Έρευνα για το αν ο συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens είναι σύμφωνος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία διεξάγει η Κομισιόν και οι εξηγήσεις που ζητά στρέφονται κυρίως (τι πρωτότυπο) στον αμαρτωλό χώρο της Υγείας.
Η FMVoice.gr προχωρά σήμερα ένα βήμα παρακάτω τις αποκαλύψεις που έκαναν χτες ο Νίκος Μανεσιώτης και ο Κώστας Ψωμιάδης στην τηλεοπτική εκπομπή «Στη Μαύρη Λίστα» και παρουσιάζει στους αναγνώστες της τα έγγραφα με τα οποία η Κομισιόν ζητά...
Η FMVoice.gr προχωρά σήμερα ένα βήμα παρακάτω τις αποκαλύψεις που έκαναν χτες ο Νίκος Μανεσιώτης και ο Κώστας Ψωμιάδης στην τηλεοπτική εκπομπή «Στη Μαύρη Λίστα» και παρουσιάζει στους αναγνώστες της τα έγγραφα με τα οποία η Κομισιόν ζητά...
εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά για μια σειρά από θέματα.
Η Κομισιόν προβαίνει ευθύς εξαρχής στην εκτίμηση ότι η συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία υλοποιείται -στο βαθμό, έστω, που υλοποιείται- κατά τρόπο που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσίων συμβάσεων καθώς Υπουργείο Υγείας και Siemens κόβουν και ράβουν άλλοτε με απευθείας αναθέσεις κι άλλοτε με προσχηματικούς διαγωνισμούς.
Μια πιθανή απόφαση της Κομισιόν ότι η συμφωνία συμβιβασμού δεν συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας, γεγονός που εκθέτει εν δυνάμει τη γερμανική πολυεθνική σε αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ελληνικής πλευράς. Αξιώσεις που αφορούν στις υποθέσεις διαφθοράς, τις οποίες φρόντισαν να κλείσουν οι Γερμανοί με την αγαστή συνεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων και του Γιάννη Στουρνάρα, που υπέγραψε τη συμφωνία ως υπουργός Οικονομικών.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αίτημα ακύρωσης της συμφωνίας πρόκειται να συζητηθεί, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, στις 10 Μαρτίου στο ΣτΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γιάννη Κυριακόπουλου και του δικηγορικού γραφείου του, Kyros Law Offices. Σε συνεργασία, μάλιστα, με αμερικάνικη δικηγορική εταιρεία «μεγαθήριο», η ομάδα του κ. Κυριακόπουλου σκοπεύει να στραφεί κατά της Siemens, με βάση το αμερικάνικο δίκαιο, διεκδικώντας ποσόν άνω των 2 δις. δολαρίων εντόκως.
Το πάρτι στην Υγεία και οι ευθύνες Γεωργιάδη-Βορίδη
Η επιτροπή επικαλείται έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 12.08.2014 με το οποίο αποφασίζεται η Siemens να προμηθεύσει με απευθείας ανάθεση ιατρικό εξοπλισμό σε 16 νοσοκομεία της χώρας (ένα από αυτά είναι ο Ευαγγελισμός). Το ίδιο έγγραφο προβλέπει στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, να διενεργηθεί διαγωνισμός και η Siemens καλείται να καταβάλλει το τίμημα της προμήθειας του εξοπλισμού από τον προμηθευτή που θα επιλεχθεί. Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά θα περιοριστούμε σε τρία.
1. Ποιος αποφασίζει πόσο κοστίζουν τα ιατρικά μηχανήματα με τα οποία θα προμήθευε το ελληνικό δημόσιο η Siemens και κατά συνέπεια, πότε και με πόσες προμήθειες θα έκλεινε ο λογαριασμός των 90 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία συμβιβασμού; Μήπως ή ίδια η Siemens; Και αν αντίστοιχος εξοπλισμός άλλου προμηθευτή κόστιζε λιγότερο; Πώς θα το γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να κάνει διαγωνισμό και να λάβει προσφορές;
2. Πόσα, πολύ περισσότερα, εκατομμύρια θα εισπράξει στο μέλλον η Siemens, συντηρώντας και παρέχοντας αναλώσιμα επί σειρά ετών για τα ιατρικά μηχανήματα που «χάρισε» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας;
3. Μήπως στα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η Siemens (ή κάποια θυγατρική της) θα μπορούσε να συμμετέχει στο διαγωνισμό; Μήπως έτσι θα μπορούσε να φροντίσει, στο τέλος, να πληρώσει τον εαυτό της, βγάζοντας τα χρήματα από το ένα ταμείο και βάζοντάς τα στο άλλο;
Πολλές οι απορίες και οι κκ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, που υποτίθεται ότι, εν μέσω της μνημονιακής λαίλαπας, περιέκοπταν ότι περικόπτεται για να σώσουν την Υγεία από τις σπατάλες, θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις.
Η «αξιόπιστη» και «υπεύθυνη» Siemens
Η Κομισιόν ζητάει, τέλος, από τις ελληνικές αρχές να εξηγήσουν για ποιο λόγο συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού όρος σύμφωνα με τον οποίο «η Ελληνική Δημοκρατία δηλώνει ότι η Siemens αποτελεί αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, υπό την έννοια του άρθρου 45 της οδηγίας 2014/18» και ποιες είναι οι νομικές συνέπειες του όρου αυτού.
Η προθεσμία για την παροχή εξηγήσεων από την ελληνική πλευρά έχει πρόσφατα εκπνεύσει και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τα επόμενα επεισόδια στο σήριαλ της αδιάφθορης Siemens.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται.
Γράφει ο Δαμιανός Κοσμίδης από fmvoice
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου