Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τώρα βρήκαν 83 εκατ. για να «πέσουν στα μαλακά»

Κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 256 εκατ. ευρώ. Στην αρχή αρνήθηκαν τα πάντα, αλλά τώρα που τα ισόβια μοιάζουν πιθανά έκαναν πρόταση επιστροφής του 1/3 των χρημάτων για να ελαφρύνουν τη θέση τους. 
Φορώντας κοστούμι και καθισμένος στην πρώτη σειρά των εδωλίων, ο Βασίλης Μηλιώνης, πάλαι πότε ισχυρός άνδρας της Hellas Power, μοιάζει απορροφημένος από τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται ενώπιόν του. Δείχνει σαν να μη θέλει να χάσει λέξη από όσα λέγονται μεταξύ των παραγόντων της δίκης. Δίπλα του, ο έτερος βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος παρακολουθεί...
με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον τη διαδικασία.

Στάση κάτι περισσότερο από αναμενόμενη για δύο νέους ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα είχαν μια άνετη και πλούσια ζωή, αλλά τώρα απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Και αυτό διότι φέρονται ως οι πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου «Energa - Hellas Power», αμφότερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο 256.521.323,96 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεν απέδωσαν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Το ποσό της οφειλής,  ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ
 
Ο Βασίλης Μηλιώνης με χειροπέδες κρύβεται
πίσω από δικηγόρους και αστυνομικούς ενώ
οδηγείται στην αίθουσα των δικαστηρίων
Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Δημοσίου των τελευταίων ετών, η οποία αποκαλύφθηκε ενώ η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα λιτότητας περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Η εκδίκασή της βρίσκεται τώρα, περίπου τρία χρόνια μετά την αποκάλυψή της, σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα και της λαθρεμπορίας. Στην έδρα βρίσκονται τρεις γυναίκες δικαστές, με πρόεδρο του δικαστηρίου την κυρία Αννα Αγγελάτου και εισαγγελέα την κυρία Μερόπη Σάμπαλη. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους -αν αποδειχτούν κατά την ακροαματική διαδικασία- επισύρουν ακόμη και ισόβια δεσμά, ποινή που μπορεί να «σπάσει» μόνο αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Μια κίνηση ωστόσο των κατηγορουμένων κατά την έναρξη της δίκης ίσως μεταβάλει τελικά προς το ηπιότερο το εύρος των ποινών που μπορεί να τους επιβάλει το δικαστήριο: με έγγραφες δηλώσεις τους γνωστοποίησαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αρμόδιες αρχές ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς τους.

Ο δρόμος ώστε οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων να μπορούν να επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει -και να διεκδικήσουν έτσι ηπιότερη ποινική μεταχείριση- άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον νόμο 4312/2014 για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατεσχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις» τον οποίο ψήφισε η Βουλή. Βάσει των διατάξεών του, η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των οφειλομένων, που στη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για το Ελληνικό Δημόσιο. Ηδη η πρόθεση των κατηγορουμένων να επιστρέψουν τα ποσά έχει κοινοποιηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, στους προϊσταμένους των αρμόδιων ΔΟΥ κ.ά.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία δίνει το δικαίωμα στους κατηγορουμένους της υπόθεσης «Energa - Hellas Power» να ελπίζουν, εφόσον οι δηλώσεις τους γίνουν δεκτές, ότι μπορούν να «μαλακώσουν» τις ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που τους καταλογίζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεών τους και ότι θα αποφύγουν κάθε ποινική τιμωρία.

Εισαγγελέας: Ολα ή τίποτα

Ο Αριστείδης Φλώρος προσάγεται
με χειροπέδες στο δικαστήριο
Πάντως, μέχρι στιγμής το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί των δηλώσεων, κάτι που έχει επιφυλαχθεί να πράξει με παρεμπίπτουσα απόφασή του κατά τη διάρκεια της δίκης. Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το αν πρέπει να γίνουν δεκτές από το δικαστήριο οι σχετικές αιτήσεις. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την κυρία Σάμπαλη, με τις δηλώσεις τους οι κατηγορούμενοι δεν εκφράζουν την πρόθεση για πλήρη ικανοποίηση όλων όσους φέρονται να έχουν ζημιώσει, καθώς συναινούν μόνο στην ικανοποίηση του Δημοσίου και διάφορων δήμων. Κατά την εισαγγελέα θα έπρεπε να συναινέσουν για επιστροφή των οφειλομένων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τα οποία επίσης ζημίωσαν, σύμφωνα με το βούλευμα, με τη δράση τους. Μάλιστα με αφορμή τη στάση αυτή των κατηγορουμένων, νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο «πάνε να καθαρίσουν επιστρέφοντας λιγότερα από τα μισά χρήματα που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει».

Ωστόσο, όπως αντιτείνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η πλευρά των κατηγορουμένων δεν συναινεί -σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον της δίκης- στην επιστροφή των χρημάτων σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ καθώς οι  εταιρείες Energa και Hellas Power έχουν ανταλλάξει αγωγές με τους παραπάνω φορείς ως προς το ύψος των απαιτήσεων που τους οφείλουν, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να πουν το «ναι» για επιστροφή χρημάτων στα δύο παραπάνω ΝΠΙΔ προτού κριθούν από την αστική Δικαιοσύνη οι αγωγές που οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει.

Την τελική απόφαση ωστόσο για το αν θα γίνουν ή όχι δεκτές οι αιτήσεις περί επιστροφής των 83 εκατ. ευρώ θα τη λάβει το δικαστήριο, το οποίο προς το παρόν αναμένει τις απαντήσεις των τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσει καταρχάς αν πράγματι τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και αν ναι, σε ποιους λογαριασμούς και σε ποια πιστωτικά ιδρύματα.

Πρόκειται πάντως για ένα νομικό ζήτημα που θα κριθεί για πρώτη φορά από τη Δικαιοσύνη και η όποια απόφαση ληφθεί θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο. Πάντως, αν τα χρήματα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε το πιθανότερο είναι να πέσουν στα μαλακά τουλάχιστον οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δηλαδή οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος (πατέρας του Αριστείδη), Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης.

Τα «παγωμένα» εκατομμύρια και η υπεξαίρεση
Ο Βασίλης Μηλιώνης σε πρόσφατο shopping
με φίλη του πριν καθίσει στο εδώλιο
Στη δίκη που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα μάλιστα από εμπόδια τεχνικής φύσεως, όπως δυσκολία εύρεσης κατάλληλης αίθουσας, καταξιωμένοι ποινικολόγοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, οι οποίοι πλέον είναι όλοι εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του 18μήνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα. Ως πολιτική αγωγή στη δίκη παρίσταται ο ΑΔΜΗΕ, ο ΛΑΓΗΕ, κάποιοι ΟΤΑ, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Την υπόθεση των Energa - Hellas Power, στην αποκάλυψη της οποίας είχε πρωτοστατήσει το «ΘΕΜΑ», είχε ερευνήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, ενώ την ανάκριση είχε διενεργήσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας. Τα ποσά που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν και τα οποία περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο. «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Β. Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλαν, κατά περίπτωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω της ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία Energa», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων -το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα που πλέον έχει αντικατασταθεί από τον ΕΝΦΙΑ-, «αλλά τουναντίον το παρακράτησαν και το ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Το ποσό της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι, με δεκάδες τραπεζικές συναλλαγές και μέσω του δικτύου offshore εταιρειών που είχαν στήσει, διακίνησαν τα έσοδα που προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα ώστε «να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Ενδεικτικά, στα στοιχεία αυτά, που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ.

Η υπεράσπιση και οι μάρτυρες


Στο ακροατήριο έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων - αναμένεται να καταθέσουν συνολικά 29. Στην τελευταία συνεδρίαση κατέθεσε ο κ. Σπυρίδων Βάσσος, διευθυντικό στέλεχος του ΑΔΜΗΕ. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως το συνολικό ποσό που οφείλουν στον ΑΔΜΗΕ οι εταιρείες Energa και Helllas Power δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη!  Η παραδοχή αυτή του μάρτυρα οδήγησε μερίδα των συνηγόρων της υπεράσπισης να διερωτηθεί -ενώπιον του δικαστηρίου- πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί η υπεξαίρεση των 256 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το βούλευμα, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιο είναι το ακριβές ποσό της οφειλής των δύο εταιρειών προς τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, ο κ. Βάσσος κατέθεσε ότι υπήρχαν ποσά και μετρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που αμφισβητούνταν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι για τον λόγο αυτό είχαν προσφύγει και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).  
Το δικόγραφο με την πρόταση των κατηγορουμένων (πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση)

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι θα δώσουν μάχη στο δικαστήριο για να αντικρούσουν (και) την κατηγορία της υπεξαίρεσης, με τους συνηγόρους τους να επισημαίνουν ότι οι εντολείς τους δεν έχουν διαπράξει το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς όλα τα ποσά από το «χαράτσι» βρίσκονταν κατατεθειμένα στους εταιρικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων.

Οσον αφορά στους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, που σημειωτέον ήταν οι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ, θα αναφέρουν ότι και οι λογαριασμοί αυτοί ήταν εταιρικοί και πως ήταν επιχειρηματική επιλογή τους να βγάλουν χρήματα εκτός Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατούσε το 2011 στη χώρα. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 5 Μαρτίου.

Βασιλική Κόκκαλη από το Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.