Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Χωρίς μεζονέτες, επένδυση... γιοκ

Για «οριστική ματαίωση» των σχεδίων του κάνει λόγο
το αραβοτουρκικό fund του «Αστέρα» Βουλιαγμένης,
 μετά το απαγορευτικό του ΣτΕ για τη δόμηση στα
προστατευόμενα 50 στρέμματα στο Μικρό Καβούρι
Aποκαλυπτική των προθέσεων του αραβοτουρκικού fund για το μέλλον του «Αστέρα» Βουλιαγμένης είναι η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας «Αστήρ Παλλάς». Κάνει λόγο για «οριστική ματαίωση» της επένδυσης, με αφορμή την 28/2015 γνωμοδότηση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ («Εφ.Συν.» 6/3/2015), που έκρινε «μη νόμιμο» το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το παραλιακό φιλέτο των περίπου 300 στρεμμάτων, αλλά μόνον ως προς την κατασκευή 100 νέων κατοικιών ύψους 7,4 μέτρων.

Είχαν χωροθετηθεί σε δασική περιοχή και δίπλα σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και -σύμφωνα με το ακυρωτικό δικαστήριο- ισοδυναμούν με την κατασκευή μεσαίου μεγέθους οικισμού! Επιτρέπεται ωστόσο η ανακαίνιση...
των τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων, από τις οποίες τρεις («Αστήρ Παλλάς», «Ωρίων» και «Ναυσικά») λειτουργούν και διαθέτουν πάνω από 700 κλίνες, ενώ η «Αφροδίτη» έχει κλείσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η αποσιώπηση του γεγονότος αποκαλύπτει ότι στην ουσία η πολυδιαφημισμένη επένδυση στόχευε μόνον στην οικοπεδοποίηση του χώρου των 50 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι, στο οποίο δεν επιτρέπεται η δόμηση με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς. Προφανώς το οικονομικό «ζουμί» ήταν οι μεζονέτες των 58.000 τετραγωνικών και η μαρίνα για mega yachts...

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που συνδέεται με το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της περιόδου 1950-60, ανήκει την εταιρεία «Αστήρ Παλλάς», στην οποία το 85,35% των μετοχών έχει η Εθνική Τράπεζα, το 4,64% θεσμικοί και το 10,01% ιδιώτες επενδυτές. Συνδέθηκε με το δημόσιο αδόμητο «φιλέτο» στο Μικρό Καβούρι που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει το δικαίωμα επικαρπίας ώς το 2040.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και προβλέπει μεταβίβαση του 90% των μετοχών στην Apollo Investment HoldCo, θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund, στην οποία πλειοψηφικά πακέτα έχουν κρατικές εταιρείες του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, ενώ μικρό ποσοστό ανήκει στην τουρκική Dogus. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, είχαν προβλεφθεί επενδύσεις ύψους 300-350 εκατ. ευρώ.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ στην ουσία τινάζει στον αέρα τα μεγαλεπήβολα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, όπου ήδη λειτουργούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Πέρα από το συγκρότημα του «Αστέρα», προβλέπεται κατασκευή ξενοδοχείου και καζίνου στον Αγιο Κοσμά, ενώ υπάρχουν σχέδια για το δημόσιο ακίνητο στις Αλυκές Αναβύσσου. Προφανώς δεν διδάχθηκαν από το «τσιμεντάρισμα» της ισπανικής Costa del Sol, όπου έχουν κατεδαφιστεί πολυώροφα ξενοδοχεία.

Χαρά Τζαναβάρα από efsyn