"Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό στρέφονται κατά των πολιτικών λιτότητας κι εγγράφονται σε μια ευρωπαϊκή προοπτική αλλαγών και ανατροπών. Αυτό φοβίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη. Δότι ο "ιός" ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταδοθεί και στις κοινωνίες τους", τόνισε στο Κόκκινο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ως ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους -οι οποίοι "σκληραίνουν τη στάση τους"- ο Νίκος Φίλης δήλωσε:...
"Το κύμα διαδηλώσεων δείχνει μια νέα αρχή, διότι ο ιός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, είναι εναντίον των πολιτικών λιτότητας που υποβαθμίζουν τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Οι κινητοποιήσεις αυτές εγγράφονται σε μια ευρωπαϊκή προοπτική αλλαγών και ανατροπών. Κι αυτό φοβίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη. Διότι ο ιός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταδοθεί και στις κοινωνίες τους".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ και τη στάση των Ευρωπαίων, τις τελευταίες ώρες, ενόψει του σημερινού Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για "έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη" και σημειώνει:
"Έχουν κάνει πίσω από αυτά που έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται ότι επιμένουν στο θέμα ολοκλήρωσης του προγράμματος του μνημονίου, σκληραίνουν τη στάση τους. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό, να ληφθεί υπόψιν από τους λαούς και της Ελλάδας και τη Ευρώπης.
Το πιθανότερο είναι να μην τελειώσει σήμερα, έχοντας έναν ορίζοντα μέχρι τις 28/2.
Είναι πολιτικό το θέμα, δεν είναι τεχνικό, γιατί βάζουν ζητήματα που δεν άππονται δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα εργασιακά. Και για την πλευρά των πιστωτών δεν είναι το θέμα ενός κατώτατου μισθού μόνο, είναι το θέμα μια συνολικής, συλλογικής διαπραγμάτευσης ενός συστήματος δικαιωμάτων, ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο που στην Ελλάδα δεν ισχύει.
Οταν γίνονται εκλογές σε μια χώρα, πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των πολιτών, είναι θέμα κυριαρχίας. Αλλά η δανειακή σύμβαση είναι μια διμερής σχέση και αφορά την Ελλάδα και τους πιστωτές της, το μνημόνιο είναι μια σχέση που αφορά την Ελλάδα κι έχει να κάνει με την εσωτερική νομοθεσία της. Συνεπώς, αυτό που λέει ο Γιούνκερ και οι άλλοι στην Ευρώπη δνε είναι σωστό, γιατί δεν αμφισβητούμε πολυμερείς ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά μια συνθήκη που αφορά την εσωτερική της νομοθεσία. Τίθεται θέμα κυριαρχίας και δημοκρατικής εκπροσώπησης. Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η πολιτική αλλαγή στη χώρα μας. Αν δεν λαμβάνεται υπόψιν, αυτό δείχνει την αντίληψη που έχουν στην Ευρώπη για τη δημοκρατία, δείχνει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.