Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Στο γνωστό παραμύθι του Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» αρκεί η αυθόρμητη φράση ενός παιδιού («Ο βασιλιάς είναι γυμνός») για να καταλάβει όλος ο κόσμος αυτό που βρισκόταν μπροστά στα μάτια του.

Την Κυριακή  χρειάστηκε η αυτονόητη διαπίστωση ενός 93χρονου για να καταλάβουν πολλοί (όχι όλοι) ότι τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα είναι ανύπαρκτα, δηλαδή ότι η επιτυχία των Βρυξελλών δεν είναι παρά μια ταπεινωτική ήττα,  συμπέρασμα το οποίο -σε διάφορες αποχρώσεις-  αποτυπώνεται στις αναλύσεις σε όλα σχεδόν...
τα  διεθνή ΜΜΕ

Ο Μανώλης Γλέζος είπε την αλήθεια όχι μόνο λόγω του χαρακτήρα του, της λεβεντιάς του που έχει αποδειχτεί στο καμίνι της ζωής, αλλά κι επειδή δεν έχει τίποτα να χάσει: δεν τον ενδιαφέρει η μελλοντική πολιτική του καριέρα, δεν νοιάζεται να γίνει αρεστός στο μηχανισμό. Και είναι τουλάχιστον προσβλητική -και αμυντική- η απάντηση του Μαξίμου, δηλ. ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος…
Να υποθέσουμε ότι η ίδια ερμηνεία ισχύει για τον καθηγητή Στάθη Κουβελάκη, τη Σοφία Σακοράφα, τον Αλέξη Μητρόπουλο; Ο Στάθης Κουβελάκης  σημειώνει σε παρέμβαση του ότι το να παρουσιάζεται όμως μια ήττα ως «επιτυχία» είναι κάτι ίσως πολύ χειρότερο από την συγκεκριμένη ήττα και καλεί την ηγεσία να δείξει το θάρρος να παραδεχτεί αυτό που όλος ο κόσμος το’χει τούμπανο. Η ειλικρίνεια σημειώνει είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφευχθεί η οριστική ήττα. Με την αμήχανη και σπασμωδική αντίδρασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να επιβεβαιώνει την παλαιά ρήση «αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό», με το συμφέρον του λαού να ορίζεται ξέρουμε από ποιούς.. 

 Όταν είσαι κυβαίρνηση είναι φυσικό να «πληθαίνουν οι κριτές που σε καταδικάζουν» και όπως λέει και ο Σεφέρεις στο τέλος «ξέρεις, πως εκείνοι που έμειναν, σε γελούσαν».  Έτσι και οι συριζαίοι δεν πρέπει να καταδικάσουν και να στερηθούν  τις «αλογόμυγές» τους αλλά να κοιτάξουν να ωφεληθούν, όχι για το καλό της ηγεσίας της Κουμουνδούρου αλλά του λαού.  

Στο παραμύθι τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα όλοι νόμιζαν ότι ο βασιλιάς θα σκότωνε το καημένο το παιδί που τον έκανε ρεζίλι. Όμως ο βασιλιάς κάλεσε το σύμβουλο και τον αξιωματικό του και τους είπε:

    - Αυτό το αγοράκι είναι πολύ έξυπνο και ειλικρινές. Δε φοβήθηκε να μου πει την αλήθεια. Γι’ αυτό θέλω να το ανταμείψετε!
Και από εκείνη τη μέρα (στο παραμύθι) ο βασιλιάς σταμάτησε να ασχολείται με τα ρούχα του και άρχισε να κυβερνά τη χώρα του δίκαια και «αριστερά»!

    Μας τη βιδώνει που δεν τρως το παραμύθι μας
    Μας ενοχλεί η αισθητή σου παρουσία
    Είσαι σαν μύγα που κάθισε στη μύτη μας
    και ακτινοβολεί απελπισία

    «δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας»
Από mao