Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Συνεδριάζει το Eurogroup – Χαμηλές προσδοκίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 5 το απόγευμα, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την Ελλάδα. Όλες οι πλευρές έχουν θέσει χαμηλά τον πήχη για την επίτευξη συμφωνίας απόψε, καθώς είναι κοινή παραδοχή ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Οι δανειστές αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

Το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του...
προέδρου της Κομισιόν όπου επιβεβαιώθηκε το βαρύ κλίμα, που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση διέψευσε τις διαρροές περί συζητήσεων για ισοδύναμα μέτρα ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων ήταν η καταγραφή των θέσεων και των συγκλίσεων/αποκλίσεων των δύο πλευρών και όχι η διαπραγμάτευση για ισοδύναμα μέτρα στο υπάρχον πρόγραμμα.

Πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ και αργότερα με Ντάσιλεμπλουμ και Μοσκοβισί σε μία προσπάθεια να λειανθεί το έδαφος πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας. Όπως είπε, «όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, τότε δεν έχω να σκεφτώ άλλες επιλογές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν τάχθηκε υπέρ της παράτασης του ήδη υπάρχοντος προγράμματος :«Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες το σενάριο να διενεργηθεί ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη παρασκευή, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

Από το Ποντίκι