Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η πρώτη βαθιά ανάσα

Πραγματικότητα από χθες το βράδυ ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Δύο μεγάλες ανάσες πήρε η ελληνική οικονομία. Πραγματικότητα είναι από χθες το βράδυ ο μηχανισμός στήριξής της στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κλ. Τρισέ ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν ...
να γίνονται δεκτά στη Φρανκφούρτη, κάνοντας δυνατή ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική πλευρά εκφράζει ικανοποίηση, ενώ ισχύει η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι η χώρα θα ξεπεράσει μόνη της τα προβλήματα.

Η αποδοχή των όρων της Άνγκελας Μέρκελ από τον Νικολά Σαρκοζί, καταρχήν, και από τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στη συνέχεια, κατέστησε δυνατή την επίτευξη συμφωνίας- για χάρη της οποίας η Γερμανίδα καγκελάριος συναίνεσε σε ένα και μόνο σημείο: ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμβάλει με την πλειονότητα των κεφαλαίων, αλλά απλώς με σημαντικό ποσοστό.

Κατά τα άλλα, ο γαλλογερμανικός άξονας διαμόρφωσε τους όρους οι οποίοι είναι σε γενικές γραμμές αυτοί που είχε θέσει και το Βερολίνο όλο το τελευταίο διάστημα: ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μονάχα στην περίπτωση που η Ελλάδα (σ.σ.: ή κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης) δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί δηλαδή πλέον να δανειστεί και να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από διμερή δάνεια ευρωπαϊκών χωρών και το ΔΝΤ, σε ποσοστό περίπου 60 προς 40. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα λαμβάνεται από το Γιουρογκρούπ, έπειτα από τεχνική εισήγηση της Κομισιόν, και με ομοφωνία- η Γερμανία δηλαδή θα μπορεί και μόνη της να εμποδίσει την ενεργοποίηση, εφόσον κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Τα επιτόκια των δανείων που θα χορηγηθούν, όπως έλεγαν γερμανικές πηγές, θα είναι ανώτερα εκείνων που ισχύουν κατά μέσον όρο στην ευρωζώνη. Κοινοτικές πηγές προσέθεταν πως τα συνολικά κεφάλαια θα είναι της τάξεως των 33 δισ.με το ΔΝΤ να καταβάλει 10 με 12 δισ.

Αυστηροποίηση Προκειμένου να συναινέσει στη σύσταση του μηχανισμού «διάσωσης», η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε σε αντάλλαγμα τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της στην ευρωζώνη για αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε πλέον να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και εξίσου αυστηρές κυρώσεις, όχι μόνο σε όσους παραβιάζουν το όριο του 3% για το έλλειμμα, αλλά και προληπτικά σε όσους προβαίνουν σε υπερβολικές δαπάνες. Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αναμένεται να εγκριθεί από προσεχή σύνοδο κορυφής, μέχρι το τέλος του έτους.

«Εκλεισαν» όλα στο τετ α τετ ΣαρκοζίΜέρκελ
«ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ πλήρως αφού πρόκειται για μηχανισμό κατά βάση ευρωπαϊκό με συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής όταν έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του κ. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ και προγραμματίστηκε η επικύρωση από το Γιουρογκρούπ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και είπε ότι «στέλνει ένα μήνυμα σταθερότητας με θετικές επιδράσεις και στην ελληνική οικονομία».

Λίγη ώρα πριν, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ σε μηχανισμό διάσωσης «πάρα πάρα πολύ κακή εξέλιξη», που καταδεικνύει την αδυναμία της ευρωζώνης να δώσει μόνη της λύση σε δικά της προβλήματα. Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το μεσημέρι είχε προδιαγράψει την επικείμενη συμφωνία, διευκρινίζοντας πως «όπως ξέρετε, ήμουν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η πρώτη «ένεση»
Η ημέρα άρχισε χθες με μια βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία, ειδικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Τρισέ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα και πέραν του 2010. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίζουν να δανείζονται με ευχέρεια από την ΕΚΤ, δίδοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για εγγύηση- και, άρα, μπορούν επίσης να χορηγούν οι ίδιες με μεγαλύτερη άνεση δάνεια στους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες. Επίσης, διευκολύνεται ο δανεισμός της Ελλάδας αφού οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και να τα διοχετεύσουν στη συνέχεια στην ΕΚΤ έναντι ζεστού χρήματος.

Μολονότι οι Σοσιαλιστές τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού μηχανισμού επίλυσης, ουδείς αμφέβαλλε στις Βρυξέλλες πού οδεύει η κατάσταση. Μόνο ο τρόπος και ο χρόνος έμενε να ρυθμιστούν- και αποσαφηνίστηκε πολύ γρήγορα. Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν τετ α τετ και περίπου δύο ώρες αργότερα παρουσίασαν ένα κείμενο, μιάμιση σελίδα, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρόμπαϊ. Ο τελευταίος προώθησε το κείμενο στους ηγέτες της ευρωζώνης- συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Παπανδρέου- και τους κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ πριν από την έναρξη του δείπνου της Συνόδου Κορυφής, ώστε να υπάρξει η επίσημη επικύρωση. Ωστόσο, σε μια σαφή ένδειξη του «ποιος κάνει κουμάντο», η επίτευξη συμφωνίας ανακοινώθηκε πρώτα από το Παρίσι και το Βερολίνο και μετά στις Βρυξέλλες.
Από ΤΑ ΝΕΑ