Σήμερα λέω να ξεκινήσουμε με ένα κουίζ. Διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα
που ακολουθεί και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιος μπορεί να είναι αυτός
που λέει τέτοια λόγια:
Με τη συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής στο Eurogroup και την κατάθεση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης κλείνει ένας επίπονος κύκλος αβεβαιότητας. (...) Σήμερα, η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κοιτάξουμε μπροστά με ελπίδα και ρεαλισμό. Τα ανοιχτά μέτωπα και...Αν σκεφτήκατε ότι πρόκειται για απόσπασμα λογύδριου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ατυχήσατε. Κι αν στοιχηματίσατε ότι ομιλητής είναι κάποιος υπουργός, χάσατε. Όλα αυτά ειπώθηκαν από τον Θεόδωρο Φέσσα, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (του γνωστού μας ΣΕΒ), κατά την παρέμβασή του στην πρόσφατη (26/2/2015) ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος!
τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας παραμένουν. (...) Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας είναι απογοητευμένο αλλά ελπίζει στην αλλαγή πορείας. (...) Μπαίνουμε σε μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπου οι συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων, θα καθορίσουν τον αναπτυξιακό βηματισμό μας. Οι πάντες γνωρίζουν πλέον καλά ότι οι εύκολες ή μονομερείς λύσεις οδηγούν στην απομόνωση. Έχουμε τέσσερεις μήνες μπροστά μας για να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να συνδράμουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να κερδίσουμε το στοίχημα, διώχνοντας οριστικά την αβεβαιότητα.
Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο, προφανώς δεν πήρατε χαμπάρι την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒ μια μέρα νωρίτερα, σχετικά με την "μεταρρυθμιστική ατζέντα" της κυβέρνησης. Ρίξτε και σ' αυτήν μια ματιά, αξίζει τον κόπο:
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. 'Αλλωστε εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υποστηριχθεί με σθεναρότητα και πίστη από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες.Μη μου πείτε ότι όλα τούτα δεν έχουν ενδιαφέρον! Πώς σας φαίνεται, για παράδειγμα, η αγωνία τού ΣΕΒ "για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη"; Η "σθεναρότητα" και η "πίστη" στις οποίες καλεί τους πολίτες; Ο καημός του για το ότι "η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών στοίχισε ακριβά στους εργαζομένους";
Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών στοίχισε ακριβά στους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια έσοδα. Προέχει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος με αποφασιστικότητα και ευθύνη. Η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κοιτάξουμε μπροστά με ελπίδα και ρεαλισμό.
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία.
Μα, το πιο ενδιαφέρον είναι η αμέριστη συμπαράσταση που δείχνει ο ΣΕΒ προς την "αριστερή" κυβέρνησή μας. Όχι μόνο επικροτεί την συμφωνία με το... τρίθεσμο (πάει πια η τρόικα!) αλλά δεν διαστάζει να δηλώσει ανοιχτά ότι "υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις" τις οποίες έτσι κι αλλοιώς περιλαμβάνει η εν λόγω συμφωνία.
Θα κλείσουμε το σημερινό σημείωμα με μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στην εν λόγω ανακοίνωση, όπως τις σημείωσε φίλος τού ιστολογίου:
(α) Όταν λέμε πως "η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών στοίχισε ακριβά στις επιχειρήσεις", εννοούμε και τις επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται εντυπωσιακά εν μέσω κρίσης (π.χ. όλες οι τράπεζες, όμιλοι Μπόμπολα και Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, Ιντρακόμ, Aegean, Μινωικές Γραμμές κλπ κλπ);
(β) Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που "απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις", σε ποιές ακριβώς δυνάμεις αναφερόμαστε; Μήπως εννοούμε αδρανή σωρευμένα κεφάλαια, δημιουργημένα από τα διογκωμένα κέρδη των προηγούμενων χρόνων, οι κάτοχοι των οποίων αδημονούν να τα ξαναβάλουν σε κίνηση;
(γ) Επειδή έχουμε βαρεθεί να ακούμε για "υγιή επιχειρηματικότητα", ας μας εξηγήσει ο ΣΕΒ ή οποιοσδήποτε άλλος ποια είναι η "άρρωστη επιχειρηματικότητα". Κι ας μας υπομνήσουν έστω μία περίπτωση όπου κατήγγειλαν κάποιον "άρρωστο επιχειρηματία", μπας και καταλάβουμε κι εμείς ποιανού τους τζερεμέδες πληρώνουμε ως λαός χρόνια τώρα.
(δ) Όταν μιλάμε για "δημιουργία θέσεων εργασίας", εννοούμε όντως "εργασία" ή "απασχόληση"; Θέλω να πω, δηλαδή, αυτές οι θέσεις θα είναι σταθερές, πλήρεις και μόνιμες ή συμπεριλαμβάνονται και τρίωρα, voucher, ωρομίσθια, προσεχώς δε και zero coupons; Και θα αμείβονται με βάση κάποια συλλογική σύμβαση ή ο μισθός θα καθορίζεται από την καλή καρδιά τού αφεντικού;
Φαίνεται πως ο ΣΕΒ τρέφει τόσο μεγάλη συμπάθεια προς την "αριστερή" κυβέρνησή μας ώστε όχι απλώς συμπλέει με τις επιλογές της αλλά υιοθέτησε και την "δημιουργική ασάφειά" της...
Από Cogito ergo sum
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.