O σκληρός μήνας Μάρτιος γίνεται, από σήμερα, το πρώτο πεδίο δοκιμασίας της περίφημης «δημιουργικής ασάφειας» της συμφωνίας του Eurogroup – μιας «ασάφειας», που απαιτεί πλέον πολύ… σαφείς κινήσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Διότι τα κρατικά ταμεία μπορεί να μην είναι μεν άδεια όπως διακηρύσσεται – αθώα ή μη – πανταχόθεν τις τελευταίες ημέρες, είναι...
Διότι τα κρατικά ταμεία μπορεί να μην είναι μεν άδεια όπως διακηρύσσεται – αθώα ή μη – πανταχόθεν τις τελευταίες ημέρες, είναι...
όμως ελλειμματικά. Και έχουν ως μεγάλο, και ανελαστικό, αγκάθι την περίφημη αποπληρωμή της δόσης των 1,6 δις προς το ΔΝΤ.
Οι βασικές υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων της χώρας μέσα στον μήνα συνοψίζονται σε 4,6 δις ευρώ προς κατόχους εντόκων και σε περίπου 1,6 δις προς το ΔΝΤ. Με προδιαγεγραμμένη τη νέα υστέρηση στα έσοδα και με δεδομένη την απόλυτη προτεραιότητα σε καταβολή μισθών και συντάξεων, το τελικό ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται περί τα 2,1 με 2,5 δις ευρώ. Και πάνω σ’ αυτό το έλλειμμα έχει ήδη αρχίσει να παίζεται το νέο μεγάλο «παζάρι» με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους εταίρους και πιστωτές στο Eurogroup – ένα «παζάρι» που εστιάζει στην εφαρμογή της συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει το κενό θα ζητήσει στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου να δοθεί από την ΕΚΤ το «πράσινο φως» για νέες πωλήσεις εντόκων που θα αναχρηματοδοτήσουν τις άμεσα απαιτητές οφειλές. Το νέο «όχι» του Μάριο Ντράγκι πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός εάν υπάρξουν ανταλλάγματα: Τα οποία δεν είναι άλλα από την επιστροφή σε καθεστώς αυστηρής «επιτροπείας» και ακόμη πιο αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Και καθ΄ότι τα συμφωνηθέντα είναι μάλλον «ασαφή», εκείνο που ζητούν και η ΕΚΤ και το Eurogroup είναι να μπαίνει κάθε νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση σε διαβούλευση-διαπραγμάτευση και να προχωρά μόνον εάν και εφ’ όσον υπάρχει η έγκριση των «θεσμών».
Τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν ήδη από χθες. Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την «δυσαρέσκεια της ΕΚΤ για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας» και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Ανάλογη δυσαρέσκεια εκφράζει σήμερα ευθέως και ο – θεωρούμενος μετριοπαθής - πρόεδρος του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ για την ρύθμιση των 100 δόσεων, στην συνέντευξή του στο «Βήμα». Χαρακτήρισε την ρύθμιση ως «ατυχή επιλογή» και επανέφερε το αίτημα για περισσότερη… λιτότητα λέγοντας ότι «ρευστότητα διασφαλίζουν οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα».
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας και τις δύο παρεμβάσεις, εκτιμούσαν ότι είναι τα πρώτα δείγματα της νέας πίεσης που θα ασκήσουν οι εταίροι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
«Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν την τρόικα και τις μνημονιακές πρακτικές από το παράθυρο», έλεγε κυβερνητική πηγή προσθέτοντας: «Το γνωρίζουμε ότι θα επιμείνουν. Όμως, αυτές οι παρεμβάσεις κινούνται στα όρια της πολιτικής και ηθικής βάσης, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα όσα προβλέπει η συμφωνία παράτασης της σύμβασης».
Καθ’ ότι όμως οι – μικρότερες ή μεγαλύτερες – ασάφειες της συμφωνίας ευνοούν και τις δύο πλευρές, το βέβαιο είναι ότι οι πιέσεις θα κλιμακωθούν. Και, είτε είναι ηθικό είτε όχι, ο Μάριο Ντράγκι με όπλο πάντοτε την χρηματοδοτική ασφυξία θα προτείνει αυστηρή επιτροπεία για να καλύψει το κενό των 2,5 δις ευρώ. Θα είναι μια μάχη που, όπως ήδη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα δίνεται μέρα με τη μέρα. Και το ακριβές ημερολόγιο πάνω στο οποίο θα παιχτεί θα είναι το εξής:
● 6 Μαρτίου: Αποπληρωμή οφειλής στο ΔΝΤ 298.676,079 ευρώ
● 6 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1, 4 δις ευρώ
● 9 Μαρτίου: Συνεδρίαση Eurogroup
● 13 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ 336.010,589 ευρώ
● 13 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1,6 δις ευρώ
● 16 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ 560.017,648
● 20 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ: 336.010,589
● 20 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1,6 δις ευρώ
Από tvxs
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου