Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Πως μπορείς να σώσεις μια χώρα που εξάγει μυαλά και εισάγει όπλα;

Eνώ η ελληνική κυβέρνηση επεξεργαζόταν πυρετωδώς τις προγραμματικές δηλώσεις και το σχέδιο για το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, μια παρέα τραπεζιτών και στελεχών πολυεθνικής εταιρίας συνέτρωγαν στην Πράγα, στο εστιατόριο La Dégustation το Σάββατο το βράδυ. Ηταν ένα από αυτά τα business dinners όπου οι τραπεζίτες βγάζουν έξω τους καλούς πελάτες για να κλείσουν μια δουλειά, ή ως επιστέγασμα μιας συνεργασίας, μέχρι όμως που ανέκυψε το ελληνικό ζήτημα.

Τότε η συζήτηση έγινε τόσο έντονη που οι παρακείμενες παρέες στο Τσέχικο γκουρμέ εστιατόριο ενοχλήθηκαν και ζήτησαν από τους υπευθύνους να συστήσουν στην περίεργη παρέα...
να κατεβάσει τους τόνους. Αλλά φευ, οι τόνοι ανέβηκαν, στην παρέα προστέθηκαν και κάποιοι «περίεργοι» ακόμα, η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η παρέα αποχώρησε συζητώντας και στον δρόμο, ενώ οι σοφέρ έμειναν να ακολουθούν με τα αυτοκίνητα –τους όχι και νηφάλιους- εργοδότες τους, που περπατούσαν πεζή για αρκετή ώρα, μέχρι που το κρύο διαπέρασε τα ζεστά από το ποτό και την κουβέντα σώματά τους.

Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να αποτελέσουν σύντομα ένα νέο πείραμα, αν τα θυμούνται μετά την επαναφορά τους στην κανονικότητα, καθώς πρόκειται για στελέχη με κύρος και διεθνή επιρροή τόσο στις τράπεζες όσο και στα πολιτικό-επιχειρηματικά λόμπι.

Η συζήτηση ξεκίνησε με άγριες διαθέσεις με την κυρία της παρέας –από την εταιρία υψηλής τεχνολογίας- να ρωτά τους τραπεζίτες «πόσο χρόνο δίνετε στην Ελλάδα», για να πάρει την απάντηση «όσο ακριβώς και στην Ευρώπη». Ενώ συνέχισε ο τραπεζίτης «η Ελλάδα δεν χρειάζεται διάσωση, η Ευρώπη χρειάζεται», υπενθυμίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπαίνει σε ύφεση, τα αναπτυξιακά κεφάλαια 300 δις. του Γιούνκερ δεν είναι τίποτε παρά πάνω από 15 δισ. με πολύ φαντασία και αρκετό αέρα παραγώγων –απ αυτά που κατέστρεψαν τη Lehman Brothers.

Ενώ μετά από ώρες νωχελικός παρενέβη στην κουβέντα ο Έλληνας της παρέας, μαθηματικός, στέλεχος της εταιρίας πληροφορικής, θέτοντας μια ακόμη παράμετρο: «πως μπορεί να σωθεί μια χώρα που εξάγει τα μυαλά της και εισάγει όπλα;». Η ερώτηση πάγωσε το τραπέζι αλλά προκάλεσε την παρέμβαση ενός άλλου, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «ηλιόλουστο νεκροταφείο».

Η συζήτηση έγινε πιο εποικοδομητική όταν ο γηραιότερος της παρέας επενέβη κατακεραυνώνοντας τους υπολοίπους και αφού έλυσε τελείως τη γραβάτα του είπε «Η Ελλάδα χρωστάει 300 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ, παράγει βίαια 170 δισ. το χρόνο, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια σε ολόκληρη τη βιομηχανία και έχει 60% ανεργία σε αποφοίτους πανεπιστημίων».

Η απάντηση ήταν ακαριαία, από τη γυναίκα, «δηλαδή μας λες ότι έχει 60% ανεργία στους νέους και όπως είπε και ο… φίλος αυτοί φρύγουν στο εξωτερικό;», για να απαντήσουν σχεδόν σύσσωμοι οι υπόλοιποι «ναι». Τότε η καστανή λέει με γνωστό ύφος γερακιού πάνω από το σκοτωμένο ελάφι «τότε πρέπει να επενδύσουμε εκεί».

Η κουβέντα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα σε υψηλούς τόνους με το Grexit να επανέρχεται όταν μια επενδυτική ιδέα έπεφτε στο τραπέζι, μέχρι που ο τραπεζίτης –άνω τω ν 70 ετών- έκανε την ανατροπή «τόσα χρόνια οι χώρες σώζουν εταιρίες, τράπεζες και δίνουν λύσεις», για να συνεχίσει «ίσως ήρθε η ώρα ο ιδιωτικός τομέας να πράξει το καθήκον του, να μην περιμένει με σταυρωμένα χέρια στη γωνία ανησυχώντας για το πολιτικό ρίσκο», τελειώνοντας είπε «είναι δουλειά μας να βρίσκουμε ευκαιρίες για όλα τα γούστα, να τις αναδεικνύουμε και να τις εκμεταλλευόμαστε, αυτά που λέμε όλη αυτή την ώρα είναι ακριβώς αυτό. Αν οι πολιτικοί δεν θέλουν το ρίσκο ας μη το πάρουν, εμείς όμως;».

Για να συμπληρώσει ο έτερος τραπεζίτης «δηλαδή να τους δανείσουμε με αυτά τα spreads;», για να πάρει την απάντηση «εσείς οι νέοι δεν έχετε φαντασία, σας κατέστρεψαν τα video games», «όχι να μη τους δανείσουμε να γίνουμε επενδυτές, να βάλουμε λεφτά και τεχνογνωσία, να βάλουν στελέχη».

Ενώ ο ίδιος κατέληξε «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόγραμμα CSR της Apple, της IBM και της και της Berkshire για ένα χρόνο».

Ενώ η καστανή έχοντας πλέον πιεί αρκετά, από τα καταπληκτικά κρασιά που σερβίρουν οι τρεις πεπειραμένοι σομελιέ του εστιατορίου, ζήτησε business plan 25 δισ. σε βάθος τριετίας για την Ελλάδα.

Το εστιατόριο είναι πραγματικό και θα σας πρότεινα να το τιμήσετε αν επισκεφθείτε την Πράγα, τα πρόσωπα και διάλογοι είναι φανταστικά, μάλλον.

Καληνύτα και καλή τύχη

Του Χρήστου Φράγκου από sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.