Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

ΟO Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να φύγει από την ηγεσία της Ν.Δ. και δεν σκοπεύει να κουνηθεί βήμα από αυτήν τη θέση. «Όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, ξέρει τι προβλέπει το καταστατικό» απαντά στην Ντόρα Μπακογιάννη, που λέει πως «όποιος αρχηγός χάνει, παραιτείται».

Τα περισσότερα στελέχη, είτε κατ' ιδίαν είτε δημοσίως, έχουν εκφράσει τη θέση πως ο Σαμαράς οφείλει να αποχωρήσει, και μάλιστα θα πρέπει να διευκολύνει την παράταξη. Όμως το γεγονός...
ότι κανείς από τους δελφίνους δεν έχει προβάδισμα και δυναμική στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την ηχηρή ουδετερότητα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δηλώνει ότι δεν αναμειγνύεται, διευκολύνει τον πρώην πρωθυπουργό να παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία της Ν.Δ.

Ωστόσο, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελεί την αφετηρία μιας μακράς διαδικασίας, που ανάλογα και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας θα καταλήξει στην αλλαγή αρχηγού.

Γιατί ο Σαμαράς δεν φεύγει

Ο Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στην ηγεσία της Ν.Δ. θεωρώντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί και ως εκ τούτου ο ίδιος θα μπορέσει να ξαναπαίξει ρόλο.

Αν και η κοινωνία τού λέει «φύγε» σε ποσοστό 65%, με βάση τη δημοσκόπηση της MRB για το Star, το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του λέει να μείνει. Προφανώς, είναι οι πεισμένοι από την προεκλογική περίοδο, που παραμένουν τρομοκρατημένοι και οι οποίοι, εάν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα αναζητήσουν έναν ηγέτη που θα μπορέσει να οδηγήσει ξανά τη Ν.Δ. στην εξουσία.

Ο Σαμαράς θεωρεί ότι πέτυχε στην αποστολή του ως αρχηγού, αφού, όπως λέει σε συνεργάτες του:

- Έφερε τη Ν.Δ. στην εξουσία.

- Διατήρησε τη χώρα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ την ώρα που υπήρχαν πιέσεις να βγει εκτός ευρωζώνης.

- Αποκατέστησε την αξιοπιστία της οικονομίας και ήταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα μνημόνια.

- Διατήρησε σχεδόν ανέπαφα τα ποσοστά της Ν.Δ.

- Στόχος του Σαμαρά είναι να ξεπεράσει τις συνεδριάσεις των Οργάνων χωρίς απώλειες και να παραμείνει βασικός παίκτης, κάτι που θεωρεί ότι είναι εφικτό.

Άλλωστε δεν υπάρχει αντίπαλος που να έχει ρεύμα στην κοινωνία ούτε ξεχωρίζει κάποιος για τις ηγετικές του ικανότητες. «Οι αρχηγοί δεν βγαίνουν από τα γραφεία, τις γιάφκες και τα δείπνα» λένε συνεργάτες του. Μπορεί να έχουν συντονιστεί όλοι οι διαφωνούντες και να υπάρχει δυναμική αμφισβήτησης, αλλά το θέμα ηγεσίας το βάζει μόνη της η Ντόρα. Όλοι οι άλλοι συζητούν... περί διαγραμμάτων. Υπογραφές δεν θα μαζέψουν τώρα και ως εκ τούτου η παράταση για 2-3 μήνες φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη.

Η εκτόνωση της χύτρας

Ο Σαμαράς δεν φαίνεται να νιώθει σαν... μελλοθάνατος και σχεδιάζει κινήσεις και εσωτερικά ανοίγματα, ώστε να κατευνάσει όσο μπορεί περισσότερους. Πολλά στελέχη τού καταλογίζουν άρνηση της πραγματικότητας, καθώς θα έπρεπε να διευκολύνει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα.

Στο αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ο Σαμαράς έχει σκεφτεί να αντιπροτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης, αλλά, ακόμη και εάν αποδεχθεί το αίτημα, θα είναι «φλου και με δημιουργική ασάφεια» η ημερομηνία διεξαγωγής. Η ένταση της απάντησης και η τελική αντιπρόταση σχηματοποιούνται ανάλογα με την πίεση και τον αριθμό των βουλευτών που θέτουν ανοικτά ή λιγότερο ανοικτά και το θέμα της ηγεσίας.

Ο Σαμαράς αποδέχεται να συζητήσει σε βάθος για τα αίτια της ήττας και για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ θα δημιουργήσει «σκιώδη κυβέρνηση» θέλοντας να δώσει ένα σήμα για το ότι θα επανέλθει η συλλογικότητα στο κόμμα. Όμως το ζήτημα είναι ποιοι θα πάρουν μέρος σε αυτό το σχήμα, αφού ήδη στελέχη έχουν αρνηθεί να αναλάβουν κομματικά αξιώματα.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, εξοβελίζει και δύο εκ των στενών συνεργατών του που έχουν γίνει «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές, τους κομματικούς και την κοινωνία.

Οι 26 υπογραφές

Για να αμφισβητηθεί ο αρχηγός, απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού, το 30% των μελών του αρμόδιου οργάνου. Ήτοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 76 βουλευτών χρειάζονται 26 υπογραφές βουλευτών, οι οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν με άνεση. Όμως, για να εγκριθεί η πρόταση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κ.Ο., δηλαδή τουλάχιστον 39 βουλευτές, αριθμός που επίσης μπορεί να συγκεντρωθεί με ευκολία.

Αυτήν τη στιγμή, όμως, οι δελφίνοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε ενέργειες που μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργούν ένταση και είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε διάσπαση. Πάντως, εφόσον εγκριθεί η πρόταση, θα προ- κληθούν εσωκομματικές εκλογές στη βάση της Ν.Δ. για την ανάδειξη προέδρου.

Ο πρόεδρος μπορεί να αμφισβητηθεί και από το ένα τρίτο των μελών της Πολιτικής Επιτροπής που συνεδριάζει την Κυριακή, αν και οι σα­μαροφύλακες θεωρούν ότι ελέγχουν απολύτως το κλίμα σε κομματικά στελέχη, προέδρους ΝΟΔΕ και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν στο όργανο αυτό.

Η «αποχή» του Καραμανλή

«Εγώ το 2009 δεν ρώτησα κανέναν. Δεν λέω να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου. Εσύ θα πάρεις τις αποφάσεις σου» λέγεται ότι είπε ο Καραμανλής στον Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, δείχνοντάς του τον δρόμο που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικαλούνται τη στάση του Καραμανλή το 2009, που έχασε τις εκλογές και άνοιξε μόνος του τις διαδικασίες για αλλαγή αρχηγού.

Στο γραφείο του Καραμανλή πληθαίνουν οι βουλευτές που τον επισκέπτονται για να πάρουν τη γνώμη του. Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Σαμαρά ότι δεν συμμετέχει στις παρασκηνιακές διαδικασίες, αλλά του ξεκαθάρισε ότι, όπως δεν ενθαρρύνει κανέναν, δεν μπορεί και να τον φιμώσει. Πάντως, ενοχλήθηκε από τη διαρροή της Συγγρού για τη συνάντηση στο σπίτι του Σαμαρά στην Κηφισιά.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι μόνο για την ομιλία Σαμαρά, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωκομματικά, ενώ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής κρίνει ότι δεν χρειάζεται να παραστεί. Ο Καραμανλής συνιστά στα στελέχη να μην επιβαρύνουν το κλίμα σε βαθμό που θα κλονίσει την ενότητα της παράταξης.

Οι παίκτες και τα αουτσάιντερ

1. Σιγή ιχθύος θα τηρήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι αποφασισμένος να μη μιλήσει, ώστε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, και η μοναδική περίπτωση που θα έπαιρνε τον λόγο θα ήταν εάν δεχόταν προσωπική επίθεση ή κάποιος τον προκαλούσε. Στη συνάντηση που είχε προχθές με τον Σαμαρά φέρεται να είπε ότι το κλίμα είναι βαρύ και πως θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις από τον ίδιο που θα διευκολύνουν το κόμμα και την ηγεσία. Ωστόσο συνιστά ψυχραιμία στους βουλευτές με τους οποίους συναντάται.

2. Αποφασισμένη να θέσει θέμα ηγεσίας είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και δηλώνει ότι δεν θα τη διεκδικήσει. Θεωρεί ότι, ακόμη και να μην υπάρξει απόφαση, το θέμα πρέπει να τεθεί με στόχο να καταγραφεί και να ανοίξουν πιο εύκολα στόματα βουλευτών που θα θίξουν τα κακώς κείμενα.

«Θέλω να ξανασυνέλθει η παράταξη και να βρει τον πολιτικό της προσανατολισμό» λέει στους συνομιλητές της η Μπακογιάννη. Όμως γνωρίζει ότι μπορεί να μεταβληθεί σε πόλο, καθώς κανένας από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει αυτήν τη στιγμή δυναμική και δυνατότητες να κινηθεί.

3. Ο Νίκος Δένδιας θα αποτελεί την έκπληξη, αφού έχει την πρόθεση να μιλήσει ανοικτά και να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη στο θέμα ηγεσίας. Θεωρεί ότι ο Σαμαράς δεν έχει καμία προοπτική στην παράταξη και πιστεύει ότι μπορεί να εκφράσει το καραμανλικό στρατόπεδο σε μια σύγκρουση για την ηγεσία με την πλευρά Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνήθηκε να αναλάβει τη γραμματεία του Πολιτικού Σχεδιασμού που του πρότεινε ο Σαμαράς.

4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει στην κούρσα διαδοχής, αν ανοίξει, αλλά αυτή τη στιγμή έχει επιλέξει ως στρατηγική να θέτει θέματα ιδεολογίας και πολιτικού λόγου, καθώς πιστεύει πως η Ν.Δ. οφείλει να επιστρέψει στη ρεαλιστική πολιτική προσέγγισης του μεσαίου χώρου εγκαταλείποντας την τρομολαγνική ρητορική. Θα καταδικάσει μάλιστα την προεκλογική επικοινωνιακή τακτική του Σαμαρά και του επιτελείου του. Ο ίδιος σιγοντάρει άλλους να θέσουν θέμα ηγεσίας, αλλά σε ό,τι τον αφορά δεν ξεστομίζει λέξη στην παρούσα φάση.

5. Ο Μάκης Βορίδης θα υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Βορίδης δηλώνει «παρών», αλλά δεν θέλει να ταυτιστεί με τον τέως πρωθυπουργό. Θα απορρίψει την αιτίαση ότι είναι πολύ δεξιός σημειώνοντας ότι είχε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση Παπαδήμου που οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ. τις απέκρουαν.

6. Οι σαμαροφύλακες, ομάδα που αποτελείται από τους Γιάννη Βρούτση, Άδωνι Γεωργιάδη, Γεράσιμο Γιακουμάτο, Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και Νότη Μηταράκη, υπερασπίζονται τον Σαμαρά και σηκώνουν το βάρος της απάντησης σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας ή αμφισβητούν το έργο της κυβέρνησης που συμμετείχαν.

7. Από τη νέα γενιά ξεχωρίζουν ο «καραμανλικός» Απόστολος Τζιτζικώστας (αν και εξωκοινοβουλευτι­κός), ο οποίος πιστεύει ότι θα έχει το προβάδισμα αν το κόμμα στραφεί στην εύρεση ενός αντι-Τσίπρα που θα μπορεί να απευθύνεται με άνεση σε όλες τις ιδεολογικές τάσεις της Ν.Δ. και της ευρύτερης παράταξης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι θα διαφοροποιηθούν και από τους δελφίνους και από την ηγεσία δίνοντας το δικό τους στίγμα - οι δύο τελευταίοι μάλιστα συμφώνησαν επ' αυτού σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες.

8. Οι σαραντάρηδες, περίπου 10 νέοι βουλευτές, ετοίμαζαν κείμενο παρέμβασης με βασική γραμμή την ανανέωση του κόμματος και τον σαφή κεντροδεξιό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Την ίδια άποψη έχει και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

9. Στο παρασκήνιο κινείται και ακόμη μια ομάδα στελεχών της νεώτερης γενιάς, στην οποία πρωτοστατούν οι Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπανικολάου και Βασίλης Τοκάκης, που ετοιμάζονται να παρέμβουν. Ήταν ηγετικοί παράγοντες της ΟΝΝΕΔ την περίοδο Καραμανλή και συσπειρώνουν γύρω τους σημαντικό αριθμό στελεχών.

10. Υπέρ της αλλαγής τάσσονται οι πρώην υπουργοί της πρώτης θητείας και επίσης οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας και Μάριος Σαλμάς. Επίσης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος θεωρούν ότι πρέπει να φύγει ο Σαμαράς, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές εάν και με ποιον τρόπο θα το πουν στη συνεδρίαση.

Ενεργό ρόλο στις ζυμώσεις παίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που υποστηρίζει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για να συζητηθούν πριν από όλα οι ιδεολογικές κατευθύνσεις της Ν.Δ., αλλά δεν θέτει θέμα ηγεσίας αυτήν τη στιγμή.

Από τους εξωκοινοβουλευτικούς κινείται δραστήρια και ο Γιώργος Πατούλης, που δεν αποκλείεται να θέσει θέμα στην Πολιτική Επιτροπή.
Από το Ποντίκι