Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

«Στην υγειά» των Γερμανών! - Γκρέμισαν το ΕΣΥ και τα κονδύλια ΕΣΠΑ τα ρούφηξε η GIZ μέσω της Task Force

Η κατεδάφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι από τις μελανότερες σελίδες που γράφτηκαν στα «πέτρινα» χρόνια του Μνημονίου. Ωστόσο, σε κάθε καταστροφή πάντα κάποιος κερδίζει. Στην περίπτωση αυτήν, κερδισμένος φαίνεται ότι είναι ο γερμανικός κρατικός οργανισμός αναπτυξιακής βοήθειας Gessellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Η «δουλειά» έγινε μέσω της μνημονιακής συμφωνίας που είχε κάνει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση με την περίφημη Ομάδα Δράσης (Task Force), με βάση την οποία τον ελληνικό τομέα Υγείας αναλάμβανε να εκσυγχρονίσει...
το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Μία από αυτές τις συμφωνίες της Task Force ήταν οι χρηματοδοτούμενες μελέτες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 9.890.000 ευρώ, που αφορούσαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τον ΕΟΠΥΥ και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης. Με άλλα λόγια, τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αναστύλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -που ισοπεδώθηκε στα χρόνια του Μνημονίου- πηγαίνουν σε γερμανικές τσέπες! Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πολλές φορές ότι το έργο αυτό έχει ανατεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η συμφωνία


Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι η GIZ πήρε το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος «Υγεία εν Δράσει», πριν γίνει η συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ, το 2013. Ουσιαστικά, η GIZ είναι ο εργολάβος που «έτρεχε» ήδη τις μελέτες για τον ΕΟΠΥΥ και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Drg's), αξίας 7.400.000 ευρώ, από τα 9.890.000 του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, ο ΠΟΥ βρήκε την GIZ όταν κλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να γίνει ο βασικός ανάδοχος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2013! Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται από τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ, που κλείστηκε επίσημα στις 17 Ιουλίου 2013 με τη Συμφωνία Συνεισφοράς, αλλά και από έγγραφο του ΠΟΥ, με ημερομηνία 7 Φεβρουάριου 2015, στο οποίο αναφέρεται ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα υποστήριξης υγείας δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013 ως μηχανισμός τεχνικής υποστήριξης. Αρχικά, είχε συσταθεί από την GIZ. Ο ΠΟΥ κλήθηκε στη συνέχεια να γίνει ο βασικός ανάδοχος της σύμβασης, αλλά με μειοψηφικό μερίδιο στο πρόγραμμα».

Το έργο ουσιαστικά αποτελείται από 10 πυλώνες και κοστίζει 9.890.000 ευρώ, ενώ έως σήμερα έχουν δοθεί τα 2.600.000 ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας. Τους τρεις πυλώνες που καλύπτουν το 26% της χρηματοδότησης του έργου, δηλαδή τα 2.500.000 ευρώ, τους «τρέχει» ο ΠΟΥ. Η GIZ «τρέχει» τους επτά πυλώνες που καλύπτουν το 74% του προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή τα 7.400.000 ευρώ. Ειδικότερα, το κλιμάκιο του ΠΟΥ ασχολείται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη Δημόσια Υγεία και με καθολικές δράσεις κάλυψης στην Υγεία (cross-cutting horizintal actions), συνολικού κόστους 2.500.000 ευρώ.

Οι μελέτες

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι για τις μελέτες που έχει κάνει ο ΠΟΥ για την ΠΦΥ, που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί (βρίσκονται στον 6ο όροφο του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους), έχει λάβει μόνο 140.000 από τις 850.000 ευρώ που έχουν διατεθεί για αυτόν τον πυλώνα, και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τον ΠΟΥ. Ανάμεσα στους επτά πυλώνες που «τρέχει» η GIZ είναι τα Γερμανικά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που έχει αγοράσει το υπουργείο Υγείας, και έως σήμερα έχουν δοθεί 850.000 ευρώ από τα 3.162.000 ευρώ του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι για τα γερμανικά Drg's, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΠΟΥ, το κόστος από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι 3.163.000 ευρώ, ενώ εύλογο είναι το ερώτημα γιατί να αγοράσει η χώρα μας τα γερμανικά Drg's και όχι τα ισπανικά ή τα Drg's της Αυστραλίας, όπως αναρωτιούνται πολλοί στο υπουργείο Υγείας.

Για τον ΕΟΠΥΥ η GIZ έχει λάβει 450.000 ευρώ από τα 2.400.000 ευρώ που έχει ο λογαριασμός του ΕΣΠΑ. Για τα νοσοκομεία έχει επιλεχθεί ως πιλοτικό νοσοκομείο το «Κωνσταντοπούλειο» και οι μελέτες (πχ. logistics, barcode, έλεγχος προμηθειών, εσωτερικοί λογιστικοί έλεγχοι, ασφάλεια ασθενών, ποιοτικοί έλεγχοι κ.λπ.) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 70% και κοστίζουν 298.000 ευρώ.

Επίσης, η GIZ «τρέχει» μελέτες που αφορούν το μάνατζμεντ στα νοσοκομεία (5% του προϋπολογισμού), στα φάρμακα (5%), στον ιατρικό τουρισμό (3%) στο e-Health (3%) (ηλεκτρονικές πλατφόρμες - π.χ. συνταγογράφηση) και τον πυλώνα «Ανθρωπινοί Πόροι για την Υγεία» (2%) (HRH). Οι μελέτες παραδίδονται τμηματικά ανά τρίμηνο και ήδη υπάρχουν αρκετές που αναμένουν να ελεγχθούν από την Ανεξάρτητη Επιτροπή του υπουργείου Υγείας. «Υπάρχουν καθυστερήσεις στους ελέγχους από αυτή την επιτροπή για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς» επισημαίνουν έγκυρες πηγές από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη γραφειοκρατία που ταλανίζει γενικά τη Δημόσια Διοίκηση.

Ρίτα Μελά από dimokratianews μέσω activistis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.