Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Στον αέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Α υτό που διαβάσαμε χτες στο «Ποντίκι» μας φάνηκε τόσο εξωφρενικό που αποφύγαμε να το σχολιάσουμε πριν διασταυρώσουμε ότι δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή. Κι αυτό γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένας τόσο έμπειρος εισαγγελέας όπως ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα .. ξέχναγε στην σχετική δικογραφία να βάλει την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και υπάρχουν οι κατηγορίες μόνο για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με κίνδυνο όλο το κατηγορητήριο να τιναχτεί στον αέρα.

Δυστυχώς όμως, όπως μας πληροφόρησε σύντροφος νομικός που το έψαξε, το δημοσίευμα αληθεύει. Αυτή η σοβαρή παράλειψη μπορεί να βγάλει άκυρο όλο το κατηγορητήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το βούλευμα του Συμβουλίου των Εφετών αποφάσισε, κατά πλειοψηφία...
(με δυο ψήφους υπέρ έναντι ενός κατά) την παραπομπή σε δική ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 69 εκ των συνολικά 83 κατηγορουμένων - συμπεριλαμβανομένης σύσσωμης της πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής - για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση στην παράνομη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, δικάζονται για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και του Πακιστανού μετανάστη Σερχάζ Λουκμάν στα Πετράλωνα, τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος τεσσάρων Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα και τον ξυλοδαρμό των ναυτεργατών- συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Όπως γράφει το «Ποντίκι», κατά τη διάρκεια της εξέτασης της εισηγητικής πρόταση του εφέτη εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, που εν τέλει έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο των Εφετών, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της οργάνωσης κατηγορούνται μεν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένης οπλοκατοχής, αλλά έχει παραλειφθεί στη δίωξη η κατηγορία της... συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα αυτή η παράλειψη στα χέρια των έμπειρων συνηγόρων των κατηγορουμένων μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ακροαματική διαδικασία, βγάζοντας άκυρο το κατηγορητήριο, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Για να διορθωθεί αυτή η εκκρεμότητα, έπρεπε να κληθούν και τα 85 άτομα σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί η αρχική δίωξη από την Εισαγγελία προκειμένου να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις. Κάτι το οποίο συνεπάγεται την παράταση του ανακριτικού έργου τουλάχιστον για τρεις με τέσσερις μήνες.

Με τον χρόνο όμως πλέον να πιέζει ασφυκτικά, αφού στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου αποφυλακίζονται προσωρινά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς επίσης και οι Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς και, σταδιακά, κατά την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, το Συμβούλιο των Εφετών προχώρησε άρον - άρον στην έκδοση του βουλεύματος για την παραπομπή συνολικά 69 κατηγορουμένων σε δίκη, με οριακή πλειοψηφία 2-1.