Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σφίγγει την θηλιά η Ε.Ε. εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας

Εντείνονται οι πιέσεις προς  την Ελλάδα  ενόψει του Γιουρογκρούπ της  Δευτέρας με την ΕΚΤ να λέει όχι  στην συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης και να  στέλνει μήνυμα  προς την  Αθήνα  πως αν δεν  ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα  δεν θα υπάρξει  ρευστότητα. 

Την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι από  την Λευκωσία αρνήθηκε να αυξήσει   το όριο έκδοσης  εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα με πρόσχημα  ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση  των κρατών. Επίσης...
το Διευθυντήριο της ΕΚΤ αποφάσισε  να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης  των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΕΛΑ μόλις κατά 500 εκ ευρώ. Τέλος αρνήθηκε  να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα  ως ενέχυρα  για την παροχή  ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση ,με τον  Αντιπρόεδρο  Γιάννη Δραγασάκη να επισημαίνει με νόημα ότι οι αποφάσεις αυτές της ΕΚΤ δεν αντανακλούν την συμφωνία -γέφυρα στο Γιουρογκρούπ.

Με τον  Διοικητή  της Τράπεζας Ελλάδας συναντάται σε λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος  ξεκινά μαραθώνιο επαφών  για την δημιουργία συμμαχιών κόντρα στο Βερολίνο. Την Τετάρτη μεταβάινει στις Βρυξέλλες , όπου θα έχει συνάντηση  με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ την Πέμπτη   στο Παρίσι προκειμένου να μιλήσει   στην Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ και να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Πυρετώδεις οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει τις έξι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύονται από κοστολογημένες προτάσεις.  Αισιόδοξος  εμφανίζεται   ο Γιάννης Βαρουφάκης αλλα και ο Γιώργος Σταθάκης.

Ωστόσο συνεχίζονται οι πιέσεις με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, να δηλώνει ότι τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση  απειλούν να «πνίξουν» την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να την βυθίσουν στα ελλείμματα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να πνίξουν την ανταγωνιστικότητά της και να γυρίζουν πίσω τη χώρα στα ελλείμματα.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απρόσεκτα σχόλια, παροτρύνοντας την Αθήνα να συλλέξει τους ληξιπρόθεσμους φόρους. «Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα φέτος, γιατί τα έσοδα από τη φορολογία μειώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση αυξάνουν τις δαπάνες του κράτους.

Εάν η κυβέρνηση αυξήσει και τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα οδηγήσει προς τα πάνω το κόστος εργασίας και τις δημόσιες δαπάνες, την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να εξανεμίζεται». Ο Ρέγκλινγκ έκανε επίσης αναφορές και στα πρόσφατα σχόλια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τα «εκνευριστικά» και «απαράδεκτα».

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για μία ακόμα συνεδρίαση του Euroworking group ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.