Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μιζάρουν με τους πρώην

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ

Πόλεμος εντυπώσεων με τις κλήσεις στην Εξεταστική
«Αδειάζουν» το παρελθόν για να ξεφύγουν από το σκάνδαλο της Siemens

Να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους από το παρελθόν επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ρίχνοντας στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, η Ν.Δ στον Κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ στον Κ. Καραμανλή, τις ευθύνες. Οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς κρατάνε από τους δύο προκατόχους τους αποστάσεις ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να...
διασωθούν από το νοσηρό κλίμα.

Φορτώνουν παλιές αμαρτίες στους πρώην αρχηγούς τους
Στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. «μιζάρουν» τις τελευταίες ημέρες στα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή προκειμένου να ξεπλύνουν παλιές αμαρτίες, που τα έχουν καταστήσει αναξιόπιστα στη συνείδηση των πολιτών. Παράλληλα, Παπανδρέου και Σαμαράς κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από τους προκατόχους τους και συχνά διαχωρίζουν τη θέση τους από εκείνους.

Η Ν.Δ. «μιζάρει» φανερά ζητώντας από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens και επί της ουσίας να απολογηθεί για δύο πρώην στενούς του συνεργάτες, τους Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο, που έχουν ομολογήσει ότι έχουν δεχθεί χρήματα από τη Siemens (ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι τα χρήματα είχαν προορισμό το ταμείο του ΠΑΣΟΚ).

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αίτημα κλήτευσης του Κ. Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι παρότι εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του, όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είπε χθες στο «Βήμα» ότι είναι απαράδεκτο που ο τέως πρωθυπουργός δεν πήγε να καταθέσει. Επίσης, στο παρασκήνιο στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι βασικός μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία την οποία έχει ζητήσει το κόμμα τους.

Βίοι παράλληλοι
Οι σημερινοί ηγέτες του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και της Ν.Δ. Αν. Σαμαράς ακολουθούν βίους παράλληλους όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους προκατόχους τους.

Ο Γ. Παπανδρέου ήδη από το 2008 έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Κ. Σημίτη (τον είχε θέσει εκτός Κ.Ο. και μετά το 2009 εκτός ψηφοδελτίων). Στην τωρινή φάση διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από την περίοδο 1996-2004, που η Siemens είχε προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσέχοντας να μην μπει στο ίδιο κάδρο. Διαμηνύει ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στη διαφθορά ακόμα κι αν πληγεί ανεπανόρθωτα η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη.
Θεωρεί ότι αυτή η γραμμή είναι γι' αυτόν (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω) η μόνη διέξοδος από το νοσηρό κλίμα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Δεν θέλει να χρεωθεί παλιές αμαρτίες αλλά για την ώρα δεν συμφωνεί με την παρουσία του Κ. Σημίτη στην εξεταστική. Αν προκύψουν στοιχεία για τον ίδιο τον κ. Σημίτη, το θέμα θα ξαναεξεταστεί λένε στην κυβέρνηση.

Ο Αντ. Σαμαράς κρατάει αποστάσεις από τον Κ. Καραμανλή χωρίς να έχει έρθει ο ίδιος σε σύγκρουση μαζί του ακόμα. Ομως διώχνει τον έναν μετά τον άλλο τους υπουργούς της Ν.Δ. -τέως συνεργάτες του πρωθυπουργού που «πλήγωσαν την παράταξη...», όπως λέει συχνά (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Παυλίδης). «Δεν θα απολογηθώ για το παρελθόν, πήρα εντολή να χτίσω μια νέα Ν.Δ.», είπε την περασμένη Παρασκευή.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ