H επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου |
Εν όψει των εκλογών και διαβλέποντας την ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά, η Αναστασία Σακελλαρίου πίεσε -ανεπιτυχώς όμως- τους παλαιούς «προστάτες» της, με στόχο να συνοδεύσει τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος σε μία εκ των θέσεων υποδιοικητών της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν το κατάφερε, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και παραμένει υποστηρικτής της, φέρεται να δηλώνει σε στενούς συνεργάτες του πως «δεν μπορεί να έρθει η Αναστασία [στην ΤτΕ] όσο εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση της δίωξης για τα δάνεια του Τ.Τ.»
H επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, ανέλαβε...
τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα. Με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών και σημερινού διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, την αμέριστη υποστήριξη του διοικητή της Εθνικής Αλέξανδρου Τουρκολιά και φυσικά την προσωπική σφραγίδα του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η Αναστασία Σακελλαρίου -από chief risk officer στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- ανέλαβε να διαχειριστεί τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI.
Στο Τ.Τ.
Με την προηγούμενη ιδιότητά της στο Τ.Τ., δέχτηκε και το πρώτο μεγάλο πλήγμα, όταν ενεπλάκη στην υπόθεση αναδιάρθρωσης δανείων αξίας 39 εκατ. ευρώ της εταιρείας Demco του Δημήτρη Κοντομηνά, που έφερε την υπογραφή της. Η κυβέρνηση ωστόσο, διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα, τη στήριξε πλήρως, δηλώνοντας πως η κ. Σακελλαρίου διατηρεί την αμέριστη υποστήριξη και χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Την ίδια περίπου περίοδο, ο εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, και σημερινός υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, φέρνει στο φως και άλλη μία υπόθεση αναδιάρθρωσης δανείων τού Τ.Τ. επί προεδρίας Κλέωνα Παπαδόπουλου, που έφεραν την υπογραφή της κ. Σακελλαρίου, υπόθεση όμως που -μετά τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά- «πνίγηκε» σε θολά νερά και ουδέποτε αναδείχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Το deal της ΠΑΝΓΑΙΑ
Η θητεία της «σιδηράς κυρίας» πέρασε πολλές διακυμάνσεις και δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως. Μείζον ζήτημα που δημιούργησε σοβαρές αναταράξεις ήταν το deal για τη μεταβίβαση του 49% της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας ΠΑΝΓΑΙΑ στην Invel Real Estate-Netherlands (εταιρεία private equity, που εδρεύει στην Ολλανδία). Το ΤΧΣ ενέκρινε τη συμφωνία, χωρίς όμως να έχουν γνωστοποιηθεί οι όροι της συναλλαγής, με κυριότερο «αγκάθι» τους όρους δανεισμού της Invel από την ΕΤΕ, προκειμένου η αγοράστρια να καταβάλει το τίμημα για την εξαγορά στην πωλήτρια Εθνική Τράπεζα.
Η υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ οδήγησε στις παραιτήσεις τεσσάρων στελεχών του ΤΧΣ που φέρονταν να διαφωνούν με τη «λευκή επιταγή» μεταβίβασης της εταιρείας, κατ’ εντολήν -όπως είχε διαρρεύσει- της κυβέρνησης. Οι πιέσεις που δέχτηκε το ΤΧΣ να εγκρίνει το deal ήταν τόσο έντονες, ώστε η Αναστασία Σακελλαρίου φέρεται να απείλησε τότε τον Γιάννη Στουρνάρα και με τη δική της παραίτηση. Προφανώς επείσθη να δώσει το «πράσινο φως» και να παραμείνει στη θέση της, αν και εν τω μεταξύ είχαν παραιτηθεί τα υπόλοιπα στελέχη: ο Μάριος Κολλιόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, ο Ολλανδός πρόεδρος του Ταμείου Πολ Κόστερ και τα μέλη Πιερ Μαριανί, Ανδρέας Μπερούτσος και Γιώργος Μέργος. Στη θέση του προέδρου τοποθετείται ο Χρήστος Σκλαβούνης και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Κουτσός, γιος του Νικόλαου Κουτσού, του εκπροσώπου του ΤΧΣ στην Alpha Bank.
Εθνική-Eurobank
Η στενή σχέση της κ. Σακελλαρίου με την κυβέρνηση πιστοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, όταν το ΤΧΣ -ως μέτοχος των τραπεζών- διαχειρίστηκε το deal συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, αφού προηγουμένως ο μεγαλομέτοχός της, Σπύρος Λάτσης, μεταπήδησε στην Εθνική με τη βοήθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εγκαταλείποντας την τράπεζα του ομίλου του στην τύχη της.
Το «deal του αιώνα» ναυάγησε μεγαλοπρεπώς, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες ολοκλήρωσής του από το πανίσχυρο τρίγωνο μεγάρου Μαξίμου-υπουργείου Οικονομικών-ΤΧΣ.
Η «σιδηρά κυρία» συνέβαλε τα μέγιστα στην αποτροπή του ναυαγίου, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά την τράπεζα, αφού δεν της επέτρεψε να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ωστόσο έγινε μερικούς μήνες αργότερα επί νέας διοικήσεως που ορίστηκε από την ίδια, αυτής του Χρήστου Μεγάλου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί παλαιότερα στην Credit Suisse.
Την εγκατέλειψαν...
Εν όψει των εκλογών και διαβλέποντας την ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά, η Αναστασία Σακελλαρίου πίεσε -ανεπιτυχώς όμως- τους παλαιούς «προστάτες» της, με στόχο να συνοδεύσει τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος σε μία εκ των θέσεων υποδιοικητών της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν το κατάφερε, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και παραμένει υποστηρικτής της, φέρεται να δηλώνει σε στενούς συνεργάτες του πως «δεν μπορεί να έρθει η Αναστασία [στην ΤτΕ] όσο εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση της δίωξης για τα δάνεια του Τ.Τ.».
Τότε ήταν που απευθύνθηκε στους φίλους της τραπεζίτες, ζητώντας τη βοήθειά τους για μια θέση δίπλα τους, διασφαλίζοντας έτσι την επαγγελματική της συνέχεια, στην περίπτωση -όπως όλα έδειχναν- που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές. Ομως και πάλι διαψεύστηκε, καθώς κανείς από τους άλλοτε φίλους δεν φάνηκε αρκετά πρόθυμος να ικανοποιήσει την επιθυμία της. Οι τραπεζίτες δεν φάνηκαν στην περίπτωση της Σακελλαρίου αρκούντως διορατικοί, ώστε να αντιληφθούν πως η «άφιλη» συμπεριφορά τους τούς έφερνε στην αντίπερα όχθη, χάνοντας την υποστήριξη και προστασία της. Η κ. Σακελλαρίου, με την ευελιξία που έχουν διδαχθεί τα στελέχη του δικού της επιπέδου, έσπευσε να ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα των εποπτευόμενων από το ΤΧΣ τραπεζιτών, παρέχοντας την πληροφόρηση που ούτως ή άλλως η νέα κυβέρνηση δικαιούται να λάβει, πλην όμως με αντίτιμο τη δική της διάσωση.
Μέχρι στιγμής, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ παραμένει αμετακίνητη, αν και εστέφθη... βασίλισσα του τραπεζικού συστήματος με τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά και του προσωπικού του φίλου στην ΕΤΕ, Αλέξανδρου Τουρκολιά. Μπορεί άραγε να συνεχίσει να εποπτεύει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες αντικειμενικά και αμερόληπτα και να παραμένει ο επίσημος διαχειριστής των περίπου 11 δισ. ευρώ, που -αν και πέρασαν από το ΤΧΣ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό- παραμένουν δεσμευμένα για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού συστήματος;
Του ειδικού συνεργάτη από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου