Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

«Die Zeit»: «Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση»

«Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση», έχει τίτλο άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» και στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι Έλληνες μπορούν και πάλι να επεξεργάζονται οι ίδιοι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών τους».

Η χώρα «δεν σώθηκε, αλλά ανακτά ένα κομμάτι της ακεραιότητάς της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα...
είναι προ πάντων δικό της.

«Η πιο σημαντική επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα: δεν θα υπάρξουν νέα δραστικά μέτρα λιτότητας» τονίζει ο συντάκτης, αλλά διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα σπαταλήσει χρήματα σε κοινωνικά προγράμματα. Αντιθέτως, εξηγεί, το νέο σχέδιο είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς προβλέπει μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολογίας και της Δικαιοσύνης.

«Η νέα κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει ειδικά τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Σε αυτό όλοι οι προκάτοχοί του έχουν (εσκεμμένα) αποτύχει» προσθέτει ο αρθρογράφος και συνεχίζει αναφέροντας ότι μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός υφίστατο μέτρα τα οποία υπαγορεύονταν από τους πιστωτές.

 «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε τώρα να διώξει την τρόικα από τη χώρα, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Αλλά πέτυχε έναν καλό συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υπαγορεύονται από το εξωτερικό, αλλά θα τις επεξεργάζονται από κοινού οι πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε αυτή την κρίση τίθενται τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο αρθρογράφος καταλήγει επισημαίνοντας ότι πριν από τις ελληνικές εκλογές πολλοί στην Ευρώπη εξέφραζαν φόβο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στο χάος εάν εκλεγόταν αριστερή κυβέρνηση, αλλά τώρα φαίνεται ότι «ο Τσίπρας μαζί με τις άλλες ευρωχώρες μπορούν να επεξεργαστούν ένα σκεπτικό με το οποίο η χώρα του μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση». Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο, αυτό του ελληνικού χρέους, παραμένει, τονίζει και υπενθυμίζει ότι οι εταίροι αποκλείουν ενδεχόμενο «κουρέματος».

Από το Ποντίκι