Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί & Λαγκάρντ μετά το Eurogroup της 20/02/2015

Ντάισελμπλουμ: Ένα πρώτο βήμα επανοικοδόμησης εμπιστοσύνης
«Υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου για την διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι απόψε έγινε το πρώτο βήμα στην εποικοδόμηση, διευκρινίζοντας ότι «η δουλειά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έφερε καρπούς».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι το πρόγραμμα προβλέπει παράταση 4 μηνών...
και όχι 6 μηνών όπως αρχικά επιθυμούσε η Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει ευελιξία.

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της Ελλάδας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες. Επιπρόσθετα θα πρέπει να διασφαλίσουν τα πλεονάσματα και όλες οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το χρέος.  

Τέλος ο επικεφαλης του Eurogroup, υπογράμμισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένας κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουν να εφαρμόσουν.  Με την σειρά τους οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το αν μπορούν αυτά τα μέτρα να αποτελέσουν μια επαρκή αφετηρία που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχή αναθεώρηση.

«Εάν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε Δευτέρα ή Τρίτη πρωί θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εθνικές διαβουλεύσεις», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και επισήμανε ότι πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απριλίου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Από enikos

Ντάισελμπλουμ: Γι' αυτό δώσαμε στην Ελλάδα τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση
"Κάναμε πρώτα βήματα σήμερα. Το τετράμηνο τέθηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα. Ταυτόχρονα ενώ κάνουμε αυτή την επανεκκίνηση θα πρέπει να δουλέψουμε και προς την ολοκλήρηση της αξιολόγησης και να δουλεύουμε και για τις μελλοντικές διευθετήσεις" είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της Realnews, Θάνου Αθανασίου, γιατί η παράταση είναι τετράμηνη και όχι εξάμηνη.

"Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και θα πρέπει να δουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις , γι αυτό το τετράμηνο είναι ένα λογικό χρονικό πλαίσιο για να αξιολογήσει κανείς ποιες θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις" πρόσθεσε.

Επίσης, ο επικεφαλής του Εurogroup, ερωτηθείς γιατί είπε ότι πρέπει να οικοδομηθεί η εμποστοσύνη, απάντησε:

"Καμιά φορά όταν έχουν γίνει έντονες συζητήσεις και στα ΜΜΕ σχετικά με τη σκοπιμότητα ή μη προηγούμενων προγραμμάτων πρέπει να γίνει επανεκκίνηση. Χρειαζεται λοιπόν μια σταθεροποίηση της καταστασης στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη και προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική".

Από enikos

Ρέγκλινγκ: Θα ήταν κρίμα αν πήγαιναν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού

«Θα ήταν κρίμα αν πήγαιναν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: «Είμαι ευτυχής για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς όλους τους δανειστές».

Από enikos


Μοσκοβισί: Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης - ΒΙΝΤΕΟ

"Η πεποίθηση της Επιτροπής ήταν ανέκαθεν ότι έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έτσι ώστε να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα και επίσης για την Ευρωζώνη" δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

"Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά όλης της Ευρωζώνης και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη" τόνισε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία "ισοσκελισμένη συμφωνία η οποία επιτρέπει ταυτόχρονα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα κομμάτι αλλαγών οι οποίες είναι απαραίτητες, από την άλλη πλευρά διασφαλίζει ότι θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας".

"Απόψε το βράδυ έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι ακλόνητη" δήλωσε επίσης ο Πιερ Μοσκοβισί.

"Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα την Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη. Οι ελληνικές προτάσεις είναι μία καλή βάση για να φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και εως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε αποφασίσει για την παράταση του προγράμματος», πρόσθεσε.

Από enikos

Λαγκάρντ: Το ταλέντο του Ντάισελμπλουμ στη σύνταξη του κειμένου

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Eurogroup η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Έχετε μπροστά σας ένα πλούσιο έγγραφο. Το περιεχόμενό του το οφείλουμε στο ταλέντο του Γερούν Ντάισελμπλουμ που είχε το χάρισμα να το συντάξει», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους και τους παρότρυνε να το διαβάσουν «λέξη προς λέξη γιατί είναι πολλά που έχουν σημασία».

«Από την πλευρά του ΔΝΤ, το βλέπουμε ως μία σειρά από στάδια και προθεσμίες κατά τις οποίες πρέπει να επιτευχθεί κάποιο έργο», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Πριν τη λήξη του προγράμματος, την επόμενη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα μας καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και οι εκπρόσωποι μας και της ΕΚΤ θα βγάλουν ένα συμπέρασμα, κατά πόσο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι επαρκές, ώστε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Επίσης επεσήμανε ότι «στα τέλη Απριλίου οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στον τελικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και να ξεκινήσει η αξιολόγηση».

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο τι συμβαίνει από δημοσιονομική σκοπιά».

Από enikos