Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αφόρητες πιέσεις στη νεοσύστατη κυβέρνηση

O Γερούν Ντάισελμπλουμ θα υποδεχτεί το οικονομικό
επιτελείο στο Eurogroup της Δευτέρας, αναμένοντας
κοστολογημένες προτάσεις
Nέες προειδοποιήσεις για τήρηση των «υπεσχημένων», νύξεις για τρίτο πακέτο αλλά και «καρότα» δόσεων έναντι μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει το καθημερινό «μενού» των πιέσεων, που ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που τα ταμειακά αποθέματα της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
   
Στον χορό μπήκε και το συνήθως άλαλο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Με ανακοίνωσή του διεμήνυσε ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα και τις πολιτικές που προβλέπονται...
στο Μνημόνιο.
   
«Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο», υπογράμμισε το Ταμείο του κυρίου Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι το Μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία ολοκλήρωσής του.
   
«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τέλειωσαν στις 25 Γενάρη», απάντησε από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup και «κυρίως την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, όπου -όχι τυχαία- δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνια».
   
Της ανακοίνωσης του EFSF είχαν προηγηθεί δηλώσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που, κρατώντας την άτεγκτη γραμμή του, αποκλείει και το ενδεχόμενο μερικής έστω χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου, το οποίο έχει αφήσει ανοιχτό ο πρόεδρος του Eurogroup.
   
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρεμβαίνοντας στη γνωστή συζήτηση για το τρέχον χρηματοδοτικό κενό, υποσχέθηκε μια πρώτη εκταμίευση από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα ακόμη και μέσα στον Μάρτιο αν η Αθήνα προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.
   
«Το μήνυμα μου στους Ελληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία του προγράμματος που μπορείτε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε σήμερα. Αν το κάνετε τότε κάποια στιγμή τον Μάρτιο ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μια πρώτη εκταμίευση», δήλωσε στους Financial Times ο Ολλανδός.
   
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος «αποκάλυψε» ότι η ευρωζώνη διαπραγματεύεται ένα τρίτο -μεγαλύτερης ευελιξίας- πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους 30-50 δισ. ευρώ.
   
Για τρίτο πακέτο όμως μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις. Αμφότεροι όμως διαψεύστηκαν από την εκπρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν συζητούν κάτι τέτοιο.
   
Ταυτόχρονα η Κομισιόν αναλαμβάνει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ανάμεσα στον Αλ.Τσίπρα και τους Ισπανό και Πορτογάλο ομολόγους του, Μ. Ραχόι και Π. Κοέλιου, που επιτέθηκαν στον Ελληνα πρωθυπουργό κυρίως διότι, εν όψει των εκλογών και στις δύο χώρες το φθινόπωρο, και πιθανότατα επικείμενης ήττας και για τους δύο, εμφανίζονται βασιλικότεροι της... Γερμανίας.
 
Από efsyn