Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ζήτω ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, κάτω η τρόικα!».

Απειλούν οι Γερμαναράδες

Απαράδεκτη ήταν η  πολιτική συμπεριφορά του Μάρτιν Σουλτς, του Γερμανού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Θρασύτατος ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, νόμισε ότι είναι κατοχικός διοικητής της Ελλάδας και άρχισε να υπαγορεύει... όρους! Και τι δεν είπε αυτός ο τύπος, αποδεικνύοντας ότι οι σοσιαλδημοκράτες και οι υπόλοιποι κεντροαριστεροί είναι οι πιο ορκισμένοι εχθροί της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς...
επειδή φοβούνται μην καταντήσουν σαν το ΠΑΣΟΚ!

Επειδή όλα τα σοσιαλιστικά και κεντροαριστερά κόμματα είναι τυφλά όργανα του Βερολίνου και της πολιτικής του, βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε, πέφτοντας από το 44% του 2009 στο... 4% της 25ης Ιανουάριου, ανησυχούν μήπως η προσκόλλησή τους στα γερμανικά Μνημόνια τους επιφυλάσσει την ίδια μοίρα στο άμεσο μέλλον!
Γερμανός είναι όμως ο Σουλτς, οπότε δεν διακατέχεται από τέτοιο φόβο, όσο κι αν το κόμμα του, το SPD, έχει βουλιάξει γύρω στο 20%.

«Οι εκλογές τελείωσαν. Συγχαίρω τον ΣΥΡΙΖΑ για την εντυπωσιακή νίκη του, αλλά τώρα η ρητορική πρέπει να αντικατασταθεί από ρεαλιστικές λύσεις, αποδεκτές κι από τις δύο πλευρές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σουλτς στην Καθημερινή. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα πρέπει να κάνει κωλοτούμπα πολιτική και να γίνει τυφλό όργανο της κυβέρνησης Μέρκελ!
Σουλτς: «Όχι στον Κομμένο»!

Με απύθμενο θράσος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν έκανε δηλώσεις στο πλευρό του τελευταίου απέρριψε την κυβέρνηση Τσίπρα - Κομμένου και είπε δημόσια ότι αυτός προτιμάει κυβέρνηση Τσίπρα - Θεοδωράκη!

«Δεν θα σας το κρύψω ότι είπα στον Αλέξη Τσίπρα πως θα ήταν προτιμότερη μια συμμαχία με το Ποτάμι παρά με τους ΑΝΕΛ», δήλωσε προκλητικά. «Αλλωστε, η αντιπολίτευση του σήμερα πιστεύω πως είναι η κυβέρνηση του μέλλοντος», πρόσθεσε, θέλοντας να καταστήσει σαφέστατο στους Έλληνες υποτελείς του Ράιχ  ποιο κόμμα έχει επιλέξει το Βερολίνο ως φορέα της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα!

Τώρα, βέβαια, πώς ένα κόμμα που πήρε μόνο 6,05% στις βουλευτικές εκλογές θα γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα;... Αυτό αφήνει παγερά αδιάφορους τους Γερμαναράδες, οι οποίοι πιθανόν νομίζουν ότι από τη στιγμή που αυτοί διάλεξαν το Ποτάμι όλοι οι Έλληνες θα τρέξουν να το ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές! Γερμανοί αφέντες είναι αυτοί. Δεν θα συμμορφωθούν με την επιθυμία τους οι Έλληνες δούλοι; «Θα είμαι στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως του είπα. Θα είμαι βοηθός σε ό,τι χρειαστεί το Ποτάμι», υπογράμμισε ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Αφρούς έβγαζε ο Σουλτς εναντίον του Τσίπρα που έκανε κυβέρνηση με τον Πάνο Κομμένο. «Τόνισα ότι βρίσκω αυτό τον συνασπισμό πολύ περίεργο. Ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει στους  πολίτες ένα αριστερό πρόγραμμα, με ένα υπερεθνικιστικό κόμμα στην άλλη πλευρά, τον κ. Κομμένο και τις περίεργες απόψεις του. Και είναι υπουργός Άμυνας! Πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Σουλτς σε συνέντευξή του στα Νέα.
Ολλανδός... «καρπαζοεισπράκτορας»

Αιχμή του δόρατος της γερμανικής μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα αποδείχτηκε ο Γερμανός πρόεδρος της Ευρωβουλής. «Του είπα ξεκάθαρα του Αλέξη Τσίπρα: αν θέλεις αυτή την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD. «Αν πιστεύει ότι... οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του, αυτό δεν θα γίνει», πρόσθεσε, υπονοώντας οικονομικό εκβιασμό εκ μέρους της Γερμανίας, μέσω ΕΕ και ΕΚΤ, προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πέμπτη ήταν εδώ ο Γερμανός, την Παρασκευή μας έστειλε το τσιράκι του Βερολίνου, τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Αξέχαστη θα του μείνει αυτού η επίσκεψή του στην Αθήνα! Δυσάρεστα αξέχαστη. Πολιτικός... «καρπαζοεισπράκτορας» κατάντησε ο απεχθής Ολλανδός  λόγω των «όχι» που εισέπραττε ό,τι κι αν ζητούσε!

«Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;» -δηλαδή των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν υπογράψει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος-ρώτησε ο Ολλανδός τον πρωθυπουργό, Αλέ-ξη Τσίπρα.  «Tο πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω», του απάντησε ο πρωθυπουργός και τον ξαπόστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος... ενταφίασε την τρόικα!
«Η απόρριψη από την Αθήνα ήταν ξεκάθαρη: καμιά συνεργασία με την τρόικα που επιβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το BBC.
Τρόικα εν τάφω

Δεν είπε και τίποτα επαναστατικό ο Βαρουφάκης. Απλώς αρνήθηκε -και σωστά- μια ολόκληρη κυβέρνηση και, μάλιστα, νεοεκλεγμένη να στέκει σούζα μπροστά σε κάτι υπαλληλίσκους, όπως έκαναν οι υπουργοί του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους καθιερωμένους θεσμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τους οποίους θεωρούμε εταίρους», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, και την τρόικα. «Τους διαχωρίζουμε από μια επιτροπή, η οποία είναι εντεταλμένη από ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει. Μέγιστη συνεργασιμότητα  με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, αλλά με μια επιτροπή με λογική αντιευρωπαϊκή, με μια επιτροπή σαθρά δομημένη, όπως έχει πει το Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχουμε λόγο να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Με άλλα λόγια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε απλώς «Ζήτω ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, κάτω η τρόικα!». Αλλά ούτε αυτό ήθελαν να ακούσουν οι Γερμανοί και ο Ολλανδός απεσταλμένος τους, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ντάισελμπλουμ.
Ομπάμα: «Δεν στύβεις χώρες»

Εντυπωσιακή είναι η στήριξη που παρέσχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στον Αλέξη Τσίπρα, με τα όσα είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ώστε να τα ακούσει όλος ο κόσμος. Τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Ελλάδα:

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση... Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά αλλαγών. Είναι πολύ δύσκολο όμως να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα», επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο Μπαράκ Ομπάμα.
Προειδοποίηση προς Γερμανία

Αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, προειδοποιεί το Βερολίνο να μην πετάξει την Ελλάδα εκτός... Ευρωζώνης! «Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Ομπάμα και προχώρησε στην ουσία της δήλωσής του από πολιτική σκοπιά: «Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία, και άλλοι, ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές  δεν αρέσει»!

Η τελευταία φράση είναι «όλα τα λεφτά», που λένε στη λαϊκή γλώσσα. Μπορεί να ερμηνευθεί ότι η πλανητική υπερδύναμη στον πολιτικό, στρατιωτικό και χρηματοοικονομικό τομέα, οι ΗΠΑ, προειδοποιεί, με έμμεσο φυσικά τρόπο, τη Γερμανία, την οποία αναφέρει ονομαστικά, ότι αν υλοποιήσει τις απειλές της, περί εκδίωξης της χώρας μας από το ευρώ, θα έχει να αντιμετωπίσει τη «δυσαρέσκεια» του πανίσχυρου αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, οπότε... αντίο, Ευρωζώνη! Είναι άραγε έτσι; 

Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – «Επίκαιρα»