Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μετά από 2 χρόνια η Telegraph ανακάλυψε τα "νέα" χαρτονομίσματα της Ελλάδας!

Τι να πει κανείς αν ένας από τους  πλέον έγκριτους δημοσιογράφους της Μ. Βρετανίας ο Άμπροους Έβανς Πρίτσαρντ γράφει στην  Telegraph στο άρθρο με τον τίτλο «Η ταπεινωμένη Ελλάδα αντιμετωπίζει Βυζαντινή επιστροφή όσο η κρίση βαθαίνει»  ότι «Τα σχέδια για τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας είναι έτοιμα».  

Μόνο που τα σχέδια για τα  «νέα»  χαρτονομίσματα είναι δημιουργίες του σχεδιαστή Παύλου Βατικιώτη που έγιναν πριν 2 χρόνια.

Άντε μετά να  πάρεις στα σοβαρά τον έγκριτο βρετανό δημοσιογράφο.

Διαβάστε τι έγραψε η Telegraph καθώς  και το σχετικό άρθρο για το σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων που δημοσιεύσαμε πριν 2 χρόνια...

Telegraph: Έτοιμα τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης και ο Οδυσσέας Ελύτης θα απεικονίζονται στα νέα χαρτονομίσματα που ήδη έχει έτοιμα η Ελλάδα όπως γράφει σε ένα προκλητικό άρθρο του, που δημοσιεύεται στην Telegraph ο Άμπροους Έβανς Πρίτσαρντ, ένας από τους πλέον έγκριτους δημοσιογράφους της Μ.Βρετανίας.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Η ταπεινωμένη Ελλάδα αντιμετωπίζει Βυζαντινή επιστροφή όσο η κρίση βαθαίνει» αναφέρεται: «Τα σχέδια για τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας είναι έτοιμα. Αυτό των 50 δραχμών θα είναι πράσινο και θα φέρει τη φωτογραφία του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Μαρξιστή φιλοσόφου που ήταν ορκισμένος πολέμιος της ιδιωτικοποίησης».

«Ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης θα βρίσκεται στο πορτοκαλί χαρτονόμισμα των 200 δραχμών, ενώ το ανώτερο χαρτονόμισμα θα είναι αυτό των 10.000 δραχμών, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υπερπληθωρισμός και να μην προκληθεί μεγαλύτερο σοκ στην χρεωμένη Ελλάδα» γράφει χαρακτηριστικά.
Και το κείμενο συνεχίζει «τα νομίσματα αυτά κυκλοφορούν στους κύκλους των ευφάνταστων καλλιτεχνών που τα σχεδίασαν, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με ραγδαία μετακύλιση της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή».

Κατά τον Πρίτσαρντ, μέσα σε αυτό το αστείο, υπάρχει και μια κάποια δόση αλήθειας από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει μια προσωρινή «κατάπαυση του πυρός» με τους πιστωτές της που φθάνει έως τον Ιούνιο προχωράει. «Κάθε πλευρά έχει συμφωνήσει με κυνισμό να εξαπατάει την άλλη, γνωρίζοντας πως αυτή η ενδιάμεση συμφωνία αποφεύγει την αληθινή φύση της κρίσης στην Ελλάδα και δεν μπορεί να γεφυρώσει το τεράστιο πολιτικό χάσμα». Σημειώνει δε πως «αμφότεροι κέρδισαν χρόνο, αλλά όχι αρκετό».
Αναφορά γίνεται και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που έρχεται αντιμέτωπος με την έλλειψη ρευστού του κράτους και τη μη καταβολή των φόρων, αλλά όπως είπε και ο ίδιος στην εφημερίδα: «Δεν είναι φοροδιαφυγή αυτό, αλλά άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν». «Την ίδια στιγμή οι ενορίες στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουν να δέχονται αιτήματα από ανθρώπους που δεν έχουν πλέον ούτε ένα πιάτο φαγητό – ακόμη και μικρά παιδιά. Ζητούν ακόμη και κεριά, καθώς στα σπίτια του δεν έχουν ηλεκτρικό, μιας από τις βασικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάπτυξη του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε από τους ψηφοφόρους μια παράξενη εντολή όταν του ζήτησαν να απαιτήσει αρκετά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα να μην αποχωρήσει από το ευρώ. Έτσι οι αναλυτές δεν γνωρίζουν τι από τα δύο θα υπερισχύσει και αν ο Τσίπρας, τελικά, θα κάνει τη μεγάλη στροφή. «Όταν θα κληθεί να αποφασίσει, φοβάμαι πως ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά μας, αντί το ευρώ», είπε συνωμοτικά ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο της Βουλής, «το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από χρήμα για τους Έλληνες, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Μόνο όταν ενταχθήκαμε στο ευρώ, νιώσαμε Ευρωπαίοι. Πάντα υπήρχε μια αμφιβολία πριν από αυτό. Ωστόσο, δεν μπορείς να πολεμήσεις τη λιτότητα, αν δεν είσαι έτοιμος να αγωνιστείς ευθέως με την Ευρωζώνη. Πρέπει να είσαι έτοιμος για την έξοδο. Θα πάρει πολύ χρόνο στο κόμμα για να δεχθεί αυτή την πικρή πραγματικότητα. Το ευρώ ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και όσο πιο νωρίς το ξεφορτωθούν, τόσο καλύτερο θα είναι για τους Ευρωπαίους πολίτες. Μόνο που αυτή δεν είναι η άποψη του κόμματος» τονίζει ο Πρίτσαρντ.

Σύμφωνα με το άρθρο, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως η χρεοκοπία δεν είναι μια απίθανη περίπτωση και κατηγορούν ευθέως την ΕΚΤ που δε δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στερώντας ρευστό από τις τράπεζες. Θεωρούν, δε, πως όλα αυτά γίνονται επειδή στην Ελλάδα αναδείχθηκε μια αριστερή κυβέρνηση, η πρώτη μετά το 1945. Πάντως, υπάρχει ένα δίκοπο μαχαίρι που έχει να κάνει με τις ανησυχίες των επενδυτών που ξέρουν ότι θα χάσουν πολλά αν η Ελλάδα μπει σε δίνη, καθώς θα μιλάμε για μια χρεοκοπία μεγάλων διαστάσεων που μπορεί να τραβήξει πολλούς σαν να ήταν μαγνήτης.

«Η Αθήνα δεν πιστεύει στις απειλές του Σόιμπλε και θεωρεί πως ενώ στο τελευταίο Eurogroup προσπάθησε να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ, βρήκε μπροστά του δυνάμεις που του αντιτάχθηκαν, ακόμη και από την Ουάσινγκτον. Θεωρούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πως η Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ελάφρυνση της γερμανικής θέσης καθώς στην 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα εκείνος της είπε πως αν πιεστεί κι άλλο, θα προχωρήσει προς την χρεοκοπία. Η Ελλάδα ελπίζει σε μια σιωπηλή υποστήριξη από τη Γαλλία και την Κομισιόν, κάτι που υπαινίχθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του» καταλήγει ο Βρετανός αρθρογράφος.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 2 Μαρτίου 2015

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013
"Κυκλοφόρησαν" τα χαρτονομίσματα της νέας... δραχμής
Xαρτονόμισμα των εκατό νέων δραχμών με τη Μελίνα Μερκούρη
Τα χαρτονομίσματα είναι δημιουργίες του σχεδιαστή Παύλου Βατικιώτη 
Tο μέτωπο της δραχμής
Το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να πιάσει πάλι δραχμές στα χέρια του. Δεν μιλάμε, φυσικά, για αμελητέα ποσότητα στο σύνολο του πληθυσμού, χονδρικά πρόκειται για το 10% του εκλογικού σώματος. Δεν είναι και οι μοναδικοί. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ικανοί να δεχθούν επιστροφή στην κοτούλα και στο αυγουλάκι. Στην εκλογική πελατεία του Καμμένου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σου αποδείξουν ότι το μέλλον βρίσκεται στο κοινό νόμισμα Ελλάδας-Κύπρου και, φυσικά, στην ενοποιημένη ΑΟΖ. Ασφαλώς υπάρχει και το ΚΚΕ. Πριν από ένα χρόνο συζητάγαμε για το «λόμπι της δραχμής». Νομίζω ότι έχει ξημερώσει η μέρα που μπορούμε να μιλήσουμε και για το «μέτωπο της δραχμής». Θα μπορούσε να γίνει σοβαρή κουβέντα; Πιθανότατα θα μπορούσε, αν όλα όσα ακούγονται περί δραχμής δεν έπαιρναν τροφή από τις δημοσκοπήσεις και από την παραδοσιακά τυχοδιωκτική προσέγγιση των Ελλήνων πολιτικών όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Μάλιστα, αν θέλετε να ξέρετε, οι Ρώσοι των ονείρων μας έχουν αντικατασταθεί από Αμερικανούς - περιμένετε και θα ακούσετε ιστορίες ολόκληρες για την ένταξη της χώρας στη σφαίρα του δολαρίου.
Πενηντάρικο με τον Κορνήλιο Καστοριάδη
Η δραχμή δεν επιστρέφει στη συζήτηση ως ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, ως μία προοπτική που κουβαλάει επιχειρήματα. Έρχεται ως πολιτική αναγκαιότητα. Δεν είναι παράλογο. Η ιστορία της Κύπρου κατέρριψε μέσα σε λίγες μέρες τα περισσότερα από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Προσοχή: δεν λέω ότι δικαίωσε την ασκούμενη πολιτική. Λέω ότι επιβεβαίωσε την έλλειψη άλλης. Κάπως έτσι, τα περί «άρνησης, ανατροπής και σκληρής διαπραγμάτευσης» δεν βρήκαν ούτε εκατοστό εφαρμογής στον πραγματικό κόσμο. Ομοίως και το παραμύθι των Ρώσων, με τη σπηλιά του Αλαντίν που είναι γεμάτη φυσικό αέριο. Τι απέμεινε; Το νόμισμα. Και αφού το θέμα άνοιξε στην Κύπρο, εκ των πραγμάτων θα ετίθετο και εδώ.
Ο Οδυσσέας Ελύτης στις διακόσιες νέες δραχμές
Μετά την περιπέτεια της Κύπρου η αντιμνημονιακή έκφραση καλείται να δώσει απτά παραδείγματα των προτάσεών της. Πόσες φορές να μιλήσει ο Τσίπρας για άρνηση και ανατροπή; Κάποια στιγμή θα του ζητήσουν πιεστικά να εξηγήσει και τι ακριβώς εννοεί, ειδικά αν πρόκειται για ελιγμούς εντός του ευρώ. Ο υπαινιγμός περί δραχμής, ακόμα και δεν έχει βάση, δείχνει μία σαφή διαφοροποίηση, κλείνει το μάτι με υπονοούμενα για ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Εν τέλει, διατηρεί ζωντανό ένα ακροατήριο που πιστεύει ότι η δραχμή σημαίνει, απλώς, επιστροφή στα '90ς. Τότε που τα χιλιάρικα έσπαγαν πιάτα στον Καρρά και αγόραζαν κάμπριο.
Μαρία Κάλλας στις πεντακόσιες νέες δραχμές
«Τουλάχιστον να είναι όμορφα...»
Ρώτησα τον άνθρωπο που σχεδίασε αυτά τα υπέροχα χαρτονομίσματα αν νομίζει ότι θα τα χρειαστούμε κάποτε στο μέλλον. Ο κ. Παύλος Βατικιώτης, λέει: «Ξεκίνησα να τις σχεδιάζω μεταξύ σοβαρού και αστείου... Στο τέλος το πήρα σοβαρά όμως! Θεωρώ πως το νόμισμα πρέπει να είναι όμορφο γιατί είναι κι αυτό καθρέφτης μιας χώρας. Ίσως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της καλαισθησίας ενός λαού... Όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, διαβατήριο, ταυτότητα, παράβολο κ.λπ... Στην Ελλάδα πάντα υστερούσαμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μάλλον κανένας καλός γραφίστας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα έντυπα της Εφορίας είναι τόσο άσχημα σχεδιασμένα που στο τέλος γίνονται τελείως δύσχρηστα και δυσνόητα... Δεν ξέρω αν ποτέ χρειαστεί να γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά αν αυτό γίνει θα ήθελα πολύ να έχω στο πορτοφόλι μου όμορφα χαρτονομίσματα!».
Χιλιάρικο με Γιάννη Μόραλη
Ο Γ. Παπανικολάου στο νέο δεκαχίλιαρο. Όπως και στο παλαιό
Από protagon