Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η ILO «φρενάρει» τη Μέρκελ

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τονίζει ότι «αν η Ελλάδα
έβγαινε από το ευρώ, η γερμανική οικονομία θα έχανε
80.000-150.000 θέσεις απασχόλησης σε διάστημα δύο ετών
H γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει στους ψηφοφόρους της ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί τους κραδασμούς μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιμένει να τηρεί σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις. Ομως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) την... προσγείωσε χθες, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στη γερμανική οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά τις εξαγωγές, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την απασχόληση και την είσπραξη των απαιτήσεων.

«Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, η γερμανική οικονομία θα έχανε περίπου 80.000 - 150.000 θέσεις απασχόλησης σε διάστημα δύο ετών, απώλεια...
που θα ισοδυναμούσε με αύξηση του ποσοστού της ανεργίας κατά 0,2% έως 0,3%», τόνισε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξή του ο ειδικός σε θέματα αγοράς εργασίας της ILO Εκεχαρντ Ερνστ. Το Grexit, όπως είπε, θα προκαλούσε σημαντικές αβεβαιότητες και στη Γερμανία. Θα δυσκόλευε τη δυνατότητα των γερμανικών επιχειρήσεων να δανείζονται προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις τους. Επιπλέον, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να υπέφεραν από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν αρκετές από τις χώρες που είναι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο εισαγωγών από αυτήν. Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία εμφάνισε πέρσι εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ και ότι οι εξαγωγές της αποτελούν τον βασικό κινητήρα της οικονομίας της.

Ο Ερνστ επισήμανε ακόμη ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ η Γερμανία ως χώρα-δανειστής θα αντιμετωπίσει επιπλέον προβλήματα, αφού η αποπληρωμή των δανείων της προς την Ελλάδα θα καταστεί δυσκολότερη. Εχοντας ως νόμισμα τη δραχμή, η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των χρεών σε ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά παρατηρώντας ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο πληρωμών το ασθενές οικονομικά ελληνικό κράτος θα έφτανε γρήγορα στα όρια των αντοχών του.

Χάρτινος πύργος

Πάντως, η χθεσινή Liberation υπογραμμίζει σχετικά ότι η έκτακτη συνάντηση που οργάνωσε προχθές ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημαίνει ότι «κατανόησε πλήρως» τις δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη ότι «το ευρώ είναι εύθραυστο σαν χάρτινος πύργος και εάν αφαιρεθεί μια κάρτα θα σωριαστεί». Η γαλλική εφημερίδα εστιάζει και στην κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και στην εμπλοκή των γερμανικών εταιρειών σε δωροδοκίες και οικονομικά σκάνδαλα.

Κάνει αναφορά στην απόφαση της νέας προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για επανενεργοποίηση της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας ότι οι απαιτήσεις του ελληνικού κράτους θα μπορούσαν να υπολογιστούν στα 163 δισ., το μισό δηλαδή του δημόσιου χρέους.

Ερευνα για φοροδιαφυγή

Επισημαίνει ακόμη την έναρξη έρευνας για πιθανή φοροδιαφυγή των εταιρειών BMW και Mercedes και διεκδικήσεις ποσού που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Αναφέρεται επίσης στις αποκαλύψεις του νέου υφυπουργού Αμυνας Νίκου Τόσκα για μίζες 62 εκατ. ευρώ από δύο γερμανικές εταιρείες εξοπλιστικών προμηθειών προς Ελληνες ανώτατους υπαλλήλους, σκάνδαλο στο οποίο είχε αναφερθεί και η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ελληνικής καταγωγής συντάκτρια του άρθρου Μαρία Μαλαγαρδή υποστηρίζει ότι η κόντρα Ελλάδας-Γερμανίας δεν μοιάζει με μια παρτίδα πόκερ αλλά με τάβλι. «Παρά τις γερμανικές πιέσεις, με τα ζάρια που ρίχνει την τελευταία εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση κατορθώνει να κινεί τα πούλια της. (...)  Ο ανένδοτος υπουργός του Βερολίνου που δηλώνει ότι “οι Ελληνες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι της δυστυχίας τους” μοιάζει να μη γνωρίζει καλά ότι ο χρυσός κανόνας στο τάβλι είναι να προβλέπεις πάντα τις κινήσεις του αντιπάλου», σημειώνει.

 Μπάμπης Μιχάλης από efsyn