Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το βράδυ της Κυριακής 8/2 και από τα βόρεια, ενώ τη Δευτέρα 9/2 θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία. 

Αιτία για τη μεταβολή αυτή του καιρού είναι η γρήγορη κίνηση αρκτικών αερίων μαζών προς τη χώρας μας, οι οποίες εισερχόμενες στο Αιγαίο θα σχηματίσουν βαθύ βαρομετρικό χαμηλό (όπως φαίνεται και στη δορυφορική φωτογραφία από το sat24.com). 

Έτσι τη Δευτέρα και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:...

• Οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από την Πελοπόννησο και βορειότερα, στις Σποράδες, στην Εύβοια, καθώς επίσης στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στην Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα έντονες.

• Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με εντάσεις που θα φτάσουν και κατά τόπους θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ (ταχύτητες άνω των 100km/h).

• Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και ο ισχυρός παγετός που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το 0 όλο το εικοσιτετράωρο).

Σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το βράδυ της Δευτέρα στο μεγαλύτερo μέρος του νομού Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, με αυξημένες πιθανότητες χιονόστρωσης.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/2 και κυρίως την Τετάρτη 11/2 τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Εύβοια και στο νότιο Αιγαίο, ωστόσο τοπικές χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Το ψυχρό μέτωπο που κινείται προς τη χώρα μας, διακρίνεται εντυπωσιακά στη δορυφορική εικόνα της sat24 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βόρεια Ευρώπη.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν με νεώτερες ανακοινώσεις, ενώ λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Από meteo

Χιονιάς θα πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Κυριακής. 
Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ξανά ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια να επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, σημαντική πτώση θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και θυελλώδεις άνεμοι που η ένταση τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Κυριακή.

Αττική
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες αναμένονται στην Αττική με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 5-15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια το βράδυ στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι ασθενείς και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία ενώ από το βράδυ αναμένεται σημαντική πτώση.

Μακεδονία, Θράκη

Τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από 2-10 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία. Στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ από το βράδυ αναμένεται σημαντική πτώση. Οι άνεμοι 3 με 4 και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Τοπικές βροχές και καταιγίδες, από το απόγευμα κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ. Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από το βράδυ σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στις βορειότερες περιοχές της ανατολικής στερεάς. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της Θεσσαλίας, από το βράδυ και στα ημιορεινά αλλά και στα ορεινά των υπολοίπων περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα νοτιά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Από τη νύχτα σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Κυκλάδες, Κρήτη
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στα νησιά των Κυκλάδων. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Βροχερός ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια αρχικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από 11-17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία, ενώ στα βόρεια 2-3 βαθμοί χαμηλότερη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού...

Από  nonews-NEWS