Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε τα οργανωμένα συμφέροντα -εκδότες και άλλους- ότι σε συνεργασία με την ανίερη πολιτική σύμπραξη της Δεξιάς με την Αριστερά τον έσυραν στο Ειδικό Δικαστήριο για να τον τελειώσουν. Έτσι είχαμε, κατά την ηρωική ΠΑΣΟΚική αφήγηση, το «βρόμικο '89».
Το γεγονός ότι τα ίδια συμφέροντα...
τον «αθώωσαν» και τον βοήθησαν να επιστρέψει στην εξουσία ήταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
Η διαπλοκή ενοχοποιήθηκε ξανά την περίοδο του Ωνασείου (1995) γιατί πίεζε τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραιτηθεί για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας, αλλά και της «δημοκρατικής παράταξης».
Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο σε γνωστό σουβλατζίδικο της Αθήνας για τους «πέντε-έξι νταβατζήδες που κάνουν κουμάντο», τους οποίους όμως δεν ενόχλησε την πενταετία που κυβερνούσε, ενώ οι φίλοι του τους ξαναθυμήθηκαν για να τους κατηγορήσουν όταν η Ν.Δ. έχασε την εξουσία το 2009.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατήγγειλε τα συμφέροντα που «έπαιξαν τα ρέστα τους» για να τον απομακρύνουν από την πρωθυπουργία το 2011, δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί τους το διάστημα που αυτά απαιτούσαν από τον Σημίτη να του παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής, ούτε και την περίοδο που τον υποστήριζαν με φανατισμό για να γίνει πρωθυπουργός.
Τώρα διαβάζω σε διάφορα φιλοσαμαρικά blogs ότι και ο Αντώνης Σαμαράς υπονομεύθηκε από μερίδες της διαπλοκής. Μάλιστα, το ακούσαμε κι αυτό.
Τι συμβαίνει όμως και αυτά τα συμφέροντα, αν και εγκαλούνται από παντού ως υπεύθυνα για την κακοδαιμονία της χώρας, δεν κουνιούνται από τη θέση τους; Είναι το πολιτικό προσωπικό ανίκανο; Είναι τα κόμματα τόσο εξαρτημένα και συνάπτουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις την περίοδο που κυβερνούν, ξεχνώντας όσα τους έσουρναν όταν ήταν στην αντιπολίτευση;
Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ρήξεις με το σύστημα διαπλοκής. Ελπίζουμε να μη μείνει στα λόγια. Ελπίζουμε να μην τσιμπήσει στις επιθέσεις φιλίας.
Τάσος Παππάς από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου