Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Deutche Welle: «Το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά»

Λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της Τετάρτης, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Καμία πλευρά δεν έχει ωστόσο συμφέρον από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι προκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος που εκπνέει τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατή η έγκριση...
της παράτασης από τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες διαπραγματεύσεις καθώς, όπως γράφει, η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους όρους του προγράμματος.

Η θέση της Γερμανίας εν όψει του Eurogroup είναι σαφής εδώ και καιρό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο ζητά από την Ελλάδα την τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή προώθηση μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των ελέγχων από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σέλινγκ: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα
Με πανομοιότητες θέσεις θα προσέλθει στο Eurogroup η Αυστρία. Σε συνέντευξη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ τονίζει ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά» και πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Και τότε οι εταίροι προτίθενται να κάνουν διάλογο και να βοηθήσουν».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απέρριψε τη μετεκλογικά «αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και επαναδιαπραγμάτευση των όρων», υπογραμμίζοντας ότι «η ακύρωση μέτρων, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και κατά συνέπεια η απώλεια σημαντικών εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο πλήττουν το κλίμα εμπιστοσύνης και πρέπει να αποσυρθούν». Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ πρότεινε «μια μεταβατική λύση στη μορφή πίστωσης χρόνου στην Ελλάδα έτσι ώστε να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε, τέλος, ότι θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Έλληνα ομολόγου του στο Eurogroup.

Σουλτς:«Ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να αποβάλει τον προεκλογικό του ρόλο»

Στο προοίμιο του κρίσιμου Eurogroup και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και o πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου, απευθύνει έκκληση στην Αθήνα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα τη στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες, θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «είναι λογικός άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του, και να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρει ότι κατανοεί τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. «Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί», λέει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής», τονίζει ο Γερμανός πολιτικός και καλεί για ακόμη μία φορά την Ελλάδα να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Στο εγχείρημα αυτό η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη «ολόκληρης της Ευρώπης», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

♦ Με πληροφορίες από Deutche Welle
Από efsyn