Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η Γερμανία απέρριψε την ελληνική πρόταση για “πρόγραμμα γέφυρα” ισχυρίζεται η WSJ

Σε ανταπόκριση των δημοσιογράφων Harriet Torry και Bertrand Benoit από το Βερολίνο για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Germany Cool on Greek Push for Bridge Program», αναφέρεται ότι η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία «γέφυρα» που θα έδινε περιθώριο τριών μηνών στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, επιμένοντας ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση πρέπει...
να εφαρμόσει τους όρους που συνδέονται με το ισχύον πρόγραμμα.
  
Όπως επισημαίνεται, η περιοδεία του κ. Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσε με ένα «κρύο ντους». Στο Βερολίνο, οι προτάσεις της Αθήνας για τη μεταβολή των όρων διάσωσής της βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πολιτική ισχύος (power politics) που διαμόρφωσαν την απάντηση της ευρωζώνης στην κρίση από το 2010.
   
Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανού αξιωματούχου στη συνάντησή του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε ειπώθηκε ότι ενώ το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για επιπλέον βοήθεια, είτε ως μέρος ενός προγράμματος γέφυρας ή ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος διάσωσης, θα απαιτήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, τα οποία η νέα κυβέρνηση απορρίπτεται. Οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση θα πρέπει να έχει τη γερμανική κοινοβουλευτική έγκριση.
Άλλωστε, σημειώνουν οι ανταποκριτές, όπως το διατύπωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, οι γεννεσιουργές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην Ελλάδα «βρίσκονται στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη και όχι στη Γερμανία»
   
      
ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
   
Σε άρθρο του Alen Mattich στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Why a Whole Set of Vested Interests Might Come to Greeces Rescue», επισημαίνεται ότι παρά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπαναχωρήσει στις προσπάθειές του για κούρεμα του χρέους. Σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να παίξει ένα πιο μακρόχρονο παιχνίδι.
   
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι χωρίς ισχυρά επιχειρήματα. Ούτε η ίδια, ούτε οι συνέταιροί της στην ευρωζώνη θέλουν να βγει η χώρα και να υποστεί τις άμεσες δραματικές συνέπειες μια εξόδου, όταν μάλιστα οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί μια ύφεση αντίστοιχη με τη Παγκόσμια οικονομική ύφεση του1929, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο και το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι άνεργο.
   
Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Dan Davies το χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και αυτό το ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι πότε και πως το χρέος αυτό θα ρυθμιστεί. 
   
Η πρόταση του συντάκτη είναι να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση ένα βήμα πίσω, από τις προεκλογικές της εξαγγελίες για κούρεμα του χρέους και να αντιπροτείνει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο μεταξύ, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει στους γερμανούς πολιτικούς να χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι αν και έχουν χάσει στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν έχουν ενδώσει στις απαιτήσεις για δημοσιονομική λιτότητα στην ευρωζώνης.
   
Αν όλες οι πλευρές «παίξουν» το πολιτικό παιχνίδι με τα καλύτερα πλεονεκτήματά τους, η ΕΚΤ θα έχει μια συμφωνία για την Ελλάδα και θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ με σφιχτό λουρί. Έτσι η Ελλάδα θα πετύχει τη μερική χαλάρωση των όρων του μνημονίου και η Γερμανία θα μπορεί να αισθάνεται ότι κέρδισε μια σημαντική αντιπαράθεση.
   
   
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
   
Σε άρθρο του Lorcan Roche Kelly για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Greece: Here’s What Happens Next», αναφέρεται στις προοπτικές που υπάρχουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μετά και τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥπΟικ κ Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του κ Σόιμπλε.
   
Αν συμφωνηθεί το πρόγραμμα γέφυρα, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η ΕΚΤ την θέση της για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων, θα δώσει όμως στους πολιτικούς χρόνο για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα.
   
Αν στο επερχόμενο Eurogroup συμφωνηθεί το πρόγραμμα γέφυρα, θα υπάρξουν μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Με τον Βαρουφάκη σήμερα να λέει ότι  δεν συμφώνησε ούτε στο να διαφωνεί με τον Σόιμπλε, ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας θα είναι μακρύς.
   
Τέλος, αν υπάρξει παντελής αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να υιοθετήσει την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χρεοκοπήσει λόγω της κατοχής και έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα.
   
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ
  
Από mignatiou