Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Με καπέλο Σόιμπλε, πίσω στο μνημόνιο το Eurogroup, σταθερά "όχι" η Αθήνα

Δεν θα υπάρξει, όπως φαίνεται, συμφωνία στο σημερινό  Eurogroup, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν...
χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Η επιμονή αυτή εκδηλώθηκε με σχέδιο απόφασης στη γραμμή Σόιμπλε, δηλαδή με αυστηρή προσήλωση στις επιταγές του Μνημονίου, παρά τα όσα είχαν συζητήσει ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις Ευρωπαίων υπουργών και επιφανών οικονομολόγων ότι χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι δύο τους κατά την είσοδο στο χώρο του Συμβουλίου δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν τα δημοσιεύματα που επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι «κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα».

«Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων» αναφέρουν  οι κυβερνητικές πηγές.

Με αρνητική προδιάθεση εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, όπου μίλησε με προσβλητικό τρόπο για την Ελλάδα ("λυπάμαι τους Έλληνες ... ψήφισαν μια κυβέρνηση με ανεύθυνη συμπεριφορά", ο Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου".

Στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος επέμεινε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

"Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος" δήλωσε ο Μ. Σαπέν, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η παράταση του προγράμματος δίνει ασφάλεια και τον απαραίτητο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι' αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Σέλινγκ.

Από avgi