Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Eurogroup: σφίγγουν τη θηλειά γύρω απ’ το λαιμό της Ελλάδας

ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ : ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» - ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ
Όπως αποδείχθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της χώρας όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προκειμένου να υποκύψει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων.

Παράλληλα, απαιτούν σε κάθε περίπτωση να μην ακυρωθούν οι «μεταρρυθμίσεις» - απορρυθμίσεις που προώθησαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβέρνησης των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και...
λοιπών προθύμων.

Την ίδια ώρα, οι «νεοαποικοκράτες» των Βρυξελλών και ο ίδιος ο Σόιμπλε, αναφερόμενοι  στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή μέτρα που θα ανακουφίζουν τον ελληνικό λαό, αξιώνοντας ανάλογες διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το eurogroup, οι οποίες, με την επιφύλαξη ότι απεδόθησαν σωστά, κάνουν λόγο για αποφυγή από την Ελλάδα μονομερών ενεργειών.

Στην αποψινή συνεδρίαση, οι δανειστές της χώρας ξεκαθάρισαν ότι καμία εκταμίευση δεν θα γίνει για την Ελλάδα χωρίς συμφωνία επί του συνολικού πακέτου των μεταρρυθμίσεων και χωρίς έναρξη της εφαρμογής του, εντείνοντας τις πιέσεις που απειλούν με οικονομικό στραγγαλισμό τη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ένα σχέδιο χρονοδιαγράμματος που ήρθε στη δημοσιότητα, το οποίο είναι ασφυκτικό και προβλέπει την απόλυτη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και έχει στόχο να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση και να την οδηγήσει στην πλήρη συνθηκολόγηση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολιγόωρη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ήταν ξεκάθαρος, λέγονται ότι οι σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκινούν την Τετάρτη (11/3), προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν και στην Αθήνα.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για προκαταβολή δόσεων, υπογραμμίζοντας ότι χρηματοδότηση μπορεί να υπάρξει μόνοι εάν υπάρξει συνολική συμφωνία και αποφασιστική εφαρμογή της.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν θα γίνει αντίστροφα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή» είπε.

Επανέλαβε δε ότι το Eurogroup θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο το σπάσιμο της δόσης σε δύο μέρη, κάτι που έχει ξαναγίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και αρχίσει πειστικά η εφαρμογή της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι «υπογραμμίσαμε επίσης τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να μην ακυρωθούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις».

Δήλωσε ακόμα ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου επίτροπου για τη νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. «Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί και εκτίμησε ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει. «Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο» δήλωσε από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.  «Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θ΄αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι το Eurogroup έδωσε το "πράσινο φως" στις 7 μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Τόνισε δε ότι "δεν υπάρχει και δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έρθουν εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα".

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι την Τετάρτη ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εμπλουτίσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις με μια σειρά από άλλες εξειδικευμένες προτάσεις. Σε αυτές, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνονται προτάσεις σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας και "με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε δίκαια να αυξήσουμε τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου". Εξήγησε ακόμη ότι "η βασική φορολογική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τις τριγωνικές συναλλαγές" και ότι στις επιπλέον προτάσεις δεν περιλαμβάνονται ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.

Για το χρηματοδοτικό, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πλήρως και την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και ό,τι άλλες χρηματοδοτικές απαιτήσεις υπάρχουν από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.

Μίλησε ακόμη για επιθέσεις και χτυπήματα "και κάτω από τη μέση" στον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέροντας συγκεκριμένα τα περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Από iskra