Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Θρίλερ μετά το «όχι» Σόιμπλε - Η επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και οι ιταλογαλλικές φωνές στήριξης

Έντονες και καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες οι οποίες αποκαλύπτουν έναν διπλωματικό πυρετό προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια συμφωνία της Ευρώπης με την Ελλάδα.

Κρύο - ζέστη από Γερμανία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Γερμανίας η οποία είτε αντανακλά την διαπραγματευτική της τακτική είτε προδίδει εσωτερικά πολιτικά ρήγματα ή και τα δύο. Μετά την απορριπτική και...
σκληρή κατά της Ελλάδας εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο EuroWorking Group, ακολούθησε 50λεπτη επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ, για την οποία συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι εκτυλίχθηκε σε καλό κλίμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καγκελάριος εμφανίστηκε πιο διαλλακτική σε σχέση με τον υπουργό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο μεταξύ δύο ακόμη γερμανικές παρεμβάσεις κινούνται σε θετικό μήκος κύματος σε σύγκριση με τον Σόιμπλε ο οποίος απέρριψε το ελληνικό αίτημα: ο αντικακαγκελάριος και αρχηγός του σοσιλαδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν πρέπει να ειπωθεί εκ των προτέρων ένα ναι ή ένα όχι στην Ελλάδα τόσο νωρίς και πως "δεν πρέπει να κελίσουμε την πόρτα στην Ελλάδα". Αντιστοίχως γερμανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται με δηλώσεις του στο Bloomberg αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συμφωνία καθώς όπως ανέφερε το Βερολίνο θεωρεί το ελληνικό αίτημα ως μια βάση διαπραγματεύσεων και δεν θεωρεί πως η Αθήνα πρέπει απαραίτητα να καταθέσει ένα νέο draft στο αυριανό Eurogroup.

«Παράθυρο» από Κομισιόν, Γαλλία, Ιταλία

Θετικά μηνύματα κατέφτασαν και από Ιταλία και Γαλλία.Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν δήλωσε στην L’ Espresso «Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο, αναφέρθηκε σστις κινήσεις και δηλώσεις του έλληνα προωθυπουργού λέγοντας πως συνιστούν «ενθαρρυντική ένδειξη ότι μια λύση στο θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα». Και πρόσθεσε: «Η Γαλλία ενεργεί και θα ενεργεί μέχρι τέλους ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της εντός της Ευρώπης και της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Βαλς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. Ο Βαλς είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού και πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι μια καλή βάση διαπραγματεύσεων για το Eurogroup.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές από την ιταλική κυβέρνηση, ο Τσίπρας είχε το απόγευμα της Πέμπτης συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπενθυμίζεται είδε ως θετικό σημάδι το ελληνικό αίτημα και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν "κατά την εκτίμησή του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη".
Μαρία Μητσοπούλου από το Ποντίκι