Σοκάρει κυριολεκτικά η αναφορά του υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times, εκτίμησε ότι εκτός Ελλάδας υπάρχει το ιλιγγιώδες ποσό των 120 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς όπου η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση, όμως έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για να πιάσει όχι τους πλούσιους, αλλά τους ανέντιμους πλούσιους, εν ολίγοις, τους «Έλληνες ολιγάρχες».
«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω», είναι τα λόγια...
«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω», είναι τα λόγια...
που χρησιμοποιεί ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, στη συνέντευξή του στους New York Times, προσδιορίζοντας το εκτιμώμενο ποσό που δεν έχει φορολογηθεί και βρίσκεται εκτός Ελλάδας, στο ύψος των 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Ο υπουργός που έχει μακρά εμπειρία από τη θητεία του στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης, έχοντας ασχοληθεί για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς. Πλέον, ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, όπου φέρεται να εντόπισε ανησυχητικά στοιχεία.
Σύμφωνα με παραδείγματα που αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, άνδρας, ο οποίος ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα στη φορολογική του δήλωση, είχε πάνω από 300.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Άλλος, ο οποίος δήλωνε στην εφορία ότι το ετήσιο εισόδημά του ήταν μόλις 15.000 ευρώ, είχε 1,5 εκατ. ευρώ σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο κ. Νικολούδης εκτιμά πως οι δύο προαναφερθέντες είχαν στερήσει φορολογικά έσοδα χιλιάδων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, την ώρα που άλλοι Έλληνες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα στην παρούσα φάση. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times, έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους με οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά, εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειές της στο θέμα της φορολογίας, η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του νομικού συστήματος θα μπορούσε να φέρει εμπόδια στη διαδικασία.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, θυμάται μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας η διεύθυνση βεβαίωσε πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ σε πλούσιο Έλληνα που φοροδιέφευγε. Το άτομο αυτό προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η υπόθεση τελικά «πέθανε», καθώς ο δημόσιος κατήγορος δεν εμφανίστηκε στη δίκη.
«Το άτομο ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να ανατρέψει την υπόθεση», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στους NY Times.
Από mignatiou
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου