Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας προς Ντράγκι: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»

Tην απάντηση πως «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» δίνει η Αθήνα στον Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μάλιστα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ασκήθηκαν πιέσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση, με στόχο η Αθήνα να οδηγηθεί άμεσα στην αποδοχή ενός προγράμματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα από το Παρίσι και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.

Ο Μ. Ντράγκι του δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

Ο Αλέξης Τσίπρας τον άκουσε με προσοχή –σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου-και του επεσήμανε...
ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως «Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας»:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

«Οι προτάσεις της Γερμανίας δεν θα γίνουν αποδεκτές»

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη και προβληματισμένη, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ευρωτράπεζας, που πιέζει για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας με τους δανειστές. Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο του Βερολίνο.

Η Ελλάδα με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης, ενώ οι τελευταίες συνεντεύξεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, που απειλεί με…έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ(!), φανερώνει πως οι πιέσεις θα ενταθούν και θα λάβουν διαστάσεις στραγγαλισμού της οικονομίας και της χώρας, έστω και αν εκτιμάται ότι δεν θα σπάσουν τελικά το σκοινί.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στα γερμανικό έγγραφο του Βερολίνου που διέρρευσε ενόψει του Eurogroup, αναφέρει τα εξής:

1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.
2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
5. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της χώρας, αναμένεται να αποστείλει ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του το μεσημέρι σήμερα, μετά την ορκωμοσία της Βουλής.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από real

Σακελλαρίδης: Μέτρο πολιτικής πίεσης η απόφαση της ΕΚΤ 
Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται από την επόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για πολιτικές πιέσεις.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Σακελλαρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Ενα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και νομίζω ότι γίνεται σαφές από το πρωί και στον κόσμο είναι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο όσον αφορά τη ρευστότητά του και τη χρηματοδότησή του.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση από τον ELA οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση της ΕΚΤ χθες βράδυ στην ουσία είναι ένα μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που βρίσκεται εν εξελίξει μία ουσιαστική διαβούλευση, διαπραγμάτευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα.

Δεν έχουμε αφήσει εμείς ως κυβέρνηση κάποιον, είτε είναι ευρωπαίος αξιωματούχος, είτε είναι αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να μην έχουμε έρθει σε επαφή μαζί του μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες που είμαστε κυβέρνηση.

Και μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης έχουμε βρει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, πολύ καλή διάθεση, έτσι ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, στη βάση της εντολής την οποία έλαβε η κυβέρνηση, η οποία σίγουρα δεν είναι το e-mail Χαρδιούβελη».

Aπό real

Κατρούγκαλος: Έχουμε εξασφαλίσει τη ρευστότητα της χώρας 
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η κυβέρνηση στις μνημονιακές πολιτικές έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να γυρίσουμε πίσω σε μνημονιακές πολιτικές. Αυτό σημαίνει σκληρή διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Έχουμε πει ότι δεν επιθυμούμε τη ρήξη, αλλά δεν θέλουμε και την υποταγή. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε εξασφαλίσει τη ρευστότητα της χώρας για όσο καιρό χρειαστεί».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην συζητήσει η Γερμανία.
Aπό real