Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

CSM: Το Μνημόνιο προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση

Στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αναφέρεται ανταπόκριση του Nick Squires από την Αθήνα στην CHRISTIAN SCIENCE MONITOR με τίτλο «In one Athens suburb, austerity rips a hole in safety net» παραθέτοντας μαρτυρίες ατόμων που εργάζονται στη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί της οργάνωσης, μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και ύφεσης παρατηρείται μια δραματική επιδείνωση στον τομέα της υγείας και αύξηση του υποσιτισμού. «Πριν το ξέσπασμα της κρίσης δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα» επισημαίνει...
ο παιδίατρος, Γιώργος Τομαράς, που εργάζεται σε κλινική του Περάματος.

Ο τομέας της υγείας ήταν ένας από αυτούς που επλήγη περισσότερο λόγω των περικοπών που επέβαλλε τα τελευταία χρόνια η Τρόικα. Σκοπός των περικοπών ήταν να περιορισθούν οι υπερβολικές δαπάνες και η διαφθορά σε μια χώρα όπου πολλοί γιατροί ζητούν χρήματα κάτω από το τραπέζι για να εξετάσουν κάποιον ασθενή ή για να τον χειρουργήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι δαπάνες στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25% από το 2009 έως το 2012 και δεν έχουν βελτιωθεί έκτοτε. Ταυτόχρονα έχει περικοπεί η ιατρική φροντίδα όπως οι δυνατότητες των Ελλήνων να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Σύμφωνα με το ελληνικό σύστημα υγείας οι πολίτες υποχρεούνται να καταβάλουν εισφορές σε ένα κρατικό σύστημα ασφάλειας για να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα. Εάν χάσουν τη δουλειά τους δεν μπορούν πλέον να συνεισφέρουν, αλλά ούτε και να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια. Σύμφωνα με αξιωματούχους το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει πλέον ασφάλεια υγείας.

Οι Γιατροί του Κόσμου αναπληρώνουν ως ένα βαθμό το κενό που δημιουργείται, καθώς όπως επισημαίνουν κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που προστρέχουν σε αυτούς.

Η κλινική του περάματος προβαίνει και σε εμβολιασμούς καθώς όπως επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα δεν εμβολιάζονται πλέον για θανατηφόρες ασθένειες όπως την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την φυματίωση, την μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα, δημιουργώντας μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στον τομέα της υγείας.

Από mignatiou