Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Reuters: Είναι η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;

 
«Είναι η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;», διερωτάται σε ανάλυσή του στο Reuters ο αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον, αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στη χώρα μας.

Ο Ντίξον επισημαίνει πως πράγματι, η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι «ασυνεπής» σε σχέση με την αντίστοιχη προσέγγιση προς την κυβέρνηση Σαμαρά, το καλοκαίρι του 2012. Αυτή η ασυνέπεια δικαιολογείται σύμφωνα με τον ίδιο επειδή «η Αθήνα δε συνεργάζεται καλά με τους δανειστές της», όμως αν αυτό αλλάξει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα πρέπει...
να είναι πιο ευέλικτη».

Ο Ντίξον υπενθυμίζει ότι το 2012 η ΕΚΤ επέτρεψε στην τότε κυβέρνηση να αυξήσει το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, κάτι που αρνείται να κάνει ήμερα που η κυβέρνηση Τσίπρα ζητά το ίδιο. Μάλιστα, απαντά στους ισχυρισμούς του Μάριο Ντράγκι ότι μία τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη με τους κανόνες της ΕΚΤ, σχολιάζοντας πως, αν είναι έτσι, τότε ήταν αντίθετη με τους κανόνες και η αύξηση του ορίου το 2012, ενώ προσθέτει πως το αντίστοιχο άρθρο της Συνθήκης της Λισαβώνας, που επικαλείται ο Ντράγκι, απαγορεύει την άμεση, και όχι έμμεση, χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ.

Ο αρθρογράφος «πετάει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εργαστεί πιο εποικοδομητικά με τους δανειστές, και τότε η ΕΚΤ θα είναι πιο διαλλακτική – και αν η ΕΚΤ διατηρήσει και τότε τη σκληρή της στάση, τότε θα ευσταθούν οι κατηγορίες για δυο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά της.

Από το koutipandoras