της διακομματικής
Την έκτακτη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και προτείνει τη διεξαγωγή αντίστοιχης συνέντευξης για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μια κοινή τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσά τους.
«Οι συγκεκριμένες μας προτάσεις έρχονται να καλύψουν ένα υπαρκτό έλλειμμα δημοκρατίας και πολυφωνίας που χαρακτηρίζει τα μέσα ενημέρωσης» σημειώνει, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την άλλη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στο ενδεχόμενο να γίνει debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Σχόλια στο Twitter
Ταυτόχρονα με τη διακαναλική το γραφείο του πρωθυπουργού άνοιξε ένα ακόμη κανάλι, το #GreekPMLive στο Twitter του Ιντερνετ.
Το κανάλι γέμισε από πολίτες που σχολίαζαν γραπτά και σε ζωντανό χρόνο τη συνέντευξη. Τα περισσότερα σχόλια ήταν επικριτικά. Περίσσευαν οι ειρωνείες και σε βάρος του πρωθυπουργού αλλά και εναντίον όσων δημοσιογράφων έριχναν «πάσες» ή ταυτίζονταν με το μεγάλο κεφάλαιο.
Μια μικρή ανθολογία δηκτικών σχολίων:
- Δεν ανέλαβες, σου ανέθεσε ο λαός. Με ΑΛΛΟ προεκλογικό πρόγραμμα.
- Πάω να δω καμιά καλή ταινία, εκεί δεν θα ξέρω το τέλος τουλάχιστον.
- Από πότε η προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού επισείεται ως απειλή; Αυτό είναι ο σεβασμός στη Δημοκρατία;
- Προσωπικά δεν τις θεωρώ εκβιασμό, ο ΓΑΠ το θέτει έτσι: Στηρίξτε με για να μην έρθει το χάος.
- Η ερώτηση ήταν καλή, την απάντηση χάσαμε...
- Πάω να πιω καμιά μπίρα. Πράσινη θα είναι. Μη νιώσει σε αδιέξοδο και ο πρωθυπουργός και πάει σε εκλογές.
- Λες «αν μου εγγυηθείτε ότι θα πληρώνουν όλοι φόρους»! Εμείς θα σου εγγυηθούμε; Εσύ είσαι ο κρατικός μηχανισμός!
- Η ΕΤ1 παίζει έργο! Κάνει αντίσταση;
Γ.Μπ.
Μετά τις εκλογές, οι σκληρές διαπραγματεύσεις για βελτίωση των όρων δανεισμού
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου, αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, έφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός δεσμευόμενος πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά μέτρα έναντι των πλουσίων και συμμάζεμα του κράτους και της οικονομίας.
Το φως που αφήνει ο πρωθυπουργός στην άκρη του τούνελ που διανύει η ελληνική οικονομία από την περασμένη άνοιξη, οπότε και μπήκε στη ζωή των Ελλήνων το Μνημόνιο, δίνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και σε κλίμα απομάκρυνσης της χρεοκοπίας. Η καθαρά προεκλογική δέσμευση για τη βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας από την τρόικα, θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της.
Τότε θα γίνουν οι πρώτες σκληρές διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζει αυτό ο πρωθυπουργός, καθώς δεν μίλησε τυχαία για «επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων» όταν ζητούσε τη λαϊκή εντολή, ως το πιο ισχυρό όπλο του για να διαπραγματευθεί τα μέτρα με την τρόικα και της υπόσχεσης ως «αξιόπιστη κυβέρνηση», να βγάλει τη χώρα όσο γίνεται πιο γρήγορα από την επιτήρηση. Εξι είναι τα δεδομένα που έχουμε βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός:
1. Δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Αλλά και πως «θα στηρίζουμε και θα αποδίδουμε στους αδύναμους ό,τι μπορούμε» με την επισήμανση πως αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποκατάσταση των αδικιών στους συνταξιούχους να επιτευχθεί πριν από το 2013. Να θυμίσουμε ότι τα φετινά μέτρα του Μνημονίου φτάνουν στα 5,8 δισ. ευρώ και του 2011 στα 9,15 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2014 θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ.
2. Αποκάλυψε πως θα ληφθούν νέα μέτρα, επιβεβαιώνοντας τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και κυρίως έναντι των πλουσίων. Μέτρα, τα οποία θα είναι απόρροια της αναθεώρησης του ελλείμματος, του χρέους και του ΑΕΠ -αν και δεν είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και «το αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό η τρόικα». Με την επισήμανση ότι κάποιοι φοροφυγάδες έχουν ήδη πάει φυλακή, μίλησε για άρση του φορολογικού απορρήτου. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες πως η δημοσίευση των στοιχείων των φοροφυγάδων είναι πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία διερευνά τη δημοσίευση εισοδημάτων όλων των φορολογούμενων εφόσον δοθεί πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
3. Υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που ήδη εντάσσονται στο Μνημόνιο, όπως η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, τονίζοντας πως μπορεί να βρεθεί άλλη λύση να μειώνει το έλλειμμα. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το 1 δισ. ευρώ που αναμένεται από το μέτρο αυτό καλύπτεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την ένταξη δραστηριοτήτων (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.), αλλά και από την πρόταση που ήδη επεξεργάζονται στην οδό Νίκης για αύξηση του 11% στο 12-13% για την πλειοψηφία προϊόντων και υπηρεσιών, μετάταξη πολυτελών προϊόντων στο 23% και τροφίμων στο μειωμένο 6-6,5%.
4. Ανέσυρε την πρόταση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Πρώτη φορά αφήνεται να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση συζητά έστω και εμμέσως μεγαλύτερο χρόνο εξόφλησης του δανείου, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 2021. Συνέδεσε άμεσα την επιμήκυνση με την έξοδο από το Μνημόνιο, την οποία τοποθετεί στο 2013 κι αφού δεν υπάρξει «πισωγύρισμα» στέλνοντας μήνυμα στις αγορές για διευκόλυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Δεν έλειπε μια κάποια δόση απολογίας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης που άργησε να παρέμβει.
5. Εβριθε υποσχέσεων, όταν έλεγε πως πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ανεβάσει τη φορολογία, αλλά να την κατεβάσει, εφόσον όμως η πλειοψηφία πληρώνει κανονικά τους φόρους και τις εισφορές της. Ενώ υποσχέθηκε και μείωση των φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται καίρια από την κρίση, εφόσον προχωρήσει η πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
6. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο πρόσφατο «φιάσκο του Αστακού» και μίλησε για επενδύσεις που έρχονται στη χώρα. Αλλά και για άλλο αναπτυξιακό πρότυπο (διατροφική γεωργία, φωτοβολταϊκά, συντήρηση κτιρίων κ.λπ.), που θα προσελκύσει επενδύσεις 45 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία και θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις νέες εργασίας στις ήδη 600.000 θέσεις ανεργίας. Μίλησε και για χτύπημα της ανεργίας με όποια χρήματα υπάρχουν (όπως κοινοτικά κονδύλια).
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
**Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης εν όψει ενός δύσκολου 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εφαρμοστεί ένας σκληρός προϋπολογισμός και θα ληφθούν μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο και τα οποία θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις, ανεξαρτήτως αν αυτά αφορούν ή όχι τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.
**Επιχείρησε να θέσει τους ψηφοφόρους με σκληρό τρόπο προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας επί της ουσίας σε αυτούς το μπαλάκι της ευθύνης για το αν η χώρα θα βγει ή όχι από την κρίση. Υπό αυτή την έννοια επιχείρησε να προκαλέσει ένα σοκ στους ψηφοφόρους, να χειραγωγήσει την ψήφο τους κι από τη άλλη να στείλει μήνυμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι «η διαμαρτυρία κάνει κακό στη χώρα».
**Στην πιο δύσκολη φάση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση έθεσε επί της ουσίας τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του.
Θέλει προβάδισμα
Ο κ. Παπανδρέου, αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας, ζήτησε από τους πολίτες να μην αποδυναμώσουν την κυβέρνηση εν όψει του 2011 γιατί, όπως τόνισε δεν θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μεταξύ άλλων με την τρόικα την αλλαγή των «επαχθών όρων» του Μνημονίου. Προσδιορίζοντας τι ο ίδιος θα θεωρήσει ως θετική ψήφο, είπε οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο, αλλά αν έχει σταθερό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. κι αυτό μπορεί να προκύψει μονο από την πρώτη Κυριακή, που η ψήφος είναι πρωτίστως κομματική.
Ο πρωθυπουργός, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του ήταν φλύαρος, χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά στην πρώτη του απάντηση για να προσδιορίσει με σαφήνεια γιατί έδωσε χθες αυτή τη διακαναλική συνέντευξη.
«Ο στόχος μου είναι να πάει ο τόπος μπροστά και όχι οι εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μας δώσει μια νέα δυναμική ή να δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών και αν δω ότι υπάρχουν αδιέξοδα στη χώρα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σημείωσε αμέσως μετά ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι αποδυναμώνοντας την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα». «Μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία γιατί θα θεωρηθεί ότι διαπραγματεύεται υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος, όμως μόνο μια δυνατή κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και να κάνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου» είπε.
Ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνει στις αγορές με αυτή την απειλή των πρόωρων εκλογών, είπε ότι οι αγορές αξιολογούν από μόνες τους την κάθε κίνηση, θα αξιολογήσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα και θα το ερμηνεύσουν πολιτικά ως ψήφο διαμαρτυρίας, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση...
Κατηγορώ σε Ν.Δ.
Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του ακόμα:
**Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα αλλά μόνο να πάει μπροστά ο τόπος, γι' αυτό μίλησε για προκλητήριο ευθύνης. «Απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας να δώσουμε ψήφο ευθύνης, γιατί η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προσπάθεια δεν ανακόπτεται» είπε.
**Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση και έκανε λόγο για δυνάμεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία των αλλαγών, οι οποίες θα ανατρέψουν κατεστημένα. «Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα ο λαός όμως θα πρέπει να γνωρίζει τα παιχνίδια της αντιπολίτευσης που θέλει να ανακόψει την πορεία» είπε.
**Τόνισε ότι η κυβέρνησή του έκανε και κάνει κάθε τι για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, σε αντίθεση, όπως είπε, με τη Ν.Δ που λιποτάκτησε από τις ευθύνες της για να μην σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια της. Ο κ. Παπανδρέου:
**Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το 2011 δεν θα πάρει μέτρα κατά των συνταξιούχων και των μισθωτών και αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» της απέναντι σε όσα λέει ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν. Τόνισε ότι το 2011 η προσπάθεια της κυβέρνησης θα έχει στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής.
**Δικαιολόγησε τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και στο γεγονός, όπως είπε, ότι είχε χαθεί η αξιοπιστία της χώρας και οι Ευρωπαίοι δεν πίστευαν την κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι «δεν είχαμε χρόνο να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική και γι' αυτό κόψαμε μισθούς και συντάξεις». «Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα ξεχάσαμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, όταν τον Μάρτιο όλοι άκουγαν το Νομισματοκοπείο να τυπώνει δραχμές και ήθελαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό» είπε. Ο κ. Παπανδρέου πάντως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι άργησε να συγκροτήσει το μηχανισμό στήριξης και αν το έκανε νωρίτερα, η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση. *
Σωστή η πολιτική, λάθος η συνέντευξη λέει ο επίτιμος
Με νέα παρέμβασή του ο Κ. Μητσοτάκης στήριξε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου για την προσφυγή στην τρόικα, το Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα.
Τον προέτρεψε μάλιστα να προχωρήσει με αποφασιστικότητα. Σε συνέντευξή του στον «Σκάι» (Αλ. Παπαχελάς) υποστήριξε ότι η πολιτική του πρωθυπουργού είναι η σωστή και του Α. Σαμαρά η λανθασμένη, αφού έχει ταχθεί κατά του Μνημονίου.
Σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, είπε ότι έβλαψε και τον εαυτό του και τη χώρα και δεν είχε λόγο να τη δώσει, «εκτός εάν επεδίωκε κάποιο μικροκομματικό όφελος κραδαίνοντας την απειλή των πρόωρων εκλογών». Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, διότι η κοινή γνώμη στηρίζει την κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε ξεπερασμένα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά που «αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση», γιατί «τόσα χρόνια μιλούν ξύλινη γλώσσα», ανοίγοντας τον δρόμο για το κόμμα της κόρης του, Ντόρας Μπακογιάννη...
Ν.Δ.: Πανικόβλητος
Για «εμπόριο του φόβου», κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τον Γ. Παπανδρέου. «Ενας πανικόβλητος πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει τον πανικό του στο εκλογικό σώμα», δήλωσε. «Η Ν.Δ. τον καλεί να εγκαταλείψει το εμπόριο του φόβου και να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί, για να αποφύγουμε ως χώρα το ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εργαστεί γι' αυτό και να μην εκβιάζει πολιτικά το εκλογικό σώμα».
Για το θέμα των πρόωρων εκλογών, διαφοροποιούμενος από στελέχη που έλεγαν ότι η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη, τόνισε ότι «η Ν.Δ. είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα δεχθεί ποτέ τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο. Και οι τελευταίοι αναποφάσιστοι πολίτες αποφάσισαν οριστικά τι είδους μήνυμα θα στείλουν στις 7 και 14 Νοεμβρίου».
ΣΥΝ: Κενά διλήμματα
«Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου», αναφέρει ο ΣΥΝ στο σχόλιό του για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου.
Και συνεχίζει: «Τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν. Μίλησε τη γλώσσα των αγορών και δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι μπορεί να αλλάξει η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα γιατί φοβάται την οργή του λαού από την πολιτική του. Τα νέα μέτρα, ωστόσο, θα έρθουν μετά τις 15 Νοέμβρη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το κατάπτυστο Μνημόνιο». Σ' ό,τι αφορά «το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι συμφωνήσει με την τρόικα».
Και καταλήγει: «Ο λαός θα δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα που της αξίζει».
* Το ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση, παραπέμποντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα.
Δ.Α.: Οξεία πόλωση
«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τώρα πια από κοινού να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Και προσθέτει: «Το πολιτικό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεοκοπίας, διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και διαιωνίζει τα αδιέξοδα. Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ, μετά από τη Ν.Δ., αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος. Επιπλέον, η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητεί δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο».
Τσίπρας: Ζητά σύγκληση της διακομματικής
Την έκτακτη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής ζήτησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και προτείνει τη διεξαγωγή αντίστοιχης συνέντευξης για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μια κοινή τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσά τους.
«Οι συγκεκριμένες μας προτάσεις έρχονται να καλύψουν ένα υπαρκτό έλλειμμα δημοκρατίας και πολυφωνίας που χαρακτηρίζει τα μέσα ενημέρωσης» σημειώνει, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την άλλη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στο ενδεχόμενο να γίνει debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Σχόλια στο Twitter
Ταυτόχρονα με τη διακαναλική το γραφείο του πρωθυπουργού άνοιξε ένα ακόμη κανάλι, το #GreekPMLive στο Twitter του Ιντερνετ.
Το κανάλι γέμισε από πολίτες που σχολίαζαν γραπτά και σε ζωντανό χρόνο τη συνέντευξη. Τα περισσότερα σχόλια ήταν επικριτικά. Περίσσευαν οι ειρωνείες και σε βάρος του πρωθυπουργού αλλά και εναντίον όσων δημοσιογράφων έριχναν «πάσες» ή ταυτίζονταν με το μεγάλο κεφάλαιο.
Μια μικρή ανθολογία δηκτικών σχολίων:
- Δεν ανέλαβες, σου ανέθεσε ο λαός. Με ΑΛΛΟ προεκλογικό πρόγραμμα.
- Πάω να δω καμιά καλή ταινία, εκεί δεν θα ξέρω το τέλος τουλάχιστον.
- Από πότε η προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού επισείεται ως απειλή; Αυτό είναι ο σεβασμός στη Δημοκρατία;
- Προσωπικά δεν τις θεωρώ εκβιασμό, ο ΓΑΠ το θέτει έτσι: Στηρίξτε με για να μην έρθει το χάος.
- Η ερώτηση ήταν καλή, την απάντηση χάσαμε...
- Πάω να πιω καμιά μπίρα. Πράσινη θα είναι. Μη νιώσει σε αδιέξοδο και ο πρωθυπουργός και πάει σε εκλογές.
- Λες «αν μου εγγυηθείτε ότι θα πληρώνουν όλοι φόρους»! Εμείς θα σου εγγυηθούμε; Εσύ είσαι ο κρατικός μηχανισμός!
- Η ΕΤ1 παίζει έργο! Κάνει αντίσταση;
Γ.Μπ.
Μετά τις εκλογές, οι σκληρές διαπραγματεύσεις για βελτίωση των όρων δανεισμού
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου, αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, έφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός δεσμευόμενος πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά μέτρα έναντι των πλουσίων και συμμάζεμα του κράτους και της οικονομίας.
Το φως που αφήνει ο πρωθυπουργός στην άκρη του τούνελ που διανύει η ελληνική οικονομία από την περασμένη άνοιξη, οπότε και μπήκε στη ζωή των Ελλήνων το Μνημόνιο, δίνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και σε κλίμα απομάκρυνσης της χρεοκοπίας. Η καθαρά προεκλογική δέσμευση για τη βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας από την τρόικα, θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της.
Τότε θα γίνουν οι πρώτες σκληρές διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζει αυτό ο πρωθυπουργός, καθώς δεν μίλησε τυχαία για «επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων» όταν ζητούσε τη λαϊκή εντολή, ως το πιο ισχυρό όπλο του για να διαπραγματευθεί τα μέτρα με την τρόικα και της υπόσχεσης ως «αξιόπιστη κυβέρνηση», να βγάλει τη χώρα όσο γίνεται πιο γρήγορα από την επιτήρηση. Εξι είναι τα δεδομένα που έχουμε βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός:
1. Δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα βαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Αλλά και πως «θα στηρίζουμε και θα αποδίδουμε στους αδύναμους ό,τι μπορούμε» με την επισήμανση πως αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποκατάσταση των αδικιών στους συνταξιούχους να επιτευχθεί πριν από το 2013. Να θυμίσουμε ότι τα φετινά μέτρα του Μνημονίου φτάνουν στα 5,8 δισ. ευρώ και του 2011 στα 9,15 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2014 θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ.
2. Αποκάλυψε πως θα ληφθούν νέα μέτρα, επιβεβαιώνοντας τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και κυρίως έναντι των πλουσίων. Μέτρα, τα οποία θα είναι απόρροια της αναθεώρησης του ελλείμματος, του χρέους και του ΑΕΠ -αν και δεν είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και «το αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό η τρόικα». Με την επισήμανση ότι κάποιοι φοροφυγάδες έχουν ήδη πάει φυλακή, μίλησε για άρση του φορολογικού απορρήτου. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες πως η δημοσίευση των στοιχείων των φοροφυγάδων είναι πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία διερευνά τη δημοσίευση εισοδημάτων όλων των φορολογούμενων εφόσον δοθεί πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
3. Υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που ήδη εντάσσονται στο Μνημόνιο, όπως η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, τονίζοντας πως μπορεί να βρεθεί άλλη λύση να μειώνει το έλλειμμα. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το 1 δισ. ευρώ που αναμένεται από το μέτρο αυτό καλύπτεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την ένταξη δραστηριοτήτων (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.), αλλά και από την πρόταση που ήδη επεξεργάζονται στην οδό Νίκης για αύξηση του 11% στο 12-13% για την πλειοψηφία προϊόντων και υπηρεσιών, μετάταξη πολυτελών προϊόντων στο 23% και τροφίμων στο μειωμένο 6-6,5%.
4. Ανέσυρε την πρόταση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Πρώτη φορά αφήνεται να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση συζητά έστω και εμμέσως μεγαλύτερο χρόνο εξόφλησης του δανείου, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 2021. Συνέδεσε άμεσα την επιμήκυνση με την έξοδο από το Μνημόνιο, την οποία τοποθετεί στο 2013 κι αφού δεν υπάρξει «πισωγύρισμα» στέλνοντας μήνυμα στις αγορές για διευκόλυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Δεν έλειπε μια κάποια δόση απολογίας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και σαφείς αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης που άργησε να παρέμβει.
5. Εβριθε υποσχέσεων, όταν έλεγε πως πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ανεβάσει τη φορολογία, αλλά να την κατεβάσει, εφόσον όμως η πλειοψηφία πληρώνει κανονικά τους φόρους και τις εισφορές της. Ενώ υποσχέθηκε και μείωση των φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται καίρια από την κρίση, εφόσον προχωρήσει η πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
6. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο πρόσφατο «φιάσκο του Αστακού» και μίλησε για επενδύσεις που έρχονται στη χώρα. Αλλά και για άλλο αναπτυξιακό πρότυπο (διατροφική γεωργία, φωτοβολταϊκά, συντήρηση κτιρίων κ.λπ.), που θα προσελκύσει επενδύσεις 45 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία και θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις νέες εργασίας στις ήδη 600.000 θέσεις ανεργίας. Μίλησε και για χτύπημα της ανεργίας με όποια χρήματα υπάρχουν (όπως κοινοτικά κονδύλια).
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου