Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΙΠΕΔ: Ιστορία μου, αμαρτία μου

Την ασύμφορη πώληση των ακινήτων είχε αποκαλύψει
η «Εφ.Συν» τις 21 Οκτωβρίου 2013 | ΕΦ.ΣΥΝ.
Tο σκάνδαλο με τα 28 δημόσια ακίνητα που πουλήθηκαν σε δύο θυγατρικές τραπεζών με υποχρέωση του κράτους να τους πληρώνει νοίκι για είκοσι χρόνια επαναφέρει η Πρωτοβουλία Πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Αφορμή ήταν η δήλωση του νέου υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, που επιβεβαίωσε τη μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Οι οικονομικοί όροι είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Δημόσιο», επισημαίνει η Πρωτοβουλία και αναφέρει ότι από την πώληση εισπράχθηκαν 261,31 εκατ. ευρώ, τα οποία με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ διατέθηκαν για την αποπληρωμή...
του χρέους, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλλει ενοίκια 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις υπηρεσίες που στεγάζονταν στα συγκεκριμένα ακίνητα πριν από την πώλησή τους! Την ασύμφορη πώληση είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (21/10/2013) και είχε επισημάνει ότι μεταξύ των 28 κτιρίων περιλαμβάνεται το «στοιχειωμένο» κτίριο «Κεράνη», που παραμένει χρόνια αναξιοποίητο, αλλά με τα νέα δεδομένα το Δημόσιο πληρώνει νοίκι γι’ αυτό παρόλο που είναι άδειο! Η συνολική επιφάνεια των 28 κτιρίων είναι 270.460 τετραγωνικά και επομένως η μέση τιμή πώλησης είναι μόλις 966 ευρώ, παρόλο που πολλά βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων πόλεων. Το πιο αποκαλυπτικό όμως είναι ότι το Δημόσιο θα πληρώνει 924 ευρώ για κάθε 100 τετραγωνικά για μια εικοσαετία.

Αλλες δύο παράμετροι

Η Πρωτοβουλία Πολιτών, εκτός από τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής, αναδεικνύει άλλες δύο παραμέτρους:

■ Τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στη δημόσια κτήση και είναι ιδιόχρηστα, επομένως εκτός συναλλαγής, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, επομένως η πώλησή τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

■ Η μεταβίβαση έγινε σε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, όταν τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα ήταν οι... χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στο πρόγραμμα πώλησης των 28 ακινήτων!

Χθες πάντως έγινε γνωστή και άλλη μια πτυχή του «φακέλου» στέγασης υπουργείων, που θέτει σοβαρά ζητήματα για την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας αλλά και των εσόδων που προέρχονται από το «ξεζούμισμα» των φορολογουμένων. Από έγγραφο του τέως υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, προκύπτει ότι για τις κεντρικές υπηρεσίες νοικιάζονται έξι διαφορετικά κτίρια και το ετήσιο ενοίκιο για το 2015 ανέρχεται σε 1,067 εκατ. ευρώ.

Ενοίκια

Το κεντρικό κτίριο στην πλατεία Κλαυθμώνος αποτελεί ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 26.044 ευρώ. Στη Ριζάρειο ανήκει ο 4ος όροφος στην οδό Ευαγγελιστρίας, για τον οποίο το μηναίο ενοίκιο είναι 9.606 ευρώ, ενώ για άλλο κτίριο στη Σταδίου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το μηναίο μίσθωμα είναι 14.051 ευρώ. Τα υπόλοιπα κτίρια ανήκουν σε ανώνυμες εταιρείες.

Χαρά Τζαναβάρα από efsyn