Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας προς ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Σχέδιο να οδηγηθεί η κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση»

«Θα διαψευστούν όσοι νομίζουν ότι θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας» - «To κόμμα να κρίνει, να αντιπολιτεύεται, με σοβαρότητα, ευθύνη, και παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους» - Συνεχίζεται η συζήτηση για τη συμφωνία με τους εταίρους - Εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας το βράδυ της Κυριακής 
Στο εσωκομματικό ακροατήριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η συζήτηση για τις εξελίξεις που δρομολογεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι ελπίζουν πως θα δραπετεύσουμε από τις δυσκολίες και τις δεσμεύσεις μας, θα διαψευστούν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε πως μπορεί να είμαστε το νέο, αλλά δεν είμαστε χθεσινοί, ενώ επέστησε την προσοχή...
στην επίδραση που έχουν όσα λέγονται, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια νέα ευθύνη.

«Κάθε απόφασή μας, κάθε διαπίστωση στα ντοκουμέντα μας, κάθε τακτική μας κίνηση, κάθε δημόσια τοποθέτησή μας, έχει επίδραση όχι μόνο στο σήμερα και στο αύριο της Αριστεράς, ή των κινημάτων προόδου, αλλά στο σήμερα και στο αύριο της Ελλάδας και του λαού της. Πρόκειται για μια νέα ευθύνη. Σε μια εντελώς νέα κατάσταση. Και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να κρατήσουμε στους ώμους μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει μια «αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας». 
   
«Αυτό είναι εκατό φορές πιο απαραίτητο σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικά πρωτοφανή πρόκληση: Να προωθήσει την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, από θέσεις όχι διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης, αλλά από θέση κυβερνητικής ευθύνης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 
   
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μέσα στον τελευταίο μήνα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, πολλά άλλαξαν από εκείνα που για χρόνια θεωρούνταν αναλοίωτα και αμετακίνητα.
   
«Είπαμε όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα 'όχι' μέσα σε λίγες ημέρες παρά τις πιέσεις που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρτηες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού» φέρνοντας τη χώρα μπροστά σε νέες δυνατότητες, όπως είπε.
   
«Η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι πλέον μόνο επιθυμία και λαχτάρα», είπε και επανέλαβε ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά μας, η μάχη θα δίνεται μέρα με τη μέρα, όπως είχε αναφέρει και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη.
   
«Η τρόικα τελείωσε, τα μνημόνια είναι παρελθόν»
   
Αναφορικά με την κριτική που δεχεται ότι η τρόικα «βαφτίστηκε» θεσμοί ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά. Και τον τελείωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση. Είναι επίσης σαφές: Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια. 
   
» Αλλά και ουσιαστικά, με την έννοια ότι τα παράλογα μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύον πια τη νέα συμφωνία μας». 
   
«Πώς πήγαμε στη διαπραγμάτευση»
   
Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερή παρένθεση».
   
Πρόσθεσε πως προεκλογικά είχε προβλεφθεί αυτή η κατάσταση, αυτό όμως δεν μείωσε τις δυσκολίες, καθώς μετά τις εκλογές δεν υπήρξε καθόλου χρόνος προετοιμασίας. «Δεν είχαμε αντικειμενικά κανένα άλλο όπλο, παρά μόνο την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε εκλογικά».
   
Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση ελίχθηκε ανάμεσα σε διαφοροποιημένα συμφέρονται και στρατηγικές προς όφελος των ελληνικών θέσεων, αν και βρέθηκε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού.
Για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι «τελικά επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός που εξασφάλισε σε μας και στη χώρα την ανάσα που χρειαζόμασταν, ενώ ταυτόχρονα αποφύγαμε τα χειρότερα που μας ετοίμαζαν και τα οποία θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».
   
«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Αυτό ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Η πρώτη δύσκολη μάχη σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο» σημείωσε ο κ Τσίπρας. 
   
«Τι πετύχαμε»
      
Εξηγώντας τη συμφωνία με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας είπε: «Πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά. Οι απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη βγήκαν από το τραπέζι. Πετύχαμε το τέλος της τρόικας. Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, που είναι το άλλο όνομα και η βάση της λιτότητας. Και φυσικά τις ανοιχτές τράπεζες και την ασφάλεια γενικώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
 
Για την κριτική ότι θα έρθει τον Ιούνιο τρίτο μνημόνιο είπε ότι αυτοί που το υποστηρίζουν θα διαψευστούν. «Τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου» είπε. 
   
Ακολούθως αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την ΕΡΤ.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην κατάθεση πρότασης για εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.

Προειδοποιήσεις προς το εσωτερικό
 
«Το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οφείλει να σταθεί κοντά στην κυβέρνηση και να τη στηρίξει μαχητικά, αλλά και κριτικά. 
   
Το κόμμα πρέπει «να κρίνει, να αντιπολιτεύεται, ας μου επιτραπεί η έκφραση, την κυβέρνηση, με σοβαρότητα, ευθύνη, και παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Να μεταφέρει βεβαίως τις θέσεις της κυβέρνησης στο λαό. Αλλά, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μεταφέρει τις θέσεις του λαού στην κυβέρνηση. Γι' αυτό, στη νέα περίοδο, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μαζικός και πιο πειθαρχημένος» κατέληξε.
  

Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε τόνους ανάλογους με εκείνους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πιθανώς να διανθιστεί από εντονότερες φωνές αμφισβήτησης δεδομένου ότι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του κόμματος.

Πάντως, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι και η εκλογή νέου γραμματέα της ΚΕ (σύμφωνα με πληροφορίες τον Δ. Βίτσα αναμένεται να διαδεχθεί ο Τ. Κορωνάκης), καθώς και νέα Πολιτική Γραμματεία, αποτελούμενη μόλις από 11 μέλη.

Οπως εκτιμούν πολλά κομματικά στελέχη και βουλευτές, είναι εξαιρετικά πιθανό, εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρηθεί μία υποβάθμιση του ρόλου των κομματικών οργάνων, δια της αποσύνδεσής τους από την κυβέρνηση.

Σώκου Νένα από tovima βίντεο newsbomb