Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ο Έλληνας Blogger

Γράφει ο Νίκος Ράμμος
Μετά απο τρία χρόνια καθημερινού blogging και ασχολούμενος με τα δρώμενα στην Ελληνική blog-όσφαιρα, έβγαλα τα δικά μου συμπεράσματα, σχημάτισα κάποιες γνώμες και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Τι έμαθα αυτά τα τρία χρόνια λοιπόν ο ..αγράμματος.
1. Ο Έλληνας Blogger (ασχέτως φύλου, και πάντα γενικά, ποτέ προσωπικά), κάνει πάντοτε λάθος χρήση του διαδυκτίου.
Περιφρονεί τις άπειρες δυνατότητες που του προσφέρει για μάθηση, επικοινωνία και οικονομική καλυτέρευση.

2. Ο Έλληνας Blogger είναι τρομερά "σνόμπ". Σνομπάρει κάθε τι που δεν καταλαβαίνει, ακολουθώντας πάντοτε το λαϊκό ρητό "όσα δεν φτάνει η αλεπού..".
Σνομπάρει κάθε έναν που είναι (η που αυτός πιστεύει πως είναι) καλύτερός του, κι αντί να προσπαθήσει να τον φτάσει και να γίνει καλύτερός του, τον ειρωνεύεται, τον πολεμά με αθέμιτα μέσα, τον λιθοβολεί.

3. Ο Έλληνας Blogger το Blogging το κατάλαβε εντελώς λάθος. Απο έναν τύπο ηλεκτρονικού προσωπικού και δημόσιου ημερολογίου, το μετάτρεψε σε (δήθεν) εφημερίδα.
Προσπαθεί άτσαλα, ανορθόδοξα και άσχετα, να μιμηθεί κάποιους δημοσιογράφους που στο κάτω κάτω σπούδασαν για να είναι αυτό που είναι. Σίγουρα κάποιοι το κάνουν πολύ καλά, μα οι περισσότεροι όχι.

4. Ο Έλληνας Blogger είναι λάτρης του "τζάμπα", κονώς "τζαμπατζής". Τρελαίνεται αν πρέπει να πληρώσει για κάτι (προγράμματα, υπηρεσίες), δαιμονίζεται, βγάζει αφρούς. Σίγουρα δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε όλλα, κάποια είναι πανάκριβα, μα εδώ μιλάμε για 10, 20 και 30 δολάρια, τιμές δηλαδή, το λιγώτερο υποφερτές. Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε δωρεάν εφαρμογές, μα δεν απέχει και τόσο απο την κλοπή, ας μην το έχουμε λοιπόν σαν πρότυπό μας, αλά σαν έσχατη λύση ανάγκης.

5. Ο Έλληνας Blogger, δεν χαίρεται όταν βλέπει την επιτυχία του άλλου. Ζηλεύει και φθονεί για το παραμικρό. Αποτέλεσμα αυτού, αποκτά γρήγορα εχθρούς και μένει στο τέλος μόνος του, κατηγορώντας πάντα τους άλλους για το πέσιμό του.
Το πιο αγαπημένο κουμπί του σε ένα blog που (ίσως) ζηλεύει, είναι το "Αναφορά Ιστολογίου για άπρεπο περιεχόμενο", με την κρυφή χαρά και ελπίδα να δεί μια μέρα το μύνημα "Η Blogger κατάργησε αυτό το ιστολόγιο".

6. Ο Έλληνας Blogger είναι αχάριστος. Όσα κι αν του κάνεις, όσο κι αν τον βοηθήσεις, θα έρθει μια μέρα που για ψύλλου πήδημα θα σου γυρίσει την πλάτη ξεχνώντας τα πάντα.
Η αχαριστία είναι ένα απο τα μεγάλα κουσούρια του Έλληνα.

7. Ο Έλληνας Blogger, είναι γλύφτης. Προτιμάει να έχει στην λίστα του blogs που θεωρεί σπουδαία η με μεγάλη επισκεψιμότητα, περιμένοντας σαν αντάλλαγμα να τον βάλουν κι εκείνα, να έχει να το παινεύεται. Αλλαξοκωλιές δηλαδή. Αλά και να μην τον βάλλουν (και που σπάνια θα του δώσουν σημασία) δεν τον ενοχλεί καθόλου, αρκεί να βλέπουν οι άλλοι πόσο σημαντικά blogs παρακολουθεί αυτός μπάς και τον σεβαστούν, του "τέτοιου" τα εννιάμερα δηλαδή.

8. Ο Έλληνας Blogger είναι άσχετος. Αντί να ασχολείται με το πιο βασικό πράγμα στο blog του, και που είναι οι ίδιες του οι αναρτήσεις, ασχολείται με ένα σωρό ανούσια πράγματα, όπως το Facebook, το Sync, και ότι άλλο ακόμη φανταστεί κανείς, και που αντί να διαφημίζει μέσω αυτών κάθε του ανάρτηση (και που δεν το βρίσκω καθόλου λάθος), τα χρησιμοποιεί για έναν και μόνο σαχλό λόγο.
"Για να βρεί γκόμενα/νο (κάτι που θεωρώ παντελώς γελοίο)".
Άλλο να γνωρίσω τυχαία κάποιο αξιόλογο πρόσωπο και να με ενδιαφέρει πολύ να το γνωρίσω και προσωπικά, κι άλλο να "ψάχνομαι" σε καθημερινή βάση να ξενοπηδήξω. Έχει τεράστια διαφορά. Κάποιοι δε, το έχουν αναγάγει σε χόμπυ και καθημερινή έγνοια.

9. Ο Έλληνας Blogger, πιο πολύ ασχολείται με την εμφάνιση του blog του, παρά με την ποιότητα των αναρτήσεών του. Πιο πολύ ενδιαφέρεται να το γεμίσει widgets παρά σκέψεις και ιδέες του. Μοιάζει στην ουσία, με ένα κέϊκ που έσπασε και έγινε θρύμματα και που κανείς δεν θέλει να το φάει, μέσα σε ένα πανέμορφο, στολισμένο, κι ασημένιο δίσκο. Καταλαβαίνετε τι σας λέω;

10. Ο Έλληνας Blogger, αντιγράφει ασύστολα, δίχως να αναγράφει πηγές. Οικοιοποιείται δίχως δεύτερη σκέψη τον κόπο του άλλου, με την δικαιολογία συχνά, δεν ήξερα τίνος είναι, δεν έγραφε τίποτε σαν πηγή όταν το αντέγραψα. Αντιγράφει την δουλειά άλλων πιστεύοντας πως θα αποκτήσει την επιτυχία τους με αντιγραφές και με το να τους μιμείται. Δεν έχει δικές του ιδέες, δεν έχει δικούς του στόχους, απλά συμπλέει με άλλους, προσπαθώντας να γαντζωθεί πάνω στην δική τους σχεδία. Το Clopy Right είναι το πιο αγαπημένο σπόρ των περισσότερων Ελλήνων Blogger, μα αν δούν κάτι δικό τους αλλού και δίχως Credits, σηκώνουν επανάσταση.

11. Ο Έλληνας Blogger, κρίνει και κατακρίνει με τόση ευκολία άλλους, όσο εύκολα πίνει νερό. Είναι ημιμαθής, μα παριστάνει τον φωστήρα. Είναι ατελής, μα παριστάνει τον τέλειο. Είναι άσχετος, μα παριστάνει τον παντογνώστη και τον πρύτανη.
Ποτέ δεν λέει "λυπάμαι, δεν γνωρίζω, θα ψάξω όμως να μάθω και θα απαντήσω τότε". Πάντοτε γνωρίζει.. την τύφλα του.

12. Ο Έλληνας Blogger, δεν πατάει σε διαφημίσεις άλλων, για να μην "κονομήσουν". Τις δικές του όμως περιμένει και ζητάει να του τις πατάνε όλοι οι άλλοι.

13. Ο Έλληνας Blogger, δεν χωνεύει τα "Donate buttons", δεν του αρέσουν οι δωρεές, γενικά δεν κάνει δωρεές. Μισεί κάθε είδος οικονομικής ωφέλειας, όσο πρόκειται για άλλους. Ο ίδιος όμως δεν θα έλεγε ποτέ όχι αν κάποιος του έστελνε κάποια χρήματα, είπαμε, μα δεν είναι δα και τόσο μαλθάκας. Φυσικά ποτέ δεν θα το παραδεχτεί δημόσια.. να κρατάμε και το image.

14. Ο Έλληνας Blogger, παριστάνει κάποιον που θα ήθελε να είναι, χωρίς να είναι, με μεγάλη ευκολία και τέχνη. Πουλάει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλλες, πανέμορφα και παχειά λόγια, και γενικώς έχει ταλλέντο στην ηθοποιϊα. Ξεχνάει όμως πως οι μάσκες, φιάχτηκαν για να βγαίνουν κάποια στιγμή, και τότε το όνειρο ξεφουσκώνει. Πάφφ!

15. Ο Έλληνας Blogger, γενικά, είναι τα πάντα, εκτός απο Blogger, ..γιατί, μόνο Blogger δεν είναι!!

Τώρα βέβαια, ξέρω πως, τουλάχιστον οι περισσότεροι θα έχετε αγανακτίσει με την ανάρτησή μου, και θα θέλετε να μου ρίξετε κανένα μπινελίκι, απο ψιλό μέχρι χοντρό.
Δεκτόν! αλά..
Έχουμε και το "αλά".
"Πάταξον μεν, άκουσον δε!".
Διαβάστε την πιο προσεκτικά, δώστε πιο πολή σημασία και διαβάστε την με πιο ουδέτερη στάση, και πείτε μου μετά, σε πόσα απο όσα έγραψα έπεσα τόσο πολύ έξω;
Είστε σίγουροι πως δεν αναγνωρίσατε κάποιους που να φέρονται όπως τα γράφω;
Δεν μπορεί, τόσο κόσμο γνωρίσατε όλο το διάστημα που ασχολείστε, όλοι τέλειοι ήταν;
Και προσοχή, ενώ οι παρόντες (δηλαδή εσείς) εξαιρούνται, προσωπικά δεν εξαιρώ επ' ουδενί τον εαυτό μου.
Αυτό εσείς θα το κρίνετε, το αν, και ποιά/ές ενότητα/ες απο τις 15 συνολικά, με αντιπροσωπεύει/ουν. Κάθε καλοπροαίρετη κριτική, καλοδεχούμενη.

Απο την άλλη, σίγουρα δεν είναι οπωσδήποτε ο ΚΑΘΕ Έλληνας Blogger κάτι απο τα παραπάνω. Σίγουρα, και ευτυχώς όχι. Πραγματικά χαίρομαι που πάρα πολλοί έχουν ξεφύγει απο το μίζερο στυλάκι του κοπαδιού, και έχουν ανοίξει τα πανιά τους, βλέποντας τα πράγματα απο εντελώς διαφορετική σκοπιά, με υγειή κι ανοιχτά μυαλά, φιάχνοντας εκτός απο όμορφα, και τρομερά ιστολόγια απο θέμα ενδιαφέροντος περιεχομένου, που χαίρεσαι να τα διαβάζεις καθημερινά. Και είναι πάρα πολλά, τόσο πολλά, που για να τα αναφέρει κανείς όλα, θέλει ατέλειωτα κατεβατά, και πάλι σίγουρα κάποια θα τα παραλείψει κατά λάθος, και θα είναι άδικο.

Θεωρώ τον εαυτό μου σαν Blogger πολύ τυχερό θα έλεγα, που όλοι οι φίλοι μου ανήκουν στην παρέα των ανοιχτόμυαλων, και είναι πραγματικοί Bloggers, κι όχι "δήθεν".
Τώρα, αν κάποιοι πικράθηκαν απο την σημερινή μου ανάρτηση, λυπάμαι, μα αντί να πιάσουν τις πέτρες σαν πρώτη τους αντίδραση, καλύτερα ας το φιλοσοφίσουν κι ας το ψάξουν λιγάκι. Σίγουρα θα έχουν κάποιο όφελος παραπάνω απο το να μου σπάσουν το κεφάλι, και τότε θα δούν πως, η ανάρτηση αυτή, δεν έγινε για να τους χαλάσει τα νεύρα, μα για να τους δώσει ένα φιλικό σπρώξιμο να γίνουν καλύτεροι, βλέποντας κάποια πράγματα κάπως διαφορετικά απο ότι μέχρι τώρα.
Ναι, έγινε απο ενδιαφέρον και μόνο, κι όχι απο "σνόμπ"..
Άλλωστε, δεν καβαλάω ποτέ το καλάμι, έχω και κάποιο βάρος, μην το ξεχνάμε.
Από A! μπε μπα Blog! το Μπινελικοδρόμιο..