Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο… θρήνος του Πρετεντέρη για τη συμφωνία στο Eurogroup

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Και κάποιοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν… Στην εποχή μας, το διαδίκτυο και τα social media έχουν αφήσει πολύ πίσω τους τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Και όχι μόνο τις εφημερίδες, οι κυκλοφορίες των οποίων απλά… δεν υπάρχουν, αλλά ακόμη και την τηλεόραση.

Το Mega ήταν το μεγάλο τηλεοπτικό θύμα του Μνημονίου, πριν… πάρει σειρά ο ΑΝΤ1. Γι’ αυτό άλλωστε και το κανάλι των εκδοτών...
επιχείρησε τους προηγούμενους μήνες να κάνει βελτιώσεις και αλλαγές στη δομή και τη φιλοσοφία του.

Όπως όμως λέει και η κυρίαρχη θεωρία της πολιτικής επικοινωνίας, το μέσο είναι το μήνυμα. Στην περίπτωσή μας, οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές που σηκώνουν το βάρος της περιγραφής και ανάλυσης των εξελίξεων, είναι εκείνοι που ταυτίζονται με το κανάλι. Και εξελίσσονται σε “εικόνα” του.

Για την περίπτωση του Mega, το πιο εμβληματικό δημοσιογραφικό στέλεχός του, υπήρξε επί σειρά δεκαετιών ο Γιάννης Πρετεντέρης. Με καλλιέργεια γνώσεων και ισχυρή προσωπικότητα, κατάφερε να εδραιωθεί ως η πλέον σοβαρή φωνή ανάλυσης.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ο Γιάννης Πρετεντέρης κάπου… το έχασε. Και διολίσθησε σε ακραίες γραμμές, υπέρ του Μνημονίου, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, κατά του Γιώργου Παπανδρέου, κατά του… Κώστα Καραμανλή, με αποτέλεσμα να βρει απέναντί του το νέο ισχυρό ΜΜΕ (έστω κι αν είναι social media) το Twitter.

Στις εκλογές, η παρουσία του Γιάννη Πρετεντέρη και ο ρόλος του, περιορίστηκαν αισθητά. Απόψε ωστόσο, με τον σχολιασμό του δίπλα στην Όλγα Τρέμη, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο έμπειρος δημοσιογράφος και παρουσιαστής πήρε θέση… Κασσάνδρας, αμφισβητώντας τυχόν θετικά αποτελέσματα. Και έδειξε περίπου… να θρηνεί, όπως ανέφεραν πολλοί χρήστες του Twitter.

Μαζί του βέβαια, έχασε και το Mega.

Από ysterografa