Την απάντηση στο ερώτημα: «που θα βρείτε τα λεφτά» το οποίο μονότονα έθεταν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα στην καταπολέμηση υποθέσεων διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, την οποία απέφυγαν να χτυπήσουν οι...
προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι συγκλονιστικά.
Ο Π. Νικολούδης αναφέρθηκε στη θητεία του στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, κραυγαλέας φοροδιαφυγής για τις οποίες όμως δεν έγινε ποτέ τίποτα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στα τέλη του 2012, ο ίδιος ως πρόεδρος και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από όλες τις τράπεζες καταλόγους με τους καταθέτες που έχουν κινήσει ποσά μεγαλύτερα από 200.000 ευρώ.
Ζήτησαν ακόμη λίστες με όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό αλλά και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που ασφαλιζόμενος δήλωνε εισόδημα 25.000 ευρώ και είχε ασφαλιστικό συμβόλαιο ύψους 17.000!
Ελέγχθηκαν ακόμη και οι φορολογικές δηλώσεις από το 2000 και μετά. Τι απέδειξε ο έλεγχος; 3500 περιπτώσεις δυσαναλογίας μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εσόδων, «κραυγαλέα φοροδιαφυγή» όπως είπε ο Π. Νικολούδης, ύψους 7 δις ευρώ, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 2 δις ευρώ! «Και όμως αυτούς τους φακέλους» είπε ο Παναγιώτης Νικολούδης, «δεν είχαμε τι να τους κάνουμε. Δεν μπορούσαμε να εισπράξουμε αυτόν τον πακτωλό χρημάτων, ούτε από το ΣΔΟΕ ούτε από τις εφορίες».
Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι, όπως σημείωσε ο Π. Νικολούδης, η διαλεύκανση αυτών των 3.500 υποθέσεων και παράλληλα η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την δυνατότητα να βεβαιώνει φόρους και να μην περιορίζεται στην αποστολή φύλλων ελέγχου στις εφορίες. Επίσης προανήγγειλε πως θα μπει τέλος στις συμβάσεις με «κάλπικα χαρτιά» αλλά και στις επιχορηγήσεις από την Ε.Ε ή από το δημόσιο, χωρίς έλεγχο.
Όπως τόνισε το ελληνικό κράτος από το 1974 και μετά δεν κατάφερε να αποκτήσει στοιχειώδη φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αποδίδοντας ευθύνες και αφήνοντας αιχμές σε βάρος όλων όσοι διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και αναρωτήθηκε: «Ποιός μηχανισμός; …δεν υπήρχε τίποτα. Πήγαινε ο φορολογούμενος στον έφορο και ποτέ ο έφορος στον φορολογούμενο».
Τόνισε δε πως κράτος που δεν μπορεί να εισπράξει νόμιμους φόρους «δεν είναι κράτος».
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι το από το λαθρεμπόριο καπνού το δημόσιο χάνει έσοδα 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Από hitandrun
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου