Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ο νέος “μπαμπούλας” της Ελλάδας κατά το Fortune

Tα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και η πίεση αυξάνεται, καθώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το απλουστευτικό αφήγημα της νέα κυβέρνησης και της βούλησης των ψηφοφόρων της, αναφέρει ο Geoffrey Smith σε άρθρο του στο FORTUNE με τίτλο «Why Greece‘s new bogeyman in the Eurozone is Spain».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι κυριότεροι αντίπαλοι της νέας ελληνικής ατζέντας δεν είναι οι κακοί Γερμανοί και οι άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, αλλά η μάλλον η Ισπανία και η Πορτογαλία, δύο από τις χώρες που δέχθηκαν...
σχέδια διάσωσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, ούτε καν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε, το Σαββατοκύριακο, τις δύο χώρες, ότι μπλόκαραν τις προσπάθειές του για μείωση του ελληνικού χρέους και για την ελάφρυνση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν την χρηματοδότηση της χώρας.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προβεί σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις και αρχίζουν να βλέπουν θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να δει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy, θα ήταν μια υποχώρηση της Ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτό δεν θα επιβάρυνε μόνο τους Ισπανούς φορολογουμένους αλλά θα φαίνονταν και ως το «κορόιδο» που αποδέχθηκε τα δρακόντεια μέτρα με το ισπανικό σχέδιο διάσωσης το 2012. Θα αποτελούσε επίσης ένα τεράστιο πολιτικό δώρο προς το Podemos, μια πολιτική δύναμη ανάλογη του ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες προ των εκλογών.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται παράλληλα στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόδοσης μέρους του δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της, υπό την προϋπόθεση ότι θα έρθουν προς ψήφιση μεταρρυθμιστικά μέτρα στο Κοινοβούλιο.

Από mignatiou