Ο Ραχοι μιλά για σαξες στορι |
Ο Pablo Iglesias, ο ηγέτης του ισπανικού κόμματος Podemos, δεσμεύτηκε να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και νικήσει στις εκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα του συμμάχου του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους νομπελίστες που λένε ότι η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει το χρέος της, ώστε...
να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία της, δήλωσε ο Iglesias. Αν και ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε κάποιον συγκεκριμένο, είναι γνωστό ότι οι βραβευμένοι οικονομολόγοι Joseph Stiglitz και Paul Krugman έχουν ταχθεί κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη.
“Πρέπει να γίνει μια μεγάλη αναδιάρθρωση,” είπε ο 36χρονος Iglesias σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο συλλαλητήριο στη Μαδρίτη το Σάββατο. Η συμφωνία «θα πρέπει να αρμόζει στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης”, πρόσθεσε.
Το Podemos έχει ενεργοποιηθεί από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπου Τσίπρας αμφισβητεί την επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περικοπές δαπανών που σε μια επταετή ύφεση αφάνισαν το 25 τοις εκατό της Ελληνικής οικονομίας. Ο Iglesias ταξίδεψε στην Αθήνα αυτό το μήνα για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy εμφανίστηκε στο πλευρό του ηττημένου, πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Αδέλφια Ελληνες εδώ είμαστε”, φώναξε στο πλήθος . “Σημειώστε τακ, τικ τακ, Mariano δεν θα βγάλεις πρωθυπουργία μέχρι το καλοκαίρι.”
Οι Podemos υπολογίζουν ότι 300.000 άνθρωποι ήταν στην εκδήλωση ενω η ισπανική αστυνομία κάνει λόγο για 100.000, σύμφωνα με την Europa Press.
Χρέος 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να φθάσει € 1.000 δισεκατομμύρια ($ 1140000000000), που ισοδυναμεί με σχεδόν το 100 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Καθώς η συγκέντρωση των podemos ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Rajoy ήταν στη Βαρκελώνη υποσχόμενος να μειώσει τους φόρους και δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη άνω του 2 τοις εκατό αυτό το έτος.
“Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά έχουμε βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και έχουμε γίνει ένα πρότυπο για την ανάκαμψη», είπε ο πρωθυπουργός. “Από παραπαίουσα οικονομία σήμερα να περπατούμε σταθερά.”
Οι Podemos είναι δημιούργημα της κρίσης ως κόμμα διαμαρτυρίας για τα χρόνια της λιτότητας, και μοιάζει με παρόμοια κινήματα στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Ενώ η οικονομία της Ισπανίας αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα επτά ετών, το ποσοστό της ανεργίας 24 τοις εκατό όμως πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να μην αισθάνονται τις επιπτώσεις της ανάκαμψης.
“Η αλλαγή έχει ήδη αρχίσει δήλωσε στη διαδήλωση ο Juan Carlos MONEDERO, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Podemos,
Indignados
Η πορεία ξεκίνησε έξω από την κεντρική τράπεζα και το αρχηγείο του στρατού στην πλατεία Cibeles στο κέντρο της πρωτεύουσας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τα κάτω στην Puerta del Sol, στην πλατεία που ξεκίνησαν οι αγανακτισμένοι το 2011, ένα φαινόμενο που έφερε την ιδέα για το Occupy Wall St στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι διαδηλωτές φορούσαν αυτοκόλλητα του κόμματος με το μωβ λογότυπο, μια αναφορά στην Δεύτερη Δημοκρατία της Ισπανίας που υπήρχε μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1936.
«Το καθεστώς των δύο κομμάτων είναι διεφθαρμένο”, δήλωσε ο Luis Martinez, ένας αθλητικός 45χρονος δημόσιος υπάλληλος με μωβ πουκάμισο από το Λεόν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το “Podemos φέρνει την αλλαγή που η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο.”
Το Podemos μεγάλωσε μέσα από το κίνημα αγανακτισμένων – πολλοί από τους ηγέτες του Κόμματος συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2011 – και κέρδισε πέντε έδρες στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο μόλις τέσσερις μήνες μετά τη σύστασή του.
Από τότε δημοτικότητα του κόμματος έχει σημειώσει άνοδο. Στις 10 Ιανουαρίου έρευνα που δημοσίευσε η El Pais έδειξε το κόμμα σε 28,2 τοις εκατό, με το Κόμμα του Rajoy στην τρίτη θέση με 19,2 τοις εκατό. Μια δημοσκόπηση της Sigma Dos δημοσιεύθηκε από τηλεοπτικό σταθμό Telecinco στις 20 Ιανουάριου έδειξε το ΡΡ προηγείται του Podemos κατά 3% τοις εκατό.
Πολιτική κριτική
Οι “Podemos έχουν γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στην ισπανική πολιτική και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη”, δήλωσε ο Tom Rogers, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics.
Στις ευρωπαϊκές εκλογές, το Podemos είχε προτείνει 35ωρο εργασίας, ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και μικρότερες ηλικίες συνταξιοδότησης. Το κόμμα έχει επίσης σχέδια να απαγορεύσει στις κερδοφόρες εταιρείες να απολύουν εργαζομένους, θέλουν να οριστεί ένας ανώτατος μισθός και να ελέγχει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας μέσω ΕΛΕ που θα εκτιμήσει ποιο μέρος είναι “παράνομο”.
Από τότε το κόμμα έχει ξεκινήσει μια επανεξέταση των πολιτικών του, καθώς προετοιμάζεται να φτιάξει 15 περιφερειακά ψηφοδέλτια πριν από τις γενικές εκλογές που προγραμματίζονται προς το τέλος του έτους.
«Διαφορετικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν πολύ λεπτομερείς προτάσεις και ο στόχος μας είναι να επιλέξουμε τα καλύτερα,” δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χόρχε Moruno, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.
“Το μανιφέστο μας είναι έργο σε εξέλιξη.”
μετάφραση: pap-net
(Bloomberg)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου