Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα-Λαφαζάνη για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Μήνυμα για το Μνημόνιο;

Η πρώτη σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την σκληρή αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και φαίνεται πως πρώτο “θύμα” είναι η υποψηφιότητα του Ελληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες χθες το βράδυ και διεφάνη ότι η ομάδα που ελέγχει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης έστειλε το πρώτο μήνυμα ενόψει και των συζητήσεων με την Τρόικα.

Οπως είναι ήδη γνωστό, αναβλήθηκε...
η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που επρόκειτο να γίνει το βράδυ της Κυριακής με διάγγελμα του πρωθυπουργού. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, από την Τρίτη και μετά και αφού συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία (www.imerisia.gr), φαίνεται ότι υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου που φέρεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος, αν και ήδη έπεσε στο τραπέζι και το όνομα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο ο οποίος εξερχόμενος είπε ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις προθέσεις της κυβέρνησης, κάτι που δεν συνέβη, λόγω των σφοδρών αντιρρήσεων και διαφωνιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου, ωστόσο, πήγε το απόγευμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πείστηκε να πει το «ναι» για την υποψηφιότητα του Έλληνα επιτρόπου, αν και υπήρξαν και άλλες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν με την επιλογή αυτή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν επιθυμεί δεξιό ή κεντρώο υποψήφιο.

Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν ακόμη ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Λαφαζάνη. Λίγο πριν τις 20:30 τελείωσε η συνάντηση Τσίπρα-Λαφαζάνη ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα δεν το βλέπω να το ανακοινώνει σήμερα. Ρωτήστε το Μαξίμου» είπε.

Μετά τις 8 το βράδυ πήγε η κάμερα για να γράψει τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ωστόσο, υπήρξαν και πάλι καθυστερήσεις στη διαδικασία που για κάποιους οφειλόταν στις αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης για την ανακοίνωση του ονόματος. Μετά τις 9.30 βγήκε από το Μαξίμου ο κ. Σακελλαρίδης που ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η δήλωση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σακελλαρίδης, πάντως, αρνήθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή της τελευταίας στιγμής και απέδωσε την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, στις εν εξελίξει διεργασίες εν όψει του Eurogroup.

Αναφορικά με την προετοιμασία για τη σημερινή διαπραγμάτευση είπε ότι ο Πρωθυπουργός είχε από το πρωί συνεχείς συνομιλίες με αξιωματούχους της Ε.Ε. και στελέχη της κυβέρνησης.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο λαός έστειλε από τις πλατείες ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ότι η αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Σακελλαρίδης είχε πει στον ΣΚΑΙ: «Σήμερα μάλλον θα ανακοινωθεί αργά» το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «δεν έχει κλείσει ακόμα» το όνομα.

Τα ονόματα

Φαβορί εξακολουθεί να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής αφού εκφράστηκαν αντιρρήσεις στο πρόσωπό του. Αλλωστε, πηγές από το χώρο της κεντροδεξιάς κι όχι μόνο ζητούν ήδη από τον Ελληνα Επίτροπο να αποσυρθεί ο ίδιος από την υποψηφιότητα προκειμένου να μη γίνει αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί είπαν ότι δεν μπορεί να προταθεί ένας πολιτικός που ψήφισε όλα τα μνημόνια. Ετσι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση ονόματος που θα προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο.

Σύμφωνα με την “Η΄”, τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα όπως αυτό της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη, του Μανόλη Δρεττάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος στη συζήτηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα του πρότεινε την Ντόρα Μπακογιάννη. Χωρίς να επιβεβαιώνεται τίποτε, φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έριξε το όνομα στο τραπέζι και ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα το εξετάσει. Ωστόσο, και η περίπτωση της Ντ. Μπακογιάννη προσκρούει στην άρνηση της Αριστερής Πλατφόρμας για επιλογή υποψηφίου που ψήφισε όλους τους μνημονιακούς νόμους. Το ίδιο βεβαίως και κάθε πρώην βουλευτής της ΝΔ.

Από mignatiou