Mε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής, η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα όσο και σε ορίζοντα τετραετίας.
Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής...
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα όσο και σε ορίζοντα τετραετίας.
Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής...
που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει «πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης». Έκανε λόγο για μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας, ωστόσο υπογράμμισε πως «έχουμε πασίδηλα το δίκιο με το μέρος μας».
Η οριστική λύση θα βρεθεί μέσα από συναινέσεις και διαπραγματεύσεις, σημείωσε, προσθέτοντας πως «επιθυμούμε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ευρώπη». Όπως είπε, επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό ένα πρόβλημα λιτότητας που «με μαθητικό τρόπο» οδηγούσε σε μεγάλη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. «Όσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λιτότητα τότε το πρόβλημα θα συνεχίζεται».
Επίσης ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να συγκρουστεί με «τις παθογένειες» στο εσωτερικό, ωστόσο σημείωσε πως η πορεία της ανασυγκρότησης θα είναι μακρόχρονη.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη σημασία του λαϊκού παράγοντα, καθώς σημείωσε πως «θα κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού μας».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη». Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις, ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Αντιμετώπιση των μνημονιακών πληγών
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του Μνημονίου, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έκανε λόγο για παροχή δωρέαν σίτιτης, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονικακής βαρβαρότητας.
Συμπλήρωσε πως θα προχωρήσει άμεσα σε «αποκατάσταση των απολυμένων», αναφερόμενος στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημιών.
Περιορισμός προνομίων
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περιορισμό των προνομίων υπουργών και βουλευτών. «Ήρθαμε για να καταργήσουμε τα προνόμια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποπομπή συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, για κατάργηση προκλητικών δαπανών, για μείωση του στόλου των αυτοκινήτων στα υπουργεία και για πώληση του ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών. Επίσης, ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξεταστεί το θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων.
Εξάλλου, έκανε λόγο για περιορισμό του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου κατά 30% και της ασφάλειάς του κατά 40%.
Απλοποίηση δημόσιας διοίκησης
Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων αναφορικά με το πειθαρχικό δίκιο για τους δημόσιους υπαλλήλους.
«Κόβουμε τον γόρδιο δεσμό κομμάτων και δημοσίων υπηρεσιών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.
Εξάλλου, έκανε λόγο για στήριξη της αυτοδιοίκησης με νέο θεσμικό πλαίσιο και για ευρεία διαβούλευση για το σχέδιο «Καλλικράτης».
Μέτρα κατά διαφθοράς
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Όπως είπε, μεταξύ άλλων:
♦ Κινητοποιείται άμεσα το ΣΔΟΕ για τις λίστες των μεγαλοκατατεθών, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ.
♦ Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου τελωνείων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καπνού και πετρελαίου.
♦ Προχωράει το σώμα ελέγχου για τις δημόσιες συμβάσεις και τους προμηθευτές του δημοσίου
♦ Μπαίνει τέλος στα θαλασσοδάνεια.
Εξεταστική για το Μνημόνιο
«Η κυβέρνηση εγγυάται πως σε αυτόν το τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν δίνουμε συγχωχάρτι σε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Καταργούμε τις αντισυνταγματικές διατάξεις για ασυλία στα δσ ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ ΤτΕ. Όλοι είναι ίσοι ενάντια στους νόμους», υπογράμμισε επίσης ο κ. Σαμαράς.
Επίσης σημείωσε πως «προχωρούμε άμεσα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε ως εδώ», εννοώντας το Μνημόνιο.
Συμπλήρωσε πως «σπάμε το τρίγωνο» τραπεζών, μιντιακού συστήματος και πολιτικού κατεστημένου. «Επανασυστήνουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως μπαίνει τέλος στα «χαριστικά δάνεια», ενώ θα υπάρξουν διαγωνισμοί για αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός είπε πως «επαναφέρουμε τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς και αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών».
Δεσμεύτηκε επίσης για την άμεση ψήφιση του νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
Φορολογικό σύστημα και ΕΝΦΙΑ
Ο πρωθυπουργός είπε πως θα προχωρήσει σε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, μίλησε για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, για περιουσιολόγιο, καθώς και για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Συμπλήρωσε πως θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ αναφέρθηκε και στις 100 δόσεις εξόφλησης των οφειλών
Για τον τομέα της εργασίας είπε πως η κυβέρνησή του δεσμεύεται να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε θεσμικό πλαίσιο για ομαδικές απολύσεις, σε απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων («ίσος μισθός για ίση εργασία», τόνισε), σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (θα γίνει σταδιακά ως το 2016) και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Γεμάτα τα θεωρεία, παρών και ο Κων. Μητσοτάκης
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Τα θεωρεία της Βουλής ήταν κατάμεστα από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς. Μάλιστα, στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, πήγε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, η συζήτηση διακόπηκε και -όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής- θα για να συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με την διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.